Top DApps projekty ekosystému Cardano pre rok 2024

Cardano je jedným z najinovatívnejších a najzaujímavejších blockchainových projektov v krypto svete a mnohí ho označujú ako blockchainovú sieť „tretej generácie“. Je často chválený pre svoju pokročilú kryptografiu, stabilitu a funkčnosť oproti starším, pomalším a menej efektívnym blockchainom, ako je napríklad Ethereum, ktoré sa uvedenú problematiku snaží riešiť na tzv. druhej vrstve L2. Cardano je open-source verejná blockchainová platforma Proof-of-Stake (PoS) a ide o prvú blockchainovú sieť, ktorá je založená na partnerskom výskume a je vyvinutá prostredníctvom metód založených na dôkazoch.

Cardano kombinuje priekopnícke technológie, ktoré poskytujú najvyššiu úroveň zabezpečenia dosiahnuteľnú v blockchaine, pričom ponúka riešenie, ktoré je udržateľné, decentralizované, šetrné k životnému prostrediu a jeho cieľom je prinášať výhody aplikáciám, systémom a spoločnostiam. Cardano o sebe uvádza, že prekonáva problémy, ktorým čelia iné blockchainové siete a spĺňa škálovateľnosť, interoperabilitu a regulačné potreby v tomto odvetví.

Cardano založil v r. 2015 spoluzakladateľ Etherea Charles Hoskinson. Na vývoj projektu dohliada spoločnosť Cardano Foundation so sídlom v Zugu vo Švajčiarsku, spolu so spoločnosťou IOG (predtým IOHK), čo je blockchainová inžinierska spoločnosť, ktorej spoluzakladateľom bol aj Hoskinson, a ktorá stojí za výskumom a vývojom ekosystému Cardano.

Mnohé blockchainové projekty, ako napríklad Solana a Ethereum, využívajú prístup, kde uvoľňujú technológiu a SW, ktorý nie je ešte odladený, vhodný alebo nie je pripravený na globálne prijatie, čo sme mohli vidieť pri šialene vysokých poplatkoch v sieti Ethereum alebo bezprecedentných výpadkoch v sieti Solana.

Iné blockchainové projekty ako napríklad Cardano a Algorand využívajú pomalší, metodický a vedecky založený prístup. Postyupujú síce pomalšie, ale hneď od spustenia projekt a SW bežia v poriadku na prvý krát.  

Natívny token ADA spoločnosti Cardano sa používa v mechanizme konsenzu Proof-of-Stake (PoS) a používa sa na platenie transakčných poplatkov v sieti, ako aj na odmeňovanie používateľov, ktorí sa zúčastňujú na stakingu v sieti Cardano.

Cardano Alonzojpg

Kľúčové informácie, ktoré by ste mali vedieť o Cardano, sú nasledovné:

  • Ide o decentralizovanú blockchainovú platformu, ktorá podporuje vývoj DApp (decentralizovaných aplikácií) a inteligentných zmlúv, pričom ide o knihu viacerých aktív a prekonáva problémy so škálovateľnosťou, interoperabilitou, bezpečnosťou a udržateľnosťou.
  • Beží na konsenzuálnom protokole Proof-of-Stake Ouroboros.
  • Má prosperujúci ekosystém DApp a vývojárov.
  • Dohľad nad sieťou vykonávajú spoločnosti Cardano Foundation, IOG a EMURGO.
  • Hard fork s názvom Alonzo priniesol zavedenie inteligentných zmlúv – tzv. Cardano Smart Contracts. Inteligentné zmluvy sú nevyhnutné pre akúkoľvek blockchainovú sieť, ktorá chce podporovať funkčný ekosystém DeFi, DApp a všeobecný web3. Aktualizácia Alonzo bola veľmi očakávaná, pretože sieť Cardano bola predtým označovaná ako „inteligentná zmluvná platforma bez inteligentných zmlúv“ a mnohí kritici nazývali Cardano „blockchainom duchov“. Hard fork Alonzo položil základy k tomu, aby sa to všetko zmenilo. Aktivita vývojárov odvtedy prudko vzrástla, pretože aktualizácia Alonzo umožnila komukoľvek vytvárať a nasadzovať svoje vlastné inteligentné zmluvy a DApps na blockchaine Cardano.
  • Od spustenia aktualizácie Alonzo urobilo Cardano obrovský skok medzi konkurentov (teda siete prvej vrstvy L1, ako sú napríklad Ethereum, Solana a Polkadot), pričom často je jednotkou, čo sa týka najaktívnejších vývojárov blockchainu v celom krypto priestore.

