EIGEN Airdrop – jedna z najočákavanejších udalostí v sieti Ethereum.

EigenLayer sa nedávno dostal na titulky so svojimi plánmi ohľadom tokenu EIGEN, ktorý je jedným z najdiskutovanejších možných spustení v roku 2024. Táto očakávaná udalosť však nebola bez kontroverzie. Spustenie a distribúcia tokenov mala byť priamočiara avšak bola poznačená problémami ako boli napríklad mätúce plány, neprenosnosť a viacfázový prístup.

EigenLayer, je protokol opätovného stakingu, ktorý umožňuje účastníkom Etherea prerozdeliť svoje vložené aktíva do siete formou stakingu, čím sa posilní bezpečnosť pre rôzne aplikácie a zároveň je tým možné získať ďalšie odmeny. S týmto dôležitým prvkom EigenLayer predstavuje významný pokrok v zlepšovaní infraštruktúry a bezpečnosti siete Ethereum. Hlavná užitočnosť EigenLayer spočíva v jeho schopnosti diverzifikovať bezpečnosť Etherea. Účastníci môžu svoje ETH opätovne vložiť do stakingu, čím prispejú k bezpečnosti viacerých služieb. Nielenže to znižuje kapitálové zaťaženie účastníkov, ale tiež posilňuje záruky dôvery pre každú službu, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v ekosystéme Ethereum.

EigenLayer umožňuje držiteľom, ktorí majú svoje ETH vložené do stakingu, opätovne použiť tieto aktíva na overenie nových softvérových modulov v ekosystéme Ethereum, ako sú konsenzuálne protokoly, dátové vrstvy a orákulá.

EigenLayer 2jpeg

Protokol pozostáva z troch kľúčových prvkov: restakerov, operátorov a aktívne overených služieb (AVS). Restakeri vložia svoje ETH alebo liquid staking tokeny (LST) do systému a dostávajú za to odmeny. Operátori uľahčujú prevádzku softvéru a môžu byť overovateľmi a poskytovateľmi služieb. AVS sú služby, ktoré vyžadujú overenie a môžu zahŕňať rýchle vrstvy, orákulá a ďalšie.

EigenLayer umožňuje vývojárom decentralizovaných aplikácií (dApps) pristupovať k bezpečnosti siete Ethereum bez toho, aby museli budovať svoju vlastnú dôveryhodnú sieť. To môže generovať obrovský prílev nových projektov, vďaka čomu je EigenLayer jedným z popredných riešení na zlepšenie škálovateľnosti a rozšírenie ekosystému Ethereum.

29. apríla Eigen Foundation oznámila spustenie tokenu EIGEN, čo je pravdepodobne jednou z najočakávanejších udalostí roka v sieti Ethereum. Napriek počiatočnému nadšeniu z jeho vydania a jeho potenciálu byť ocenený na viac ako 50 miliárd dolárov, čím by sa dostal okamžite do top 10 kryptomien, tak ethereum komunita rýchlo kritizovala tokenomiku a štruktúru distribúcie EIGEN tokenov. Diostribúcia má byť rozdelená do „troch sezón hospodárenia“ (každá po 5% z celkovej ponuky tokenov). Prvá sezóna bude rozdelená do dvoch fáz, pričom fáza 1 (90% tokenov) bude primárne pridelená natívnym restakerom a fáza 2 (10% tokenov) komplexným používateľom decentralizovaných financií DeFi. Druhá fáza distribúcie tokenov bude uvoľnená až o ďalší mesiac a token EIGEN bude až do odvolania neprenosný. Tieto faktory a prísne opatrenia na geografické blokovanie, ktoré zablokovali možnosť participácie na stránke nárokov pre mnohé krajiny a siete VPN, vyvolali na Crypto Twitteri rozhorčenie.

Časť tejto frustrácie bola potlačená ďalšími aktualizáciami, ktoré uviedli, že používatelia DeFi dostanú spravodlivý podiel na distribúcii a nebudú obmedzení na 10% ponuky. Navyše, keďže ide o väčšinu retailových vkladateľov, tak prvé veľryby vo fáze 1 nebudú môcť predávať tokeny z dôvodu ich neprenosnosti. Dva problémy, ktoré neboli vyriešené, sú, že 55 % tokenov ide do VC (Venture Capital), ktorých obdobie nároku sa začína v čase, keď je token neprenosný, a že to môže legitímne trvať šesť mesiacov až rok, kým bude token použiteľný. Dôvodom EigenLayer na uzákonenie tohto obmedzenia je zabezpečiť správnu decentralizáciu protokolu.

EigenLayer 5jpeg

Biela kniha EIGEN (angl. White paper) má 43 strán a poskytuje podrobné vysvetlenie hodnoty a užitočnosti tokenu. EIGEN bude pracovným tokenom, čo znamená, že je odmenou prevádzkovateľom siete aktívne overených služieb (AVS) a protokolov, ktoré používajú EigenLayer preskupené tokeny ETH na zabezpečenie svojich protokolov. Mnohé ďalšie tokeny tiež možno klasifikovať ako pracovné tokeny (napríklad ETH, DePIN tokeny ako HNT od Helium a pod), avšak tieto tokeny majú dve hlavné obmedzenia. Po prvé, sú špeciálne určené a možno ich použiť iba v konkrétnej aplikácii. Po druhé, môžu stimulovať čestné správanie prostredníctvom objektívnych atribútov v reťazci, ako je to, či validátor ETH hlasoval za dva samostatné bloky v rovnakom slote. EIGEN rieši prvý problém tým, že umožňuje opätovný staking a druhý rieši prostredníctvom tzv. „dvojitého prístupu k hľadaniu pravdy“. ETH sa používa ako kolaterál pre objektívne bezpečnostné problémy systému a kryptoekonomickú bezpečnosť. Token EIGEN bude fungovať ako kolaterál pre intersubjektívnu bezpečnosť, o ktorej nemožno rozhodnúť samostatným pravidlom alebo kódom, ale mohli by sa na nej primerane dohodnúť dvaja ľudia.

Aby sa token nestal chaotickým v prípade potenciálnych nezhôd o hlasovaní, má zabudovaný proces rozdeľovania, vďaka ktorému je token pre držiteľov jednoduchý a zároveň poskytuje maximálnu flexibilitu. Token s označením „bEIGEN“ je vložená verzia EIGEN do stakingu, ktorá môže byť intersubjektívne rozvetvená. Intersubjektívny proces umožňuje niekomu zložiť kolaterál a uviesť, že niekto iný koná zlomyseľne. Potom držitelia EIGEN hlasujú, a ak sa preukáže správnosť tvrdenia, tak daný používateľ dostane odmenu a zlomyseľný aktér bude potrestaný a tokeny sa rozdelia na novú verziu, ktorá sa prerozdelí medzi všetkých okrem škodlivej entity. Aj keď by bola väčšina nečestná, tak token menšiny bude stále existovať, aby na ňom ľudia mohli ďalej stavať a nakoniec sa ho rozhodli použiť ako základnú a dôveryhodnú inštanciu. Vzhľadom na dôležitú úlohu tokenu EIGEN v tomto procese je teda zrejmé, prečo by bol obchodovateľný token EIGEN hneď pri spustení v prvých dňoch protokolu veľmi komplikovaný. To však neospravedlňuje nedostatok transparentnosti v súvislosti s procesom odomknutia tokenov EIGEN alebo toho, ako sa VC (Venture Capital) dostanú počas tohto obdobia k množstvu tokenov.

Tokenový model EIGEN sa nepodobá ničomu, čo sme doteraz videli, a odomyká nekonečné nové príležitosti pre onchain protokoly a aplikácie, ktoré predtým nebolo možné riadiť. Hoci je koncept zložitý, tak pre držiteľov tokenov EIGEN je abstrahovaný a nevyžaduje žiadnu aktívnu údržbu tokenu, čo je vcelku zaujímavá kombinácia užitočnosti a jednoduchosti. Aj keď je spustenie tokenu EIGEN kontroverzné a je tam momentálna neprenosnosť tokenu, až kým nebude odomknutý a voľne vymeniteľný, tak sa zdá, že EIGEN môže priniesť do ekosystému Ethereum ďalšiu evolúciu, ktorá sa môže rozšíriť aj do iných ekosystémov.

Ako na airdrop tokenov EIGEN:

  • Navštívte stránku oprávnenosti nároku na airdrop EigenLayer a skontrolujte oprávnenosť airdropu https://claims.eigenfoundation.org/.
  • Okno na uplatnenie nároku sa otvára 10. mája a končí sa o 120 dní 7. septembra 2024.
  • Aj keď to boli spočiatku len špekulácie, tím potvrdil spustenie tokenu EIGEN spolu s airdropom pre restakerov.
  • Snapshot (snímka) pre oprávnenosť airdropu bola urobená 15. marca 2024.
  • Ďalšie podrobnosti o výsadku nájdete v tomto oficiálnom oznámení.

https://blog.eigenfoundation.org/announcement/  

Viac o EigenLayer na:

https://kryptokava.sk/blog/eigenlayer-ako-z%C3%ADska%C5%A5-viac-odmien-restakingom-eth-tokenov