Bitcoin Ordinals – bitcoinové NFT

Ordinals je novou vecou, ktorá „zobrala Bitcoinový svet“ útokom. V pondelok 13. februára „Inscriptions Bitcoin Ordinals“ prekročili hranicu 100 000 satoshi jednotiek, keď používatelia zaplavili sieť obrázkami, videohrami a iným obsahom. Bitcoin Ordinals sú v podstate NFT (nezameniteľný token). Ich názov a zväčša priradený obrázok sú on-chain a tieto NFT sú navždy zapísané v blockchaine Bitcoinu.

Ordinal Inscriptions, podobne ako NFT, sú digitálne aktíva „zapisované“ v satoshi, najnižšej nominálnej hodnote bitcoinu (BTC). Bitcoinový zápis, teda „inscription“ prostredníctvom protokolu Ordinals je spôsob, ako je možné označiť a pridať identitu jednotkám satoshi a mať tak možnosť takto označené satoshi stopovať pri pohybe blockchainom. Zapisovanie Ordinals je možné vďaka inovácii Taproot, ktorá bola spustená na bitcoinovej sieti 14. novembra 2021.

Vývojári bitcoinovej siete pracovali na tom, aby priniesli nezameniteľné tokeny (NFT) do blockchainu číslo jedna už takmer desaťročie, keď už v roku 2014 Counterparty priniesol zbierky Rare Pepe NFT, po ktorej nasledovali Stacks v roku 2017. Proces „Inscription“ zapisuje údaje o obsahu, a ten je nemenne zapísaný do bitcoinovej transakcie. 

Alex Miller, generálny riaditeľ spoločnosti Hiro, v rozhovore pre Decrypt povedal: „To, čo prináša Ordinals, je geniálne. Je super, že „jadro bitcoinového étosu“ vzalo niekoľko rôznych vecí a poskladali ich dohromady spôsobom, ktorý pôvodní tvorcovia nepredvídali a ani neočakávali."

Prvým krokom pri vytváraní Ordinals je, že si používatelia stiahnu bitcoinové jadro a synchronizujú uzol s blockchainom. Po dokončení synchronizácie je ďalším krokom vytvorenie peňaženky Ordinals a odoslanie niekoľkých satoshi do peňaženky.

Do tohto bodu sa bitcoinová sieť dostala postupne, keď boli najprv predstavené a následne  v roku 2017  spustené funkcie Segregated Witness alebo SegWit. Následne sa opravilo množstvo chýb v bitcoinovom jadre, čo umožnilo viac transakcií uložiť do bloku. Toto položilo základy pre platobné kanály na vrstve 2, ako je Bitcoin Lightning Network. SegWit vyvolal búrlivú diskusiu v bitcoinovej komunite a viedol k hardforku siete, čo viedlo k spusteniu konkurenčných blockchainov, ako sú Bitcoin Cash a Bitcoin Satoshi’s Vision, tiež známy ako Bitcoin SV.

Zatiaľ čo kritici môžu považovať Ordinals za zneužívanie siete, tak vývojár Ordinals Casey Rodarmor uviedol, že tieto kritické tvrdenia sú nepodložené.

S inováciou Taproot môžu všetky strany v transakcii spolupracovať, aby zložité transakcie vyzerali ako štandardné transakcie medzi osobami. Vykonáva sa to prostredníctvom takzvaných Schnorrových podpisov (angl.  Schnorr signatures).

Aktualizácia Taproot tiež zakóduje transakcie s jedným a viacerými podpismi, čo sťažuje identifikáciu transakčných vstupov v bitcoinovej blockchainovej sieti. Taproot zvyšuje súkromie a zároveň znižuje množstvo údajov potrebných na ich vytvorenie, čím znižuje transakčné náklady, ktoré vzrástli, keďže sa Bitcoin stal populárnejším.
Viď. Taproot, najvýznamnejší upgrade Bitcoinu za posledné roky:

https://kryptokava.sk/blog/taproot-najv%C3%BDznamnej%C5%A1%C3%AD-upgrade-bitcoinu-za-posledn%C3%A9-roky

Casey Rodarmor v rozhovore uviedol, že na to, aby bol Bitcoin bezpečný, musia byť bloky plné. To je súčasťou modelu zabezpečenia mincí. Ak bloky nie sú plné, potom nie je dôvod platiť vyšší poplatok, ako je minimálna sadzba poplatku, aby boli transakcie zahrnuté do bloku. V dôsledku toho musia byť bloky plné.

Ordinals môže byť v súčasnosti komplikovaný proces kvôli veľkosti bitcoinového blockchainu a nutnosti používať príkazový riadok (Windows) alebo Terminál (Mac/Linux).

Momentálne prebiehajú preteky vo vývoji plynulejších metód zapisovania do blockchainovej siete a do peňaženiek, ktoré umožnia zobraziť bitcoinové NFT po jeho vytvorení.

Gamma (https://gamma.io/ordinals), bitcoinový NFT trh v snahe vytvoriť bezproblémový spôsob pre zberateľov na vytváranie Ordinal Inscriptions, začal ponúkať platenú službu, ktorá umožňuje používateľom zapisovať obrázky a text. Medzi ďalšie projekty poskytujúce túto službu patrí Oridalsbot od tvorcov kolekcie Satoshibles NFT.

Spoločnosť Hiro Systems (https://wallet.hiro.so/) v utorok oznámila, že spúšťa podporu pre Odinals vo svojej peňaženke Hiro a v stredu spustila podporu pre bitcoinové NFT aj webová peňaženka Xverse.