Developactivitypng

Veľa ľudí z oblasti technológií a kryptomien hovorí: „nasleduj vývojárov“, pretože tam, kde prebieha vývoj, tak tam sa budujú veci, ktoré pravdepodobne pritiahnu používateľov a investorov.

Cardano je často kritizované za pomalý vývoj a zavádzanie integrácií, hoci mnohí nadšenci Cardano to považujú za silu, nie za slabosť. Hoskinson si často požičiava staré klišé obchodníkov a hovorí, že je „lepšie dvakrát merať a raz rezať,“ namiesto toho, aby sa robilo veľa krypto projektov z množstvom chýb.

Projekty Cardano boli za posledný rok na vzostupe a v niektorých obdobiach prekonali aj Ethereum, pokiaľ ide o aktivitu vývojárov. Jednou z prekážok, ktorým Cardano čelí, je kritika projektu v tom, že Cardano používa ako pôvodný jazyk inteligentných zmlúv Plutus, čo je Turingov jazyk napísaný v Haskelli a jedná sa o vedecký, silne bezpečný, ale komplikovaný jazyk. To je v ostrom kontraste s platformami ako Ethereum, ktoré podporuje viacero jazykov, ale primárnym jazykom je Solidity, čo je objektovo orientovaný kódovací jazyk, ktorý sa dá pomerne jednoducho naučiť a používajú ho aj iné siete, ktoré sú kompatibilné s Ethereum virtuálnym strojom (EVM = Ethereum Virtual Machine). Programátori, ktorí sa rozhodnú učiť Solidity, môžu teda okrem siete Ethereum pracovať napríklad aj v ekosystémoch Binance Chain, Avalanche, Tron alebo Hedera. Jazyk Plutus sa používa iba v ekosystéme Cardano.
To mnohých viedlo k obavám, že Cardano bude mať problém prilákať vývojárov, pretože si vyžaduje viac špecializovaných a špecifikovaných zručností a Haskell je zložitejší jazyk ako Solidity, takže je ťažšie sa ho naučiť. Čiastočne vďaka kurzu IOG Plutus Pioneers, ekosystém Cardano prilákal tisíce vývojárov a projekty Cardano sa rýchlo rozbehli, čím mnohé z týchto obáv ustáli.

obr 02jpg

Vývoj a rast ekosystému DApp začiatkom roku 2024 v sieti Cardano je možné vidieť na pripojenom obrázku a hlbší prehľad a analýzu je možné získať na analytickej platforme Cardanocube.io

https://www.cardanocube.com/cardano-ecosystem-interactive-map

Napriek medvediemu trhu a prepadu cien vývoj v kryptopriemysle medzi mnohými projektmi stále prekvitá. Pozrime sa teda na niekoľko projektov, ktoré aj v roku 2024 budú ekosystém Cardano ťahať a majú leví podiel na jeho raste a adopcii.

obr 03jpg

MinSwap (MIN)

Prvá zmienka v tomto zozname musí byť DEX (decentralizovaná burza). Každý dobrý ekosystém potrebuje populárny DEX, podobne ako Uniswap na Ethereu, PancakeSwap na Binance, QuickSwap na Polygon, Trader Joe na Avalanche alebo Sérum na Solane. Pevný DEX je základným kameňom akéhokoľvek renomovaného protokolu prvej vrstvy.

