ZK ROLL-UP – riešenie škálovania siete Ethereum

Jedným z najväčších problémov siete Ethereum je škálovanie. Riešenie aktuálne prinášajú projekty, ktoré sú budované na tzv. druhej vrstve. Poplatky v sieti Ethereum, sú aktuálne pravdepodobne najväčšou frustráciou väčšiny ľudí pohybujúcich sa v krypto svete. Odoslanie transakcie stojí aj 100 dolárov, čo nie je dobrá vizitka.  Je to problém, ktorý je v komunite Ethereum jedným z najčastejšie spomínaných. Jeden z aktuálne najbežnejších spôsobov ako to riešiť, je spôsob prístupu druhej vrstvy. Táto metóda prístupu sa nazýva „zk Roll-up“. Je možné, že ste v minulosti nikdy nepočuli o „zk Roll-up“ alebo „zero-knowledge“. Prečo na nich záleží? Aké projekty ich prinášajú?

V prvom rade je potrebné vedieť, čo znamená „zk“ (zero-knowledge). „Zk“ je tzv. „dôkaz o nulových znalostiach“. Roll-up je spôsob, ktorý umožňuje spájať všetky druhy rôznych transakcií. Jednoducho povedané, ZK-Rollup je inteligentná zmluva (na blockchaine druhej vrstvy), ktorá odoberá stovky transakcií z hlavného blockchainu Etherum siete a spája ich do jednej transakcie. Znižuje tým množstvo dát odosielaných cez hlavný blockchain Etherea (na prvej vrstve), čo umožňuje rýchlejšie a lacnejšie transakcie. Výrazne sa tým znižuje potreba výpočtových a úložných zdrojov potrebných na overenie blokov.  Uvedené je možné zabezpečiť prostredníctvom takzvaných „kryptografických dôkazov s nulovými znalosťami“, pomocou ktorých môže strana dokázať, že niečo vie alebo má, bez toho, aby poskytla informácie, čo presne vie, alebo má. Roll-up po svojich operátoroch vyžaduje „staking“ (vklady) určitého množstva mincí v roll-up inteligentnej zmluve, čo motivuje operátorov k poctivému verifikovaniu a exekúcii transakcií. Táto technológia predstavuje možnosť zníženia poplatkov v sieti a zároveň zvyšuje rýchlosť a priepustnosť v sieti – škálovanie.

Každý blockchain rieši takzvanú blockchainovou trilemu. Toto je niečo, čo ste už pravdepodobne počuli. Jedná sa o spôsob, ako vyvážiť potreby decentralizácie, zabezpečiť bezpečnost siete a dosiahnuť vysokú škálovateľnosť (rýchlosť a priepustnosť siete). Väčšinou sa vývojári zameriavajú na jeden, alebo dva faktory z trilemy, ktoré sú uprednostnené pred treťou, ale z rôznych matematických a počítačových dôvodov nie je možné optimalizovať všetky tri faktory naraz. Faktom je, že každý blockchain obetuje jedno v prospech ďalších dvoch,  čo je aktuálne dôvod, prečo napríklad Ethereum tieto „zk Roll-upy“ potrebuje. Ethereum má problém so škálovateľnosťou, trpí nízkou priepustnosťou, čiže nižším počtom transakcií za sekundu a vysokými poplatkami.

Aké sú teda klady a zápory „zk Roll-upov“? Ak použijeme túto konkrétnu metódu, tak hlavnou výhodou, okrem rýchlosti a úspory nákladov je podpora decentralizácie overovaním blokov v paralelnom výpočtovom modeli. Zvyšuje sa tým škálovateľnosť. „Zk Roll-up“ nepotrebuje údaje KYC (Know Your Client), takže ich použitím sa zlepšia dve z troch častí blockchainovej trilemy. Nevýhodou „zk Roll-upov“ je skutočnosť, že môžu byť časovo náročné, pretože je následne potrebný dodatočný dôkaz od validátora, aby bola transakcia bezpečnejšia. Môžu byť spočiatku čiastočne centralizované a základná implementácia zk Roll-upov môže byť nákladná, pretože používa kryptografiu na vytváranie vlastných blokov, ktoré sa pridávajú do blockchainu s individuálnymi overovateľmi. Avšak, ako je spomenuté vyššie, model „zk Roll-up“ má mnoho výhod, pokiaľ ide o pomoc pri rozširovaní a riešení škálovateľnosti siete Ethereum. Pozrime sa teda na niektoré projekty, ktoré môžu byť zaujímavé z pohľadu investičnej príležitosti.

Loopring (LRC)

Najprv sa pozrieme na projekt Loopring (LRC), ktorý je najstarším a pravdepodobne najznámejším „zk Roll-upom“. Má niekoľko skvelých funkcií. Ide napríklad o open-source (otvorený zdrojový kód), ktorý obsahuje auditovaný kód a je „non-custodial“. Je prvý roll-up, ktorý bol nasadený na Ethereum sieť. Zachováva bezpečnostné štandardy Etherea a v súčasnosti sú náklady na každú transakciu asi 37 centov. Cena natívneho tokenu Loopring LRC je aktuálne 0,94 USD a s trhová kapitalizácia je približne 1,2 miliardy dolárov.

