Zlepšenie výkonu a škálovateľnosti siete? Cardano vstupuje do fázy Basho.

Kryptomenová platforma Cardano vstúpila do tretej fázy svojej vývojovej etapy, ktorá sľubuje zlepšenie výkonu a škálovateľnosti siete. Táto éra má názov Basho.  Vývojová mapa platformy Cardano má päť období: Byron, Shelley, Goguen, Basho a Voltaire pričom cieľom každého obdobia je priniesť do siete rôzne funkcie a vylepšenia kódu platformy Cardano. Nová éra Basho, po nasadení základnej funkcionality inteligentných zmlúv, sľubuje najmä úpravy parametrov a vylepšenia, ktoré majú zvýšiť výkon, škálovateľnosť siete, interoperabilitu a flexibilitu.

Škálovateľnosť a interoperabilita sú niektoré z hlavných riešení, ktoré chce Cardano ponúknuť, ako alternatívu voči sieti Ethereum. Zatiaľ čo sieť Ethereum pracuje na spracovaní až 100.000 transakcií za sekundu (tps), tak Cardano plánuje dosiahnuť milióny tps prostredníctvom riešenia druhej vrstvy s názvom Hydra. Na strane interoperability fáza Basho predstaví bočné reťazce, čiže nové blockchainy, ktoré budú interoperabilné s hlavným reťazcom siete Cardano, čím chcú umožniť rôznym blockchainom s rôznymi architektúrami a kódmi navzájom komunikovať - interoperovať. Vývojová mapa Cardano ďalej vysvetľuje, že tzv. bočné reťazce môžu byť použité, ako mechanizmus shardingu za účelom zvýšenia kapacity siete bez ovplyvnenia bezpečnosti hlavného blockchainu. Sharding je forma rozdelenia databázy, tiež známa ako horizontálne rozdelenie. Tento proces zahŕňa rozdelenie veľmi vysokej databázy na menšie a ľahšie spravovateľné segmenty s myšlienkou zlepšenia výkonu a zrýchlenia odozvy na žiadosť. Príkladom shardingu veľkých databáz je rozdelenie databáz podľa geografickej polohy. Zákazníci sú takto na základe rovnakých geografických miest zoskupení a umiestnení na jedinečné servery. Znamená to rozdelenie na jednotlivé segmenty (shardy). Uvedená technológia na blockchaine má viesť k prekonaniu problému so škálovateľnosťou a má viesť k zníženiu poplatkov na blockchainovej sieti. Za účelom zlepšenia interoperability éra Basho tiež prinesie paralelné účtovné štýly, ktoré budú podporovať prepínania medzi modelmi UTXO a účtovnými modelmi bočných reťazcov.

Cardano je častokrát široko kritizované za jeho pomalý štart. Mnoho ľudí si myslí, že platforma vo vývoji zaostáva za svojou konkurenciou k čomu prispelo aj minuloročné dlho očakávané spustenie inteligentných zmlúv. Spustenie decentralizovaných aplikácií bude určite pre Cardano zaťažkávacou skúškou, keďže sieť očakáva obdobie vysokého dopytu, čo môže spôsobovať preťaženie siete. Generálny riaditeľ Cardano Foundation Frederik Gregaard však tvrdí, že pri spúšťaní jednotlivých funkcionalít Cardano postupuje opatrne, s prísnym testovaním, auditmi a odborným hodnotením a obdobia vysokého dopytu a preťaženia siete považujú sa súčasť vývojovej cesty tak, aby bola zachovaná najmä bezpečnosť siete. Vývojová éra Basho má so sebou priniesť agresívnejšie zmeny škálovania, zlepšenie konzistentnosti časov šírenia blokov, umožniť vyššiu mieru transakcií, zlepšiť efektivitu využitia pamäte v rámci reťazca, má pomôcť rovnomernému rozdeleniu výpočtov vkladov a odmien v rámci jednotlivých epoch pri „stakingu“, znížiť špičkové zaťaženie v kritických bodoch, priniesť rýchlu a efektívnu agregáciu viacerých podpisov bez ohrozenia bezpečnostných funkcií, atď.

Cena kryptomeny Cardano (ADA) za posledných sedem dní vzrástla o 29,84 % a je momentálne piatou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie. Cardano (ADA) sa aktuálne obchoduje sa na úrovni 1,52 USD.