Konkurencia DEX búrz na Cardane je tvrdá. Prvá DEX burza SundaeSwap spustená na Cardano nedokázala využiť svoju výhodu prvého ťahu, pretože nedávno bola nielen prekonaná, ale z pohľadu TVL (uzamknutej hodnoty tokenov) ju jasne prekonala DEX burza MinSwap.

MinSwap má viac ako dvojnásobok TVL ako druhá najväčšia DEX burza a zdá sa, že jeho dominancia len rastie. Cieľom MinSwap je byť jednotkou v poskytovaní likvidity na trhu, čo dosahuje integráciou najlepších modelov fondu aktív z celého ekosystému DEX do jedného protokolu.

MinSwap je decentralizovaná burza (DEX) Automated Market Maker (AMM) postavená na Cardano sieti, ktorá používateľom umožňuje obchodovať a swapovať aktíva s nízkymi poplatkami a užívateľsky prívetivým spôsobom. Jedným z dôvodov rastúcej popularity MinSwap je nová a inovatívna stratégia distribúcie tokenov a fondov likvidity. MinSwap sa nepokúšal vynájsť niečo nové, ale z každých DEX búrz si vzal to najlepšie. Fondy likvidity MinSwap sa skladajú z nasledujúcich princípov:

  • Fond konštantných produktov od Uniswap
  • Stabilný fond od Curve
  • Multi-asset pool od Balancer
  • Dynamický pool od Kyber
  • Mechanizmus poplatkov Babel používaný na MinSwap umožňuje používateľom platiť transakčné poplatky v iných tokenoch bez potreby držať ADA, čo je ďalšia inovatívna funkcia platformy. Toto je zmena hry, pretože tradične na platformách Ethereum používatelia musia držať ETH, aby si vymenili akékoľvek dva tokeny ERC20, čo môže byť obrovská bolesť, najmä pre nových používateľov, ktorí nechápu, že ETH je potrebné držať na pokrytie sieťových poplatkov za akékoľvek z viac ako 10 000 tokenov v ekosystéme Ethereum.

Okrem primárnej funkcie DEX ponúka MinSwap aj nasledujúce produkty DeFi: 

  • Spravodlivá distribúcia – program FISO umožňuje používateľom vložiť ADA do „staking poolov“ partnerov MinSwap a zato dostanú odmeny tokeny MIN.
  • Výnosové hospodárstvo (angl. Yield Farming) - MIN tokeny sú odmenou poskytovateľom likvidity, ktorí vkladajú tokeny fondu likvidity.
  • Štartovací systém (angl. Launchpad) – podporuje nové projekty na Cardane tým, že komunite ponúka prístup k počiatočným ponukám DEX (IDO) a počiatočným ponukám farmy (IFO).
  • Riadenie (angl. Governance) – poskytovatelia likvidity (LP) sú odmeňovaní tokenmi z poplatkov za obchodovanie vyberaných na DEX. Držitelia tokenov MIN môžu hlasovať o budúcich návrhoch a aktualizáciách o platforme.
  • MinSwap je tiež kompatibilný s Ethereum a obsahuje konvertér ERC20, ktorý je neuveriteľne pohodlný na premostenie aktív medzi sieťami.

Ďalšia pozitívna pozoruhodná zmienka sa týka tokenu MIN platformy MinSwap. Platforma prešla férovým spustením, čo je v dnešnej dobe zriedkavé. Neuskutočnili sa žiadne súkromné alebo investičné kolá rizikového kapitálu, čím sa zabezpečilo, že prospech bude mať komunita a nie skorí špekulanti alebo zasvetení investori, ktorí nemajú v úmysle platformu používať.

