Zlato po schválení prvého ETF vzrástlo takmer o 350%. Môže Bitcoin urobiť to isté?

Kryptomunita so vzrušením očakáva, či SEC schváli spotový bitcoinový burzový fond (ETF) a aký bude mať jeho prípadné schválenie vplyv na cenu BTC. Nadšenci veria, že takéto schválenie by podnietilo mainstreamové inštitucionálne prijatie Bitcoinu, čo by viedlo k zvýšeniu likvidity a účasti na trhu a potenciálne by posunulo svetovú kryptomenu číslo jeden do nových výšin. 

K možnému vplyvu na cenu BTC vzhľadom na schválenie spotového bitcoinového ETF sa vyjadril vysoko sledovaný obchodník s kryptomenami Ash Crypto, ktorý analyzoval, ako ceny zlata reagovali po tom, čo bolo schválené prvé ETF zlata, ktoré dostalo zelenú v USA v roku 2004. Vo svojom príspevku na Twitteri z 12. júla Ash Crypto zverejnil graf zobrazujúci cenovú trajektóriu zlata pred schválením a po prvom schválení ETF zlata zákonodarcami USA. Cena zlata medzi rokmi 2004 a 2011 vzrástla o takmer 350%. Počas tohto obdobia cena zlata vyletela z približne 450 USD na viac ako 1.820 USD, ktorú dosiahla v auguste r.2011, čo predstavuje nárast o neuveriteľných 346%.  Za predpokladu, že americký úrad SEC schváli spotové bitcoinové ETF a v prípade toho, že by sa zopakoval podobný percentuálny rast, ako tomu bolo u zlata, tak cena BTC by dosiahla hodnotu nad 130.000 USD.

ETF goldjpg

Ash Crypto uviedol, že v prípade schválenia sa bude jednať o vôbec prvý spotový bitcoinový ETF fond, ktorý bude sprístupnený americkým investorom. Je dôležité poznamenať, že spotový bitcoinový ETF fond nie to isté ako bitcoinový futures ETF. Spotový ETF fond sa týka investičného nástroja, ktorý by investorom poskytol priamu expozíciu voči bitcoinu, zatiaľ čo futures ETF odvodzuje svoju hodnotu od predpokladanej budúcej ceny bitcoinu namiesto toho, aby bolo držané skutočné aktívum.

BlackRock, najväčší správca aktív na svete, podal 15. júna žiadosť na spustenie spotového bitcoinového fondu obchodovaného na burze. V nasledujúcich týždňoch nasledovala reťaz žiadostí od ďalších tradičných finančných hráčov ako sú Invesco, Valkyrie, Fidelity Investments a ďalší. Americká komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) však považovala žiadosť BlackRock za neúplnú. BlackRock reagoval na pripomienky regulátora, žiadosť doplnil a opätovne podal na schválenie.

Zatiaľ nie je jasné, či SEC žiadosť o prvý spotový bitcoinový ETF fond schváli, ale zdá sa, že veľké akciové fondy očakávajú, že americké regulačné orgány na spustenie prikývnu. Podľa kryptoinvestora Andrewa Kanga veľké akciové fondy kladú vysoké očakávania do schválenie spotového bitcoinového ETF. Vo svojom vyjadrení uviedol : „Chlapci z týchto spoločností už počas svojej kariéry „videli“ schválené desiatky ETF fondov. Tak prečo nie teraz?“