Polkadot kraľuje v portfóliách hedžových fondov

Hedžové fondy v poslednom období prejavili obrovský záujem o kryptomenu Polkadot (DOT), ktorá je aktuálne 9. najväčšiou kryptomenu podľa trhovej kapitalizácie. Hedžový fond je investičný fond, ktorý takmer nepodlieha regulácii a zväčša sa jedná o vysokorizikovú investíciu, ktorá môže priniesť vysoký výnos, ale tiež vysokú stratu. Snaží sa o absolútny výnos nezávislý na všeobecnom ekonomickom vývoji a vývoji kapitálových trhov. Hedžové fondy používajú rôzne stratégie, ako napríklad finančný pákový efekt.

Na základe správy z prieskumu kryptomien, ktorá bola vykonaná na dátovej platforme Messari je kryptomena Polkadot od júla 2021 jednou z najčastejšie držaných likvidných aktív (okrem bitcoinu a etherea) v portfóliách hedžových spoločností, ako sú napríklad Crypto Venture a Hedge Fund.

Aj keď počas septembra Polkadot zaznamenal straty vo výške zhruba 27 percent, tak niekoľko nových aktualizácií znova vyvolalo záujem o tento multi-blockchainový protokol. Altair Network, sa stal oficiálne desiatym parachainom (padákom), ktorý vyhral „slot“ v aukcii parachainov na testovacej sieti Kusama. Kusama (KSM) je blockchainový testnet siete Polkadot. Posledný víťaz aukcie dokázal nazhromaždiť tokeny KSM v hodnote 61,7 milióna dolárov od 11200 prispievateľov. Altair Network bude umožňovať používateľom tokenizovať aktíva v reálnom svete a financovať ich v sieti Kusama.

Pozri aj: 

https://kryptokava.sk/pas%C3%ADvny-pr%C3%ADjem/crowdloan-na-sieti-polkadot-kusama

Parachain aukcie na sieti Kusama postupom času získali veľkú popularitu v krypto priestore. Podľa denného zobchodovaného objemu boli dokonca integrované do krypto burzy Binance, ktorá patrí medzi najväčšie kryptomenové burzy na svete. Kusama nedávno oznámila ďalšie kolo parachain aukcií, ktoré budú spustené 6. októbra.

Nárast vkladov do parachain aukcií spôsobil prelom a v súvislosti s prichádzajúcimi aktualizáciami siete Polkadot rastie aj býčia predpoveď smerom k cene tokenu DOT a KSM. Sieť Polkadot sa zároveň posilnila o ďalšiu komunitu vývojárov a vývojárske tímy vybudovali projekty so silnými prípadmi použitia, ktoré podporujú rast a vývoj siete Polkadot. Niektoré z prípadov použitia obsahujú reťazce inteligentných zmlúv, reťazce oracle údajov, siete na spracovanie údajov, internet vecí (IoT), definovanie a bezpečnosť zachovania identity alebo ukladania súborov a podobne. Mosty medzi reťazcami protokolu zároveň umožňujú bezproblémový pohyb aktív medzi jednotlivými reťazcami.

Podľa CoinMarketCap sa aktuálne cena tokenu DOT pohybuje na úrovni 31,50 dolára a cena tokenu KSM na úrovni 342,15 dolára.  Je potrebné povedať, že cena kryptomeny Kusama za dva roky dokázala vyrásť z ceny okolo jedného dolára až na cenovú úroveň v rozpätí 300 - 600 dolárov. Po prvých piatich parachainových aukciách sa z obehu stiahlo (uzamklo) 10% všetkých tokenov KSM a tento nedostatok tokenov zvýšil jeho cenu. Očakáva sa, že po integrácii ďalších parachainov a znížením tokenov KSM v obehu sa jeho cena opäť zvýši.  Z uvedeného dôvodu mnohí analytici, čo sa týka siete Polkadot a Kusama, zostávajú v býčích pozíciách a vzostupnom trende. Pre rastový potenciál, kombináciu týchto sietí, ktoré nazývajú ako „Dotsama“, označujú analytici aj ako „money makers“, čiže tvorcov peňazí.