To je dôvod, prečo je MinSwap na vrchole zoznamu, pretože táto DEX burza uspokojuje ako stranu ponuky tak aj dopytu. Úžitok môže mať každý kto chce obchodovať, poskytovať likviditu alebo stakovať na funkčnom a užívateľsky prívetivom rozhraní.

 obr4png

Indigo (INDY)

Indigo je decentralizovaný protokol syntetických aktív. Pomocou inteligentných zmlúv Indigo umožňuje používateľom vytvárať plne zabezpečené syntetické aktíva známe v rámci protokolu ako iAktíva(angl. iAssets). iAssets sú digitálne aktíva v oblasti kryptomien, ktorých hodnoty sú určené monitorovanými aktívami. Na rozdiel od zabalených aktív (angl. wrapped assets) prepojených mostom s vkladmi v inom blockchainovom reťazci, tak iAssets sa spoliehajú na cenu Oracle databáz, ktoré monitorujú hodnoty podkladového aktíva. Hlavnou ilustráciou iAsset je iBTC, ktorý emuluje syntetickú verziu bitcoinu (BTC). Jeho účelom je replikovať pohyby cien bitcoinu (BTC), čiže aktíva, ktoré existuje mimo ekosystému Cardano.

Niet pochýb o tom, že Real World Assets (RWA) budú základným a kľúčovým prípadom použitia technológie blockchain a Indigo Protocol má dobrú pozíciu na to, aby využil tento transformačný trend na vysoko efektívnom blockchaine Cardano. Indigo Protocol zaznamenal pôsobivý rast z hľadiska TVL aj objemu, pričom v súčasnosti je v TVL viac ako 99 miliónov USD.

Viac o RWA sa dozviete:

https://kryptokava.sk/blog/stane-sa-z-akt%C3%ADv-rwa-real-world-assets-nov%C3%BD-narat%C3%ADv-kryptosveta 

https://kryptokava.sk/blog/tokeny-rwa-ktor%C3%A9-maj%C3%BA-v-roku-2024-predpoklad-r%C3%A1s%C5%A5

 obr5png

MELD (MELD)

MELD je aplikácia Cardano DApp, ktorá si získala pozornosť vďaka agresívnej marketingovej kampani, hviezdnemu tímu zamestnancov a významných partnerov počas ISPO na Cardano. V priebehu niekoľkých prvých mesiacov od spustenia si platforma už zabezpečila viac ako 600 miliónov ADA vložených do svojich staking poolov a v súčasnosti je 22. najväčším projektom v ekosystéme Cardano z hľadiska celkovej uzamknutej hodnoty. MELD bol kedysi v top desiatke DApp na Cardane z hľadiska TVL, ale klesol kvôli rozšíreniu projektu do siete Avalanche.

MELD bola prvou aplikáciou DeFi na Cardane, ktorá ponúkala kompletný bankový balík umožňujúci používateľom požičiavať a požičiavať si krypto a fiat. MELD je projekt podobný ako Aave pre sieť Cardano, ale aj s podporou fiat mien, aby to bolo ešte lepšie. Vďaka tomu, že je úplne decentralizovaný, dôveryhodný, bez hraníc, demokratický a bezpečný, MELD poskytuje používateľom možnosť: 

  • Okamžité pôžičky proti držbe kryptomien alebo úverovej linke, za čo sa platia úroky len za to, čo sa reálne použije.
  • Zárobkový krypto kolaterál, ktorý sa pridáva do fondov likvidity MELD a generuje výnos po celú dobu životnosti úveru.
  • Pri požičiavaní si alebo požičiavaní, si užívatelia zachovávajú práva na vlastnú správu tým, že využívajú rámec okamžitej likvidity MELD.
  • Možnosť zárobku požičiavaním kryptomien alebo vkladaním do staking poolov.

Mnoho funkcií MELD je ešte stále v beta verzii a ešte nie sú aktívne, ale ich ambície a plány sú dosť pôsobivé. Služby DeFi, ktoré ponúka MELD, sú len jednou z mnohých vecí, ktoré priťahujú používateľov ku kryptomenám. Preto je tento projekt pomerne vysoko v ekosystéme Cardano, aby prilákal partnerov a investorov ako Polygon, World Mobile a ďalších.

