Decentralizované financie - peniaze nikdy nespia...

Decentralizované financie (DeFi) sú konceptom, ktorému sa od leta roku 2020 venuje veľká pozornosť, pretože jeho využitie, ktoré je často merané v celkovej uzamknutej hodnote (TVL = Total Value Locked), sa odvtedy dramaticky zvýšilo. Len za posledný rok, podľa analytických údajov platformy DefiLlama, vzrástla hodnota TVL o viac ako 240 % na súčasných 209 miliárd dolárov v „uzamknutej hodnote“ v rámci projektov DeFi. Nielenže sa oblasť DeFi stala pre investorov zaujímavou, ale DeFi platformy sa používajú aj na generovanie pravidelného a stabilného príjmu prostredníctvom rôznych aktivít, čo zvýšilo atraktivitu DeFi. Práve toto je pre mnohých investorov príťažlivou príležitosťou tzv. "solídnych bezrizikových výnosov", ktoré nesúvisia s pohybmi na kryptotrhu. Napriek tomu je veľmi dôležité vedieť, že nič také, ako "lietajúce pečené holuby" zadarmo neexistuje. Ako každá oblasť, tak aj oblasť DeFi má svoje stratégie a riziká, ktoré sú relevantné ako pre súkromných (retail) investorov, tak aj pre profesionálnov, ktorí zvažujú alokáciu svojho kapitálu do tohto priestoru.

Aký bol prechod od tradičných financií (TradFi) k decentralizovaným financiám (DeFi)?
Zjednodušene vysvetlené, DeFi si kladie za cieľ sprostredkovať procesy, ktoré sú tradične riadené bankami a finančnými inštitúciami, ako je napríklad požičiavanie, poskytovanie pôžičiek a tvorba trhu tým, že vylúči sprostredkovateľa. Investorom umožňuje priamu vzájomnú interakciu na báze peer-to-peer (P2P) výmenou za generovanie poplatkov. Samozrejme aj toto nesie so sebou nejaký druh rizika.
Bežné faktory, ktoré klasifikujú priestor TradFi zahŕňajú to, že sú založené na dôvere, keďže musíte dôverovať svojej banke, ako jedinej protistrane. Z tohto dôvodu v TradFi zostávajú veľké bariéry pre vstup do systému, pretože mnohé rozvíjajúce sa krajiny majú populáciu, kde 50 – 70 % stále nemá banku. Banky sú často pomalé, drahé a nie sú veľmi priateľské k zákazníkom. Čo môžete očakávať od banky, ak má otvorené iba pondelok-piatok, od 9:00 do 11:00 a od 14:00 do 16:00? To je napríklad v silnom kontraste so svetom DeFi, ktorý je postavený na kóde, a ktorý odstraňuje potrebu dôveryhodných sprostredkovateľov. Dohodnuté podmienky sa zaznamenávajú a vykonávajú prostredníctvom mechanizmov blockchainu. Dostupnosť služieb sa drasticky zvýšila s rozširovaním internetového pokrytia a lacných smartfónov. Priestor digitálnych aktív je dostupný 24 hodín denne, 365 dní v roku.
Aj keď to všetko môže znieť úžasne, tak je pred nami ešte dlhá cesta. Vysvetlenie tejto témy zostáva zložité a pre mnohých ľudí aj ťažko uchopiteľné. Používateľské rozhrania a procesy majú stále veľa priestoru na zlepšenie a zjednodušenie, poplatky sa môžu líšiť, čo vedie k neprimerane vysokým poplatkom za menšie sumy transakcií. Rovnako tak aj hacky v oblasti DeFi sú ešte časté, nakoľko byť svojou „vlastnou bankou“ sprevádza celý rad výziev, pozornosti a znalostí. Ak by sme si mali v jednoduchosti predstaviť DeFi, tak si môžeme predstaviť dom, kde základy sú ako prvá, základná vrstva blockchainu, kde pri budovaní je potrebné robiť určité kompromisy, ktoré sú známe ako blockchainová trilema. Blockchainovú trilemu si môžeme predstaviť ako trojuholník, kde v jednom rohu bude bezpečnosť, v druhom škálovateľnosť a v treťom decentralizácia. Ak sú niektoré z týchto dvoch častí silnejšie je zákonité, že tá tretia bude slabšia. Z uvedeného dôvodu sa aj jednotlivé blockchainy líšia, pretože optimalizovať je možné len dva rohy a v treťom rohu je nutné spraviť kompromis. Na zvládnutí týchto vyziev pracujú mnohí vývojári, napríklad škálovaním na druhej vrstve, pomocou inteligentných zmlúv. Na základy domu, tj. na prvú vrstvu postavíme steny, čo sú v tomto pohľade príslušné protokoly, ktoré sú známe ako decentralizované aplikácie (DApps). DApps ponúkajú svoje služby, ako napríklad decentralizované burzy (DEX), ako sú Curve alebo Uniswap, požičiavacie protokoly, ako Aave alebo Maker, derivátové protokoly likvidity, ako Synthetix a podobne. Jedná sa o priestor, ktorý sa neustále vyvíja a rastie. Na takto postavené steny dáme strechu. Strechou sú v tomto prípade "pooly", čiže bazény určitej likvidity, alebo zabezpečenia.
