Top 5 najbežnejších podvodov, ktoré môže priniesť prechod na Ethereum 2.0

Keďže prechod na Ethereum 2.0 je naplánovaný na september, tak podvody súvisiace s týmto prechodom sa postupne začínajú objavovať.

Ethereum 2.0 prináša prechod Etherea z konsenzu Proof-of-Work (PoW) na konsenzus Proof-of-Stake (PoS), čo je bezpochyby najvýznamnejšou inováciou protokolu od jeho počiatku. Tento prechod je označovaný ako „The Merge“. Podľa harmonogramu by malo k prechodu na Ethereum 2.0 dôjsť v septembri 2022. Čím viac sa blížime k tomuto dátumu, tak tým viac sa budú množiť aj pokusy, ako podviesť ľudí o ich peniaze. Tu je niekoľko najpopulárnejších typov podvodov, na ktoré je potrebné si dať pozor.  

Phishing scam

Phishingové podvody sú jedným z najstarších trikov, ktoré budú stúpať počas medializovaných udalostí, akou je aj „The Merge“. Phishingové podvody sa pokúšajú ukradnúť finančné prostriedky z peňaženiek poskytovaním falošných, ale neuveriteľne dobre pripravených výziev a požiadaviek, ktoré vyzerajú veľmi podobne ako originál. Najbežnejším príkladom je phishingový e-mail alebo iný typ správy, ktorú dostanete online a ktorá vás žiada, aby ste klikli na odkaz, ktorý vás presmeruje na napodobeninu originálnej webovej stránky. Vo väčšine prípadov od vás tiež požiadajú, aby ste zadali svoje počiatočné frázy (seedy) alebo odsúhlasili povolenia peňaženky, čo hackerovi umožní v podstate vyčerpať vaše finančné prostriedky z vašej peňaženky. Ďalším spôsob pishingového útoku je taký, kde si nevedomky kliknutím na odkaz nainštalujete nejaký softvér, ktorý sa ukáže ako malvér. Tento malvér infikuje váš počítač, čím podvodníkom umožní prístup k vašim súborom.

Všeobecne platia nasledovné pravidlá:

  • Nikdy nikomu neposkytujte osobné informácie ani heslá (vrátane počiatočných fráz - seedov).
  • Okamžite odstráňte e-maily od neznámych odosielateľov.
  • Nikdy neotvárajte prílohu, alebo odkaz z e-mailovej adresy, ktorú nepoznáte,
  • Budte vždy mimoriadne ostražitý a v podstate nedôverčivý. Vždy si zdroj overte viackrát.

Airdrop scam

Podvody s „Airdropmi“ sa tiež pravdepodobne rozšíria, keď sa bude približovať dátum prechodu na Ethereum 2.0. Je potrebné vedieť, že neexistujú a nebudú spustené žiadne Airdropy, ktoré by boli potvrdené nadáciou Ethereum Foundation. Spôsob, akým tieto podvody fungujú, je taký, že podvodníci pošlú nejaké tokeny do vašej peňaženky. Niektoré peňaženky pravdepodobne budú zobrazovať aj hodnotu týchto tokenov a vy môžete byť prekvapení, keď uvidíte, že máte tisíce tokenov, ktoré ste nikdy predtým nemali. Toto je spôsob, ako podvod začína, pretože pravdepodobne budete vyzvaní, aby ste sa prihlásili pomocou peňaženky Ethereum (napríklad MetaMask) a potvrdili transakciu, teda aby ste získali tento váš Airdrop. To, čo sa následne stane je to, že týmto odsúhlasením v podstate poskytnete podvodníkovi možnosť mať kontrolu nad vašimi tokenmi a kľúčmi od vašej peňaženky. Ten to využije, aby vám vaše tokeny (financie ukradol). Ďalším spôsobom, alebo alternatívou tohto útoku je to, že budete musieť transakciu podpísať, čím v reále vaše tokeny sami pošlete na účet podvodníka.

Všeobecne platí pravidlo:

  • Pokiaľ ste sa sami vedome nezúčastnili Airdropu, tak takéto „samozvané“ Airdropy nikdy nepotvrdzujte.

ETH2 token scam

Rovnako, ako neexistujú žiadne oficiálne potvrdenia ohľadom Airdropov, tak neexistujú ani žiadne oficiálne potvrdenia nadáciou Ethereum Foundation, že vznikne „nový ETH2 token“. Prechod na Ethereum 2.0 neprináša žiadny nový token – ostáva stále len token ETH (Ethereum). Každý, kto vás bude chcieť presvedčiť investovať, ťažiť alebo obchodovať s tokenom ETH2, tak vás bude chcieť oklamať. Prechodom na Ethereum 2.0 (The Merge) používatelia nemusia vymieňať svoje ETH tokeny za žiadne iné. Samozrejme, je dôležité mať na pamäti, že existujú aj legitímne odvodené tokeny, ktoré môžu predstavovať vložené tokeny ETH do stakingu, ako napríklad wETH (tzv. wrapped ETH).

Všeobecne platí pravidlo:

  • Ak vám niekto takýto token typu „ETH2“ ponúkne, tak si vždy overte, či taký token vôbec existuje.

Support Scam

Podvody s podporou (angl. support) sú v kryptomenách rovnako, ako aj v bežnom živote veľmi bežné. Tieto podvody sa zameriavajú na ľudí, ktorí nie sú krypto-natívni a nemajú dostatočné znalosti o tomto odvetví. Napríklad už teraz existujú prípady, keď sú ľudia kontaktovaní účtami na rôznych sociálnych sieťach s názvom „Ethereum Support“.  Ak takýto „support“ po vás vyžaduje vaše počiatočné frázy (angl. seed) alebo heslá, keď hľadáte podporu, alebo informácie o projekte, alebo poskytovateľ podpory (angl. support) chce od vás potvrdiť vzdialený prístup k vášmu počítaču, tak by ste mali byť na pozore. Cieľ je v tomto prípade jasný – ukradnúť vám vaše krypto aktíva a prípadne aj vaše fiat aktíva.

Všeobecne platia pravidlá:

  • Nikdy s nikým nezdieľajte svoje heslá ani počiatočné frázy (angl. seed).
  • Nikdy nikomu nedávajte vzdialený prístup k vášmu počítaču.
  • Nikdy nekomunikujte s nikým mimo oficiálnych, overených kanálov.
  • Zlaté pravidlo je, že žiadna podpora vás nekontaktuje, ako prvá a nebude požadovať žiadne vaše súkromné ​​údaje, počiatočné frázy (angl. seed) alebo heslá.

Mining Pool Scam

Ethereum v súčasnosti používa algoritmus s konsenzom Proof-of-Work, čo znamená, že ETH sa ťaží rovnako, ako napríklad BTC. Preto je dosť pravdepodobné, že sa po prechode na konsenzus Proof-of-Stake nájde veľa podvodníkov, ktorí sa to budú snažiť využiť a ukradnúť nič netušiacim obetiam finančné prostriedky prostredníctvom podvodov s „mining poolom“ (čiže ťažiarenským poolom – fondom). Podvodníci sa budú pokúšať presvedčiť svoje obete, aby sa pripojili k ich „ETH mining poolu“ za účelom generovania zisku. Často sa stáva, že ak používateľ pošle malú sumu peňazí, tak je dokonca pravdepodobné, že na začiatok dostane nejakú odmenu. Robí sa to preto, aby bol používateľ nalákaný na odoslanie veľkej sumy. Keď sa tak stane, podvodníci pravdepodobne pošlú finančné prostriedky na neznámu adresu, o ktorej už používateľ nikdy nebude počuť a dvere sa zavrú.

Všeobecne platia pravidlá:

  • Pred investovaním svojich prostriedkov si dôkladne preštudujte u danej kryptomeny liquidity pooly (čiže fondy likvidity), staking (vkladové fondy), konsenzus siete a prípadný mining (ťažbu kryotomeny).
  • Buďte mimoriadne opatrní, keď vás niekto bude kontaktovať ohľadom zarábania peňazí prostredníctvom vašich kryptomien. Čiže niekto vám ponúkne zárobok tým, že mu „zveríte“, svoje kryptomeny. Jedná sa vo veľkej väčšine o podvod.

Záver

Je nevyhnutné pochopiť, že takéto veľké udalosti, ako je „The Merge“ často priťahujú množstvo podvodníkov. Takáto udalosť prináša nielen v kryptomenách, ale aj v bežnom živote zvýšený počet pokusov o podvod, keďže hackeri sú v súčasnej dobe veľmi kreatívni a ich metódy sú prepracované.

U kryptomien vo všeobecnosti platí okrem vyššie uvedeného, že je veľmi dôležité dbať na bezpečnosť a správu bezpečnosti. Podcenenie situácie sa vám totiž nemusí vyplatiť.