Zlikvidované „short“ obchodné pozície na Ethereum (ETH) v hodnote 540 miliónov dolárov

Pákový efekt obchodníkov, ktorý mali otvorené „short“ obchodné pozície v druhej najväčšej kryptomene Ethereum (ETH) ich stál milióny dolárov v čase, keď ETH dosahovalo nové maximá. Ako ukazujú údaje spoločnosti Bybt, tak včera v noci boli zlikvidované short pozície v hodnote viac ako 542 miliónov.

Celkovo bolo zlikvidovaných 139.079 obchodných pozícií, pričom najväčšou zlikvidovanou pozíciou bol obchod s ETH za 74,5 milióna dolárov na kryptoburze Huobi.

K „likvidáciám“ pre nezasvätených dochádza vtedy, keď sa pákové pozície automaticky uzatvárajú na burzách ako „bezpečnostný mechanizmus“ pred väčšími stratami z obchodu.

V takomto prípade si väčšinou obchodníci, požičiavajú kapitál z búrz, na uzatváranie väčších stávok na pohyb kurzu, pričom vkladajú pred uzavretím obchodu len malú čiastku kolaterálu (zábezpeky) zo svojich peňazí.  Ak sa však trh pohne proti nim – tj. opačným smerom, ako majú uzavretú stávku, tak sa ich pozícia zlikviduje. Z uvedeného dôvodu sa nastavujú tzv. stop loss, ktoré obmedzia výšku straty.  Ak sa cena pohone cez túto hranicu „stop loss“ tak sa obchod automaticky uzavrie so stratou, čiže danú otvorenú pozíciu zlikviduje a o svoj kolaterál prídu.

Ako ukazuje Bybt, tak včera bolo zlikvidovaných cca 542 miliónov dolárov (159.000 ETH), pretože obchodníci vsádzali na opačný smer pohybu ceny Etherea.

Ako také však Ethereum včera prekročilo hranicu 3.300 dolárov a dosiahlo nové historické maximum a stalo sa cennejším, ako americká finančná inštitúcia Bank of America. Týmto cenovým rastom kryptomeny Ethereum, sa včera stal Vitalik Buterin, tvorca a spoluzakladateľ spoločnosti Ethereum, jedným z najmladších miliardárov na svete.