Zaujímavé kryptomenové projekty umelej inteligencie

Umelá inteligencia (AI) je všeobecne považovaná za jednu z prelomových technológií budúceho desaťročia. Má potenciál zmeniť spôsob, akým svet podniká, urýchliť nové technológie a vytvoriť nové typy sociálnych a finančných sietí, ktoré predtým vytvoriť nebolo možné a neexistovali. Príchod kryptomien zdá sa s umelou inteligenciou súvisí čoraz viac a preto sa nemôžeme diviť, že revolúcia AI sa odohráva už aj vo svete kryptomien. Pozrime sa teda na niektoré zaujímavé AI kryptomenové projekty, ktoré kombinujú dátové algoritmy s technológiou blockchain, a ktoré môžu v roku 2023 prekvapiť.

Fetch (FET) https://fetch.ai/

Fetch.ai je jednou z najlepších rozvíjajúcich sa kryptomien roku 2023. Táto platforma založená na blockchaine využíva AI a strojové učenie na vytvorenie „autonómnych ekonomických agentov.“ Títo agenti konajú v mene jednotlivcov, aby generovali zisky rôznymi spôsobmi. Príkladom autonómneho ekonomického agenta v akcii je robot na obchodovanie s kryptomenami na decentralizovanej burze, ako je napríklad Uniswap. Agent môže nakupovať a predávať kryptomeny, aby priniesol pre svojho majiteľa zisk. Alternatívne možno týchto agentov použiť na zdieľanie údajov medzi zariadeniami alebo na automatické spracovanie transakcií a zarábanie na poplatkoch v tomto procese. Vďaka flexibilite je Fetch neuveriteľne výkonný. Autonómne ekonomické subjekty môžu tvoriť základ budúcich decentralizovaných trhovísk alebo môžu pomôcť prepojiť zariadenia v rámci internetu vecí (angl. Internet of Things).

Fetch.ai má svoj vlastný blockchain, ktorý kombinuje konsenzus „Proof of Work“ a konsenzus „Proof of Stake“. Ťažiari získavajú tokeny FET ako odmenu za overenie transakcií a tieto tokeny je možné použiť na zaplatenie používania autonómnych agentov bežiacich v sieti Fetch. FET, natívny token krypto projektu Fetch, je jedným z najlepších AI krypto tokenov a nedávno bolo jeho obchodovanie spustené aj na burze  eToro, ktorá patrí medzi jednu z najuznávanejších regulovaných krypto búrz.

Meta Masters Guild (MEMAG)  https://memag.io/en

Meta Masters Guild (MMG) využila technológiu blockchain, aby ponúkla hráčom platformu, ktorú by bolo možné závidieť. Tento ekosystém zmenil hranie tým, že premenil štandardnú hernú platformu na platformu hrania a zarábania zároveň (P2E - Play to Earn), ktorá odmeňuje hráčov za účasť v aplikácii, za výhry a prispieva k rozvoju ekosystému. Projekt buduje inovatívny ekosystém, ktorý hráčom umožní hrať krypto hry zábavným, bezpečným a decentralizovaným spôsobom a popri tom zarábať. MMG spolupracuje s poprednými tvorcami herných aplikácií, aby dokázali ponúknuť interaktívne hry, o ktoré je vysoký záujem a ku ktorému sa hráči radi vracajú. Takýto ekosystém je prínosom aj pre samotných hráčov, keďže majú viac príležitostí získať odmeny z príspevkov, ktoré sú do systému hier platené. Investori tiež môžu použiť získané drahokamy na nákup NFT alebo ich previesť na tokeny MEMAG, ktoré bude možné vymeniť za iné kryptomeny. Tokeny MEMAG sú momentálne v predpredaji. Viac o predpredaji nájdete na oficiálnej stránke projektu. Momentálne bolo v predpredaji, ktorý bol spustený zhruba pred mesiacom, predaných už viac než 50% tokenov. MMG je viacerými považovaný za čierneho koňa roku 2023 v oblasti AI kryptomien.

SingularityNET (AGIX) https://singularitynet.io/

SingularityNET je online trhovisko určené na nákup a predaj algoritmov AI. Cieľom tohto decentralizovaného trhu je spojiť vývojárov, ktorí vytvárajú aplikácie umelej inteligencie a chcú ich speňažiť, s firmami, ktoré chcú nasadiť nové algoritmy AI, aby ušetrili peniaze a zlepšili svoju činnosť alebo finančné operácie. SingularityNET momentálne podporuje algoritmy AI v 3 rôznych kategóriách: cloudová robotika, biomedicínsky výskum a kybernetická bezpečnosť. Tím SingularityNET plánuje pridať ďalšie kategórie a dokonca plánuje použiť AI aj na automatické spárovanie kupujúcich a predajcov na platforme.

SingularityNET sa v súčasnosti spolieha na ľudských agentov pri sprostredkovaní transakcií. Títo agenti musia vložiť natívne tokeny AGIX, aby sa mohli zapojiť do siete, a môžu stratiť AGIX tokeny, ak dostanú zlé hodnotenia od kupujúcich alebo predajcov. AGIX sa tiež používa na platenie poplatkov za transakcie v sieti a zároveň aj ako token riadenia a smerovania projektu SingularityNET. Mnohí odborníci aktuálne považujú AGIX za jeden z najlepších ERC-20 tokenov v tejto oblasti. ERC-20 sú tokeny, ktoré sú kompatibilné s akoukoľvek kryptopeňaženkou, ktorá je podporuje tokeny Ethereum (ETH).

Numeraire (NMR) https://numer.ai/

Numeraire je jedinečný krypto projekt, ktorý poháňa hedžový fond so sídlom v San Franciscu. Numerai nevedú profesionálni analytici akcií, ale projekt sa skôr spolieha na držiteľov tokenov NMR, ktorí robia predpovede o akciovom trhu.

Každý týždeň môžu držitelia NMR predpovedať pohyb jednej alebo viac akcií jednu alebo viac akcií. Na predpovedanie môžu použiť akékoľvek metriky, ktoré chcú alebo poznajú a potom svoj výsledok (symbol danej akcie) odošlú spolu s cieľovou sumou do platformy Numerai. Numerai následne používa umelú inteligenciu na to, aby vyhodnotil všetky predpovede od používateľov a v reálnom svete stavil na tie najlepšie. Používatelia, ktorí odosielajú predpovede, musia na svoje predpovede podložiť vkladom v tokenoch NMR. Ak sa ich predpoveď vyplní tak získajú ďalšie novo vyrazené tokeny NMR. Ak sa zmýlia a ich predpoveď sa nenaplní, tak ich vložené tokeny NMR budú spálené a používateľ o nich príde. Okrem toho môžu držitelia NMR pristupovať k predpovedným modelom AI platformy, aby videli, na aké akcie sa vsádza a potenciálne môžu využiť Numerai aj na získanie vhodných informácií pre svoje vlastné vklady do predpovedí pohybov akcií.

Cortex (CTXC) https://cortexlabs.ai/

Cortex je nový krypto projekt postavený na platforme Ethereum. Cieľom projektu je priniesť funkčnosť AI do inteligentných zmlúv. S Cortex si môžu používatelia kúpiť modely AI a začleniť ich do inteligentných zmlúv.

Uvedený princíp umožňuje využiť oveľa viac funkcií, ako je tomu v súčasnosti s inteligentnými zmluvami na Ethereum platforme. dApps (decentralizované aplikácie), ktoré sú poháňané umelou inteligenciou v sieti Cortex by sa dali použiť od vytvárania P2E krypto hier až po požičiavanie kryptomien