MELD sa tiež zameriava na vydanie debetnej karty, ktorá funguje ako Visa/Mastercard. Používatelia môžu kartou platiť za tovary a služby, alebo kartu použiť na uloženie požičaného fiatu. MELD je platforma, ktorá poskytuje všetky služby potrebné na to, aby ste sa skutočne zbavili bankového účtu decentralizovaným spôsobom. 

 obr6png

Cornucopias (COPI)

Cornucopias je herný projekt  ktorý na Cardano sieti spúšťa niekoľko pôsobivých hier a metaverzových projektov. Cornucopias „The Island“ je platforma Play-to-Earn, Build-to-Earn a Learn-to-Earn založená na blockchaine, kde hráči môžu byť odmenení a / alebo vlastniť pozemky, nehnuteľnosti a iné aktíva založené na NFT. Každý zo spôsobov umožňuje zarábať trochu iným spôsobom.

  • Play-to-Earn- Hraním hier bude hráč môcť zarábať kryptomeny, ktoré je možné previesť na skutočnú fiat menu.
  • Build-to-Earn- Hráči si môžu vytvoriť svoje vlastné NFT, ako je nábytok alebo nástroje a raziť (vytvárať) ich pre ostatných hráčov, aby si ich mohli kúpiť.
  • Learn-to-Earn- Cornucopias sa spája so vzdelávacími centrami po celom svete, aby zabudovali učenie do metaverse. Hráči a študenti môžu získať odmeny za učenie sa.
  • Stake-to-Earn – Používatelia budú mať príležitosti dať vklad a zarábať tak formou pasívneho príjmu a NFT.

„The Island“ je rozdelený do niekoľkých tematických zón, ako je napríklad zóna „Divoký západ“, zóna „Život na farme“, zóna „Vek samurajov“ a mnohé ďalšie. Hráči sa môžu zapojiť do série minihier s využitím mechaník Play-to-Earn alebo si navrhnúť vlastné predmety, ako je nábytok a dekorácie. Vytvorené predmety môžu byť vyrazené do „Island Blueprints“, ktoré si ostatní hráči môžu kúpiť a vyrobiť v hre, čo umožňuje tým, ktorí majú kreativitu, zarábať na mechanike Build-to-Earn.

Cornucopias kombinuje hranie s obchodom v reálnom svete a poskytuje potenciálne neobmedzené príležitosti pre podnikateľov, budovateľov, dizajnérov a hráčov. Do tohto metaverzu môže vstúpiť ktokoľvek na svete, vrátane rôznych módnych značiek a spoločností, ktoré si chcú založiť obchod v tomto metaverze, ktorý beží na Cardano. Čistý zárobkový potenciál tejto hry a nekonečné možnosti sú jedným z kľúčových dôvodov, prečo je Cornucopias jedným z najsľubnejších a najvzrušujúcejších metaverz projektov, ktoré upútali pozornosť.

Jednou z hlavných nevýhod blockchainového hrania je chabá, nevýrazná grafika a zlá herná mechanika, čo vedie k tomu, že blockchainové hry sa zatiaľ stávajú len výsmechom serióznej hernej komunity. Zatiaľ neboli spustené žiadne blockchainové hry, ktoré by donútili hráčov neustále hrať hru, byť po nociach hore, budovať a zarábať.

Cornucopias to chce zmeniť a má za cieľ stať sa prvou hrou Triple-A na Cardane. Predtým, ako prevrátite oči nad ďalším herným projektom, ktorý o sebe tvrdí, že má kvalitu „Triple-A“, a budete sklamaní, tak Cornucopias je strelou, ktorá to môže zmeniť.

