Zero Knowledge Proofs – zmena hry zo strany Polygon a StarkWare.

V snahe robiť transakcie v sieti Ethereum rýchlejšie a lacnejšie sa tímy Polygon Labs a StarkWare spojili, aby vyvinuli novú revolučnú technológiu s názvom Circle STARKs. Tento inovatívny kryptografický dôkaz sľubuje výrazné zrýchlenie procesu dokazovania pre súhrny s nulovými znalosťami (angl. Zero Knowledge Rollups).

Podľa bielej knihy (angl. white paper), ktorú vytvorili oba tímy, Circle STARK urýchlia proces overovania súhrnov, čím zvýšia škálovateľnosť a efektivitu blockchainov.

Súhrny s nulovými znalosťami (angl. Zero Knowledge Rollups) sú v podstate „bočné reťazce“, ktoré spracúvajú transakcie mimo hlavnej siete Ethereum, čím sa znižujú poplatky za preťaženie a transakčné poplatky. Stále však vyžadujú, aby bol „dôkaz o platnosti“ odoslaný späť do hlavnej siete Ethereum, čo môže byť výpočtovo nákladné. Circle STARKs rieši túto výzvu zavedením nového typu dôkazu, ktorý je výrazne rýchlejší a efektívnejší ako existujúce metódy. Uvedené by sa malo premietnuť do nižších transakčných poplatkov pre používateľov a schopnosti zvládnuť vyšší objem transakcií v sieťach na druhej vrstve L2.

Ben-Sasson, spoluzakladateľ StarkWare, v rozhovore uviedol: „Myslím si, že na chvíľu to povedie k najefektívnejším systémom dokazovania. Nepochybne však časom pribudnú ďalšie objavy a ďalšie vylepšenia. Nemyslím si, že toto je konečné, ale je to veľmi dôležitý ďalší míľnik vo vývoji dôkazov.“

Brendan Farmer, spoluzakladateľ Polygonu, zdôraznil možnosti, ktoré sa od spustenia očakávajú pričom uviedol: „Je to naozaj veľmi jednoduché a povedie to k oveľa rýchlejším dôkazom. Očakávame sedem až desaťnásobné zlepšenie. Konkrétny dátum vydania Circle STARKs ešte nie je stanovený, ale keď bude dokončený, bude to znamenať revolúciu v celom blockchainovom ekosystéme.“

Zatiaľ čo globálny trh s kryptomenami dnes mierne klesol, tak Polygon (MATIC) si udržal svoj býčí trend a aktuálne sa MATIC obchoduje okolo hodnoty  0,97 USD. Napriek menšiemu poklesu za posledných 24 hodín sa MATIC môže pochváliť zdravým 24-hodinovým objemom obchodovania vo výške 880,86 milióna dolárov a podľa trhovej kapitalizácie je momentálne na 15. mieste.

Cena tokenu STRK spoločnosti Starknets Starknet sa pohybuje okolo 12,20 USD, pričom si zachováva stabilitu napriek miernemu poklesu za posledných 24 hodín. Táto stabilita je ďalej posilnená zdravým 24-hodinovým objemom obchodovania vo výške 1,04 milióna USD. STRK je podľa trhovej kapitalizácie momentálne na 60. mieste.