Budú nové tokeny ETH po hard forku „The Merge“?

Hard fork „The Merge“, teda prechod Etherea z konsenzu Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) je v poslednej dobe veľmi horúcou témou. Jednou z najčastejších otázok je, či súčasní držitelia tokenov ETH dostanú nové tokeny.

Hard fork „The Merge“ teda ukončenie konsenzu Proof of Work na sieti Ethereum bude v princípe znamenať koniec ťažby ETH. Je to kvôli novému konsenzuálnemu algoritmu Proof of Stake, na ktorý Ethereum prejde, a ktorý má úplne iné ekonomické dôsledky pre sieť. U konsenzu PoS už nemusia overovatelia siete súťažiť a riešiť čoraz zložitejšie výpočtové úlohy. Namiesto toho sa u konsenzu PoS vyberajú náhodne validátori na základe ich podielu v sieti a títo validátori validujú transakcie. Prechod na PoS prináša niekoľko dôležitých výhod, ako napríklad uľahčuje spustenie uzla, má menšiu spotrebu elektrickej energie a odomyká ďalšie možnosti v sieti, ako napríklad sharding.

Oponenti častokrát diskutujú aj o nevýhodách sietí s konsenzom Proof of Stake. Bez toho, aby sme teraz zachádzali do podrobností, je dôležité pochopiť, že existuje veľa užívateľov, ktorí podporujú konsenzus Proof of Work. Očakáva sa, že niektorí ťažiari ETH spoja svoje sily a budú lobovať za hard fork, ktorý by viedol k vytvoreniu nového tokenu, ktorý zostane na súčasnom algoritme konsenzu PoW.

V jednoduchosti hard fork možno definovať ako „trvalú vidličku“ – čiže odklon od poslednej verzie blockchainu, ktorý vedie k oddeleniu blockchainu. Niektoré uzly v prípade hard forku „The Merge“ u Etherea už nebudú spĺňať nový konsenzus PoS, čo môže znamenať, že vzniknú dve rôzne verzie sietí, ktoré budú bežať oddelene. Hard fork „The Merge“ bude teda znamenať koniec blockchainu riadeného konsenzom Proof of Work a nastaví sa začiatok nového, ktorý bude riadený konsenzom Proof of Stake.

Aby mal však hard fork nejaký ekonomický alebo sociálny význam, potrebuje podporu a musia existovať uzly, ktoré budú pokračovať v prevádzke na starej sieti. Niektorí držitelia a prevádzkovatelia uzlov s konsenzom PoW uvažujú o rozvetvení a novom tokene ETHW.

Vitalik Buterin vo svojom prejave na vývojárskom podujatí s názvom ETH Soul vyjadril svoje obavy v súvislosti s týmto možným hard forkom. Buterin však odmietol možnosť, že by potenciálny hard fork „výrazne“ poškodil samotné Ethereum. Pri diskusii o nových forkoch bežiacich na PoW uviedol, že na to je predsa Ethereum Classic, ktoré tu už dávno beží. Podľa neho je teda logické, aby sa validátori preferujúci konsenzus Proof of Work pripojili k sieti Ethereum Classic. Vitalik Buterin a aj nadácia Ethereum Foundation, sú rozhodne proti a otvorene odmietli akúkoľvek podporu rozvetvených tokenov Ethereum.

Počas hard forku „The Merge“ viaceré burzy nakrátko pozastavia nové vklady a výbery tokenov Ethereum (ETH) a tokenov ERC-20, ako preventívne opatrenie. Hoci sa očakáva, že zlúčenie bude z pohľadu používateľov bezproblémové, tak toto krátke pozastavenie vkladov a výberov umožní burzám zabezpečiť úspešný prechod ich celých burzových systémov. Všeobecne sa neočakáva, že budú ovplyvnené akékoľvek iné siete, alebo meny a tak isto sa neočakáva žiadny vplyv na obchodovanie s tokenmi ETH a ERC-20 v rámci burzových, centralizovaných obchodných produktov. Dostupnosť tokenov ETH a ERC-20 pre vklady a výbery, bude zverejnená prostredníctvom oficiálnych kanálov jednotlivých spoločností. Niektoré burzy však stále môžu dočasne na svojej platforme zobrazovať vaše „stakované“ (vložené) tokeny ETH rôznym spôsobom. Niektoré burzy, napríklad Coinbase majú uvádzaný „token ETH2“. Pozor však, v tomto prípade je ETH2 len ticker Coinbase (čiže burzovný symbol), ktorý bol nastavený ešte pred hard forkom „The Merge“, aby predstavoval vložené tokeny ETH do stakingu. Po prechode na konsenzus Proof of Stake už burza tento ticker používať nebude, pretože neexistuje žiadny token ETH2. Zostatky ETH, ktoré sú vložené do stakingu nebudú v čase prechodu na PoS odomknuté a ani nebudú k dispozícii na obchodovanie alebo prevod, až kým sa nedokončí kompletný upgrade protokolu Ethereum. Predpokladá sa, že kompletný upgrade siete bude dokončený začiatkom roka 2023.

Napriek všetkému je dôležité dať si pozor na prípadné podvody počas hard forku „The Merge“.  Odporúčame, aby ste svoje ETH neposielali nikomu v snahe „upgradovať svoje tokeny ETH na tokeny „ETH2“, pretože neexistuje žiadny token „ETH2“. Počas hard forku „The Merge“ a aktualizácie nie je podľa oficiálnych správ potrebná žiadna aktualizácia, alebo akcia.  Neexistujú žiadne oficiálne potvrdenia ohľadom Airdropov, neexistujú ani žiadne oficiálne potvrdenia nadáciou Ethereum Foundation, že vznikne „nový ETH2 token“. Prechod na Ethereum 2.0 neprináša žiadny nový token – ostáva stále len token ETH (Ethereum). Každý, kto vás bude chcieť presvedčiť investovať, ťažiť alebo obchodovať s tokenom ETH2, tak vás bude chcieť oklamať. Prechodom na Ethereum 2.0 (The Merge) používatelia nemusia vymieňať svoje ETH tokeny za žiadne iné.

O možných podvodoch sa viac dočítate v článku:

https://kryptokava.sk/blog/top-5-najbe%C5%BEnej%C5%A1%C3%ADch-podvodov-ktor%C3%A9-m%C3%B4%C5%BEe-prinies%C5%A5-prechod-na-ethereum-20

Všetky informácie o hard forku „The Merge“ nájdete na oficiálnej stránke Ethereum:

https://ethereum.org/en/upgrades/merge/