„The Island“ je postavený na futuristickom hernom systéme engine Unreal 5, ktorý je kompatibilný s PC, mobilmi a hernými konzolami. Každý, kto sa hral viac ako týždeň, tak pravdepodobne vie, že hra, ktorá je spustená na engine Unreal 5 je veľká vec, pretože je známa svojou filmovou kvalitou grafiky a plynulým pohybom. Niektoré z najprelomovejších, najkvalitnejších a najpredávanejších hier všetkých čias boli postavené na Unreal engine.

Tento metaverzový herný projekt má potenciál a ak sa chcete dozvedieť viac, odporúčam vám pozrieť si COPI Wiki. https://copiwiki.cornucopias.io/

 obr7png

Empowa (EMP)

Empowa je projekt, ktorý nás privádza späť na zem a pripomína nám, že kryptomeny sú viac než len „Lambo cesty na mesiac“. Kryptomeny vznikli prevažne z popola finančnej krízy v roku 2008 ako veľmi potrebná alternatíva k nášmu skorumpovanému a rozbitému finančnému systému.

Technológia blockchain má potenciál urobiť spoločnosť exponenciálne lepšou mnohými spôsobmi, čo je niečo, na čo sa často zabúda, keď si držíme palce a dúfame, že naše tokeny vyletia 10-násobne.

Empowa je prvá realitná platforma RealFi na Cardane, ktorá spája vznikajúce technológie, udržateľné budovy a decentralizované finančné začlenenie pre všetkých. Termín „RealFi“ je skratkou pre „Real Finance“, čo sa týka aplikácií založených na blockchaine, ktoré majú vplyv na skutočný svet. Empowa je na misii poskytovať dostupné bývanie a bankové služby pre tých, ktorí nemajú prístup k takýmto službám v Afrike. S využívaním technológie Cardano blockchainu a DeFi je Empowa schopná prekonať systematické problémy, ktoré potláčajú ekonomický a majetkový rast v Afrike, a poskytuje tak príležitosti, ktoré predtým neboli dosiahnuteľné.

Empowa token (EMP) umožňuje jednotlivcom a stranám podieľať sa na ekosystéme Empowa a zapojiť sa do iniciatív, ktoré sa zameriavajú na projekty trvalo udržateľného rozvoja komunity v Afrike, a to všetko pri použití spoločnej jednotky hodnoty. Účastníci si tiež môžu zakúpiť NFT z radu Empowa NFT, aby predviedli svoj príspevok k platforme.

Jedna z cieľových oblastí je Mozambik. Prieskum Empowa zistil, že len 1 z 50.000 obyvateľov má hypotéku a sadzby môžu dosahovať až 32%. Ďalšou krajinou s podobným príbehom je Zimbabwe s úrokovými sadzbami 45%. Výsledkom takýchto cien je to, že až 84% Afričanov žije stále bez strechy nad hlavou.

Empowa má za cieľ tento stav zmeniť a má skutočne ušľachtilú myšlienku, ktorá rieši problémy, ktoré boli príliš dlho ignorované. Coinbase tiež zverejnila videoreportáž o tom, ako Empowa aktualizuje finančný systém pre cenovo dostupné domy.

https://www.youtube.com/watch?v=ojH_9s6hMxg 

 obr8png

Djed (DJED)

Djed je algoritmický stablecoin podporovaný tokenmi SHEN a ADA. Predtým, ako to začnete porovnávať s historickým kolapsom Terra Luny, tak je potrebné vedieť, že algoritmický stablecoin Djed je úplne iný. Djed Whitepaper uvádza, že protokol sa „správa ako autonómna banka“, ktorá nakupuje a predáva stablecoiny za cenu v rozsahu, ktorý je naviazaný na cieľovú cenu. Ďalej sa uvádza, že Djed je „prvý stablecoinový protokol“, kde sú nároky na stabilitu presne a matematicky vyjadrené a osvedčené.