Ak používate niektoré zo služieb decentralizovaných aplikácií, ako je napríklad protokol požičiavania, tak si môžete vybrať token, ktorý chcete poskytnúť. Napríklad pri využívaní služby Aave sa môžete rozhodnúť poskytnúť pôžičku len na stablecoiny USD (USDC). Alebo pri využívaní služieb UniSwap môžete pôsobiť iba ako poskytovateľ likvidity pre obchodné fondy Ethereum (ETH) a stablecoin USDC.
Ak máme postavenú strechu vo forme DApps, tak na vrchol strechy domu umiestníme vlajku, čo sú v tomto prípade agregátory, ako sú krypto peňaženky ako MetaMask, Trezor, Ledger, decentralizované burzy DEX, ako Thorchain a 1inch, alebo centralizované burzy ako Kraken a Binance. Tieto agregátory, spájajú služby rôznych platforiem do jedného, vstupného bodu, čiže používateľského rozhrania, ktorým uľahčujú prístup k jednotlivým možnostiam. Zarytí fanúšikovia kryptomien napríklad odmietajú používanie centralizovaných búrz, pretože to ide proti myšlienke decentralizácie a vlastnej úschovy svojich súkromných kľúčov, hesiel k získaným krypto aktívam. Stačí si predstaviť centralizovanú banku. Ak prídete do banky, tak musíte banke oznámiť, že si chcete napríklad požičať peniaze alebo obchodovať s akciami, musíte tiež povedať, v akej mene si chcete požičať, alebo ktorú akciu chcete kúpiť a v ktorej referenčnej mene a prístup k vášmu účtu má banka.
Preto pri hodnotení rizika DeFi je potrebné zvážiť stabilitu celého domu a nielen základov, na ktorých stojíte. Preto je potrebné vnímať každú časť dôsledne, lebo iba tak budete mať zaručené, že dom bude pevný a bude mať dobrú štruktúru.
Ako je možné zarobiť peniaze v oblasti DeFi?
Jednoducho povedané, môžete buď investovať do DeFi projektov a protokolov kúpou príslušných tokenov, pričom očakávate kapitálové zisky prostredníctvom zvýšenia ceny na základe ponuky a dopytu, rastom používateľskej základne, čiže adopciou, čo zvyčajne spôsobí rast ceny samotného aktíva platformy.
Vklad kapitátu (Staking).
Pri "stakingu" (vkladaní kapitálu) ste odmenení za účasť v procese mechanizmu konsenzuálneho overovania transakcií v sieti, čím sa svojim vkladom tokenov stávate validátorom v sieti. Tento konsenzus sa nazýva "Proof of Stake" (PoS), a vyžívajú ho napríklad Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Tezos (XTZ) a v súčasnej dobe na konsenzus PoS prechádza Ethereum (ETH). Výška odmien je daná rozhodnutím blockchainovej platformy , alebo spoločným rozhodnutím siete (odhlasovaním v governance). S nárastom vkladaných a tým aj „uzamknutých“ tokenov sa objavili ďalšie, nové koncepty ako napríklad „liquid staking“, ktoré v podstate vytvárajú derivát vkladaného tokenu, ktorý sa potom opäť stáva likvidným a je možné ho znovu vložiť a zarábať tak na ďalších odmenách.
Požičiavanie (Lending).
Namiesto toho, aby ste dostali pôžičku od banky, môžete ju získať prostredníctvom protokolu DeFi, pričom peniaze vložia iní investori. Jedná sa v podstate o pôžičku typu peer-to-peer. Na oplátku zato investori dostanú časť zaplatených úrokov z úveru, ako svoj výnos. Ak to porovnáte so štandardnou bankou, tak ak držíte napríklad akcie, alebo peniaze vo vašej banke, tak s najväčšou pravdepodobnosťou banka tieto vaše akcie, alebo peniaze (za ktoré platíte poplatok za vklad a úschovu) požičia nejakej finančnej inštitúcii, napríklad hedžovému fondu, opäť za poplatok, ktorý potom môže použiť pre ďalšie svoje obchodné aktivity. Vy však z tých odmien očividne nedostanete absolútne nič.
Poskytnutie likvidity (Liquidity provision).
Keď nakupujete a predávate akcie na tradičnej burze, tak finančné inštitúcie pôsobia, ako sprostredkovatelia pri koordinácii obchodov a rovnako tak aj pri poskytovaní likvidity prostredníctvom akcií alebo hotovosti. Vo svete digitálnych aktív tieto aktivity narušili automatizovaní tvorcovia trhu (AMM), ktorí fungujú, ako decentralizované burzy postavené na automatizovanom kóde. Chýbajúcu likviditu opäť zabezpečujú používatelia - investori, ktorí zato dostanú odmeny (čiže príjem) vo forme poplatkov generovaných týmito "poolmi likvidity". Tieto fondy pozostávajú z rôznych obchodných párov, ako sú kryptomeny versus kryptomeny ako napríklad BTC/ETH, alebo kryptomeny versus stablecoiny ako napríklad DOT/Tether (USDT), alebo stablecoiny versus stablecoiny ako USDC/Terra (UST).
Výnosové hospodárstvo (Yield farming).
Predstavte si, že ste požičali svoje peniaze do fondu likvidity, ako je napríklad SushiSwap a začali ste dostávať svoje prvé odmeny v tokene SUSHI. Vy však nechcete, aby tieto získané tokeny niekde pasívne oddychovali, ale chcete, aby sa otáčali a prinášali viac nových tokenov, čiže viac zisku. Môžete ich teda znova zapojiť do práce prostredníctvom rôznych príležitostí a získať tak viac odmien. Stručne povedané, Yield farming je činnosť neustáleho otáčania vašich tokenov, pretože peniaze nikdy nespia.
Všetky tieto aktivity ponúkajú ročný percentuálny výnos (APY) alebo rozdelenie podielov na poplatkoch, ktoré sa líšia v závislosti od platformy a jednotlivých služieb.
https://kryptokava.sk/pas%C3%ADvny-pr%C3%ADjem/yield-farming 
Na čo si dať pozor?
Pri používaní DeFi je potrebné spraviť si základnú analýzu a dať si pozor, na niektoré základné riziká. Analógia je rovnaká, ako pri stavbe domu. Pri výstavbe tiež najprv zvážite rôzne okolnosti a spravíte si analýzu, a až následne sa finálne rozhodnete. Aké základné otázky by ste si teda mali položiť?
  • Je známy tím, ktorý stojí za DeFi projektom, alebo DApp? Alebo sa jedná o anonymnú skupinu?
  • Aké je ich technické a praktické zázemie?
  • Sú do projektu, alebo protokolu zapojení aj nejakí veľkí, známi investori, či podporovatelia z kryptokomunity?
  • Vyskytli sa v danom projekte alebo protokole už nejaké hacky?
  • Sú k dispozícii audity inteligentných zmlúv tretími stranami?
  • Majú zverejnené odmeny za prípadné upozornenie na dieru v systéme z pohľadu bezpečnosti?
  • Je zverejnený spôsob distribúcie riadiacich tokenov a spôsob riadenia?
  • Aká je aktuálna uzamknutá celková hodnota v sieti?
  • Existuje pokladnica protokolu, ktorá by investorov v prípade hacknutia odškodnila?
  • Aké sú ročné výnosy APY za účasť v jednotlivých "pooloch"? Sú šialene vysoké? Aby bola ročná odmena reálna, aká je obchodná likvidita v rámci skupiny?
  • Aký je TVL projektu?
  • Aké sú transakčné poplatky?
Záver
Oblasť DeFi je neuveriteľný priestor a aktuálne sme svedkami nového biliónového priemyslu, ktorý sa buduje priamo pred našimi očami. Buďte však vždy opatrní pri akejkoľvek investícii, jedná sa predsa o váš majetok a prípadná strata by mohla veľmi mrzieť. Ak ste v tejto oblasti nováčik, tak začnite s testovaním a učením sa. Prípadne, môžete investovať prostredníctvom profesionálnych manažérov, ktorí navrhujú, vykonávajú a monitorujú rôzne investičné stratégie v inštitucionálnom prostredí. Aj pri výbere investičného manažéra však budte opatrní a vyberajte si starostlivo.
Podrobnejšie návody na získanie pasívneho príjmu na jednotlivých platformách nájdete na oficiálnych stránkach jednotlivých projektov, alebo tiež na stránke https://kryptokava.sk/ v časti návody.




Zdroj: Cointelegraph