Arbitrum One

Arbitrum One používa roll-upy a mosty a poskytuje mnoho nástrojov na pomoc pri škálovaní transakcií v sieti Ethereum. Vývojári môžu začať používať Arbitrum bez potreby nastavenia v testovacej sieti, má bežiace uzly, ktoré sú bez problémov k dispozícii a zároveň je Arbitrum interoperabilné na oboch vrstvách L1 a L2, čo je dôležitá vlastnosť. Okrem toho má Arbitrum obrovský ekosystém, kde nájdete krypto peňaženky, dApps (decentralizované aplikácie), nástroje a dôzne druhy mostov. V súčasnosti sú náklady na každú transakciu približne 1,90 USD v Ethereum sieti a ekosystém Arbitrum má momentálne podľa CoinGecko celkovú kumulatívnu trhovú kapitalizáciu približne 284 miliónov dolárov.

zkSync

Projekt zkSync, rieši najmä škálovanie a bezpečnosť a medzi základné funkcie patrí skutočnosť, že nemá horný limit objemu, v ktorom sa môže bezpečne pohybovať. Na druhej vrstve tak umožňuje ekosystému DeFi (decentralizovaných financií) rásť takmer bez obmedzení. Aktíva sa tiež môžu pohybovať efektívnejšie a rýchlejšie medzi „zk Roll-upmi“ bežiacimi na druhej vrstve a prvou vrstvou, čo znamená, že protokoly môžu migrovať z L1 (Layer one = prvá vrstva) na L2 (Layer two = druhá vrstva) progresívne. Platforma má najnižšie skutočné transakčné náklady zo všetkých „zk Roll-upov“. Ide o spoločnosť, ktorá ešte nemá natívny token, na to si dávajte pozor. To je pravdepodobne dôvod, prečo projekt zatiaľ nepritiahol veľký investičný záujem, ale to sa môže zmeniť.

Hermez Network (HEZ)

Ďalším projektom je Hermez Network, čo je open-source „zk Roll-up“, ktorý je už kompatibilný s EVM (Ethereum Virtual Machine). Projekt spolupracuje s transakciami na sieti Polygon aj Ethereum pre zabezpečenie bezpečných a rýchlych prevodov tokenov ERC20. Hermez je v tejto oblasti prvým, ktorý to dokáže. V súčasnosti sú náklady na každú transakciu v Ethereu asi 25 centov. Token s názvom HEZ má v súčasnosti trhovú kapitalizáciu približne 125 miliónov dolárov.

Optimism

Optimism je super rýchle a veľmi lacné riešenie. V skutočnosti môže s použitím Optimism akákoľvek Ethereum decentralizovaná aplikácia (dApp) pracovať rýchlejšie a lacnejšie, čo nie je zlý odrazový mostík. Optimism už spracoval viac ako 2,2 milióna transakcií z viac ako 100.000 jedinečných adries a ušetril tak používateľom viac, ako 100 miliónov dolárov na poplatkoch. Poplatky prostredníctvom Optimism sú v súčasnosti o niečo drahšie a náklady na každú transakciu sú aktuálne 4,14 USD. Optimism  v súčasnosti tiež ako projekt zkSync ešte nemá natívny token. Ale to by sa mohlo behom krátkej budúcnosti zmeniť.

 

Všetky projekty predstavujú riešenia  využívajúce „dôkaz o nulových znalostiach“, ako spôsob, ktorý pomáha aktuálne zlepšiť ekosystém Ethereum, ktorý sa potýka s problémami škálovateľnosti a vysokých poplatkov. Ak to zhrnieme, tak projekt Hermez má najnižšie náklady na transakciu a vlastný token. Má tiež vysoký potenciál z hľadiska investícií a je tiež súčasťou blockchainu Polygon. Projekt  Loopering, má druhé najnižšie náklady na transakciu a je v súčasnosti najznámejším „zk Roll-up“ projektom v tomto sektore, čo sa odráža aj vo vysokej trhovej kapitalizácii a objeme obchodov. Projekt zkSync je z týchto projektov najviac škálovateľný, pretože nemá horný limit objemu pre priepustnosť transakcií. Projekt Arbitrum má pravdepodobne najväčší existujúci ekosystém z tejto skupiny a projekt Optimism je najrýchlejší a na poplatkoch ušetril používateľom siete Ethereum zďaleka najviac peňazí.

Toto nie je investičná rada, ale nebudeme prekvapení, ak projekty, ktoré sú aktuálne bez tokenov v najbližšej dobe budú emitovať tokeny, čo môže byť veľmi zaujímavá investičná príležitosť.