Ako funguje stablecoin Djed sa viac dozviete na oficiálnych stránkach projektu, alebo na:

https://kryptokava.sk/blog/cardano-stablecoin-djed-token-shen-a-ako-m%C3%B4%C5%BEu-jeho-dr%C5%BEitelia-z%C3%ADska%C5%A5-odmeny-za-delegovanie

Počas turbulencií na trhu v čase kolapsu Terra Luna zverejnil generálny riaditeľ COTI na Twitteri príspevok, kde poukázal na skutočnosť, že stablecoin Djed udržal naviazanosť 1:1 na americký dolár napriek tomu, že mnoho stablecoinov vrátane USDT v dôsledku vysokej volatility tiež na nejaký čas stratila viazanosť 1:1 na USD.

 obr9png

Revuto (REVU)

Revuto môže mať jeden z najjednoduchších a najlepších prípadov použitia v reálnom svete. Zdá sa, že táto aplikácia na Cardano je taká jednoduchá, až sa tomu nechce veriť.

Revuto ponúka riešenie na služby spojené s platbami a faktúrami, ktoré mesačne okolo nás krúžia zo všetkých strán. Prečo si to nezautomatizovať, neuľahčiť a neriskovať, že nezmeškáte platbu? Revuto ponúka automatizáciu otravných platieb za účty.

V tejto modernej dobe existuje často množstvo predplatiteľských služieb spojených s našimi bankovými účtami. Niektorí ľudia radi poskytnú týmto spoločnostiam prístup k svojim finančným prostriedkom prostredníctvom inkasa pre automatické platby, zatiaľ čo iní ľudia vrátane mňa tvrdia, že v žiadnom prípade neprenechám spoločnosti, ktorú nepoznám a ktorej nedôverujem, aby mala prístup k finančným prostriedkom v mojom účte, pretože sa to môže stať nakoniec nočnou morou.

Cieľom projektu Revuto na sieti Cardano je riešiť problémy s hromadnými platbami za účty. Revuto funguje ako jeden centrálny účet, ktorý môže platiť všetky predplatné používateľa, ale používateľ si ponecháva úplnú kontrolu nad platbami. Zaplatením v natívnom tokene Revuto môžu používatelia dokonca využívať zľavu na predplatné a získať tak odmeny za vrátenie peňazí (angl. cashback). Výhody sú tu dvojaké, pretože tieto tokeny Revuto možno použiť aj na staking a získanie pasívneho ročného zhodnotenia (APY), takže používatelia nielen ušetria na hromadných platbách cez cashback, ale časom aj zarobia APY.

Používatelia môžu tiež jednoducho zablokovať, pozastaviť alebo odložiť platby, čím sa peniaze vrátia späť do rúk spotrebiteľa. To účinne zastaví tie spoločnosti, ktoré prekračujú hranice a ktoré pohodlne čakajú na deň keď príde vaša platba, a až potom napríklad splnia Vašu žiadosť o zrušenie služby, ktorú ste zadali pred tromi týždňami.

 obr10png

IAGON (IAGON)

IAGON je riešenie cloudového úložiska pre Web3 postavené na Cardano. Všetci vieme, že decentralizované cloudové úložisko bude veľkým biznisom, pričom naratív DePIN sa stále derie do popredia je pripravený byť hlavným katalyzátorom rastu a prijatia blockchainu.

Viac o DePIN sa dozviete:

https://kryptokava.sk/blog/depin-nov%C3%A9-oblasti-vyu%C5%BEitia-blockchainu-a-kryptomien

https://kryptokava.sk/blog/ak%C3%A9-oblasti-s%C3%BA-zdrojom-pr%C3%ADjmov-projektov-depin

IAGON má dobrú pozíciu na to, aby prijal Metaverse a virtuálne svety tým, že dokáže ukladať dáta tzv. „nedôveryhodným spôsobom bez povolenia“. V decentralizovanom svete Web3 by sme sa nemali musieť spoliehať na poskytovateľov centralizovaných úložísk, ako sú Amazon a Google. Úspech projektov decentralizovaných úložísk ako Arweave, Filecoin, Storj a ďalších sme už videli v iných sieťach, IAGON je vo vedúcej pozícii v poskytovaní podobných riešení pre ekosystém Cardano.

 obr11png

AXO (AXO)

AXO o sebe hovorí, že vytvára „nový štandard pre obchodovanie“ spustením spravodlivého a programovateľného obchodného protokolu pre Cardano, ktorý podporuje obchodovanie s indexmi, futures a opciami. Protokol AXO sa pokúša napraviť neefektívnosť a riziká centrálnej protistrany, ktoré sú prítomné v tradičných centralizovaných aj decentralizovaných protokoloch. AXO predstavuje súbor inovatívnych riešení, ktoré tieto výzvy riešia dôveryhodným spôsobom. S inovatívnymi riešeniami pre obchodovanie, od formálneho jazyka výmeny a programovateľných swapov až po charakteristický dizajn protokolu, je AXO projektom, ktorý stojí za to sledovať a možno ho aj otestovať, keďže sa o ňom tvrdí, že vytvoril „najjednoduchšiu burzu na svete“.

 obr12png

Lenfi (Lenfi)

Lenfi je progresívny úverový protokol na Cardano. Protokol Lenfi je krásne navrhnutý a užívateľsky prívetivý a poskytuje používateľom možnosť skrátiť, predĺžiť pôžičky, využívať yield farming, požičiavať si, zarábať na úrokoch, brať bleskové pôžičky a zapojiť sa do správy protokolov.

Lenfi je požičiavací protokol novej generácie, ktorý umožňuje používateľom vytvárať si vlastné fondy likvidity a stať sa správcom fondu. To by sa mohlo stať ťahúňov v blízkej budúcnosti, pretože DeFi sa na Cardano stále len zahrieva.

 obr13png

Záver

Od úspešného spustenia aktualizácie Alonzo, ktorý priniesol do sieti Cardano inteligentné zmluvy, sa v ekosystéme Cardano deje mnoho zaujímavých vecí a dochádza k mnohým inováciám. Rast ekosystému Cardano ide takým tempom, že Cardano už nemožno ignorovať ako jedného z hlavných alternatív voči ekosystému Ethereum. Rovnako tak u Cardana stále narastá hodnota TVL (celkové množstvo uzamknutých tokenov v sieti).

Hoci sa sieť rozbiehala pomalšie, tak systém sa rozkotúľal a naberá na rýchlosti. Na ekosystéme Cardano je zaujímavé, že tempo rastu na sieti obdivuhodné aj napriek medvediemu trhu, a to Cardano ešte nie je ani vo svojej finálnej podobe, ako hovorí vývojová mapa. Stále existujú riešenia škálovania a inovácie, ktoré je potrebné zaviesť, čo znamená, že aj sieť Cardano sa bude naďalej zlepšovať a vyvíjať. Je potrebné zmieniť, že sieť Cardano od svojho spustenia ešte ani raz nebola hacknutá a tiež ešte nikdy nebola odstavená, ako napríklad Solana.

Budúcnosť Cardana vyzerá sľubne. Sieť má silný základ a bude zaujímavé sledovať štart Cardana počas býčieho trhu. Cardanu môže pomôcť tiež nový stablecoin krytý fiatom, ktorý plánuje spustiť spoločnosť Mehen, emitent stablecoinov USDM, 16. marca roku 2024.

Ekosystém Cardano je šetrný k životnému prostrediu a takmer všetky projekty sa okrem svojho účelu zameriavajú aj na trvalo udržateľný rozvoj komunity, čo sa potvrdzuje tým, že Cardano má jednu z najlepších komunít v krypto svete.

 

Zdroj: Cardano, CardanoCube, Developers Cardano, Cexplorer.io, Coinbureau, Santiment