Taproot, najvýznamnejší upgrade Bitcoinu za posledné roky

Mnoho ľudí si to neuvedomilo, ale Bitcoin sa po rokoch dočkal prvého veľkého upgradu. 14. novembra bol spustený „Taproot“, upgrade Bitcoinu. Upgradom sa vytvoril nový typ adresy, ktorý umožňuje, aby rôzne typy transakcií, od tých úplne jednoduchých až po zložité, vyzerali podobne.

Aktualizácia Taproot v skutočnosti pozostáva z protokolov na vylepšenie Bitcoinu (BIP – Bitcoin Improvement Proposal), ktoré v kombinácii umožňujú a poskytujú:

  • vyššiu úroveň súkromia
  • lacnejšie transakčné náklady (najmä pri zložitejších transakciách)
  • Schnorove podpisy zjednodušia a urýchlia transakcie, napríklad u „multisig“ transakciách, ktoré požadujú schválenie transakcie viacerými schvaľovateľmi (signatármi). Schnorove podpisy používa Bitcoin pre „digitálne podpisy“, ktorými každý používateľ podpíše transakciu svojím súkromným kľúčom, aby schválil odoslanie transakcie.
  • výhody používania Lightning Network (LN). Platobné kanály LN sa môžu stať nerozpoznateľnými od bežných transakcií, čo je dôležité z pohľadu zastupiteľnosti a odolnosti Bitcoinu voči cenzúre
  • vylepšenú funkčnosť inteligentných zmlúv a vyššiu úroveň súkromia, ktoré zabezpečuje koncept MAST (Market Abstract Syntax Tree)

Aj keď sú všetky výhody aktualizácie veľmi dôležité, tak najmä vylepšená funkčnosť inteligentných zmlúv by mohla v nasledujúcich rokoch skutočne pomôcť urýchliť inovácie v ekosystéme Bitcoinu, a to spôsobmi, ktoré si v súčasnosti nemožno ani len predstaviť.

Aktivácia upgradu Taproot však neznamená, že je všetka práca hotová. Používatelia nebudú môcť odosielať ani prijímať nový typ transakcie, kým to nebude podporovať ich konkrétna Bitcoinová peňaženka. Väčšina peňaženiek to zatiaľ nepodporuje. Vývojári peňaženiek teda budú musieť napísať nový kód pre svoje peňaženky, aby takéto transakcie umožnili, čo môže teoreticky trvať aj mesiace. Do potrebného upgradu budú bežať peňaženky rovnako, ako doteraz. Vývojári HW peňaženky Trezor už aktuálne pripravujú potrebný upgrade na podporu Taproot a aplikáciu všetkých zmien, ktoré Taproot so sebou prináša. Rovnako tak budú musieť aj Bitcoinové uzly a Bitcoinoví ťažiari prejsť postupne upgradom pre podporu pravidiel Taproot. Bez ohľadu nato však Bitcoinová sieť bude naďalej spoľahlivo fungovať.

Posledným takým veľkým upgradom Bitcoinu bol upgrade s názvom Segwit, v auguste 2017. V tom čase bola cena Bitcoinu na úrovni 4.000 USD. Následne sa počas štyroch mesiacov zvýšila cena BTC až na takmer 20.000 USD. Dočkáme sa podobného rastu aj tentokrát? Vzhľadom na to, ako aktuálne vypadajú mnohé makro indikátory a vzhľadom na prísun nových peňazí, ktoré vstupujú do priestoru kryptomien, tak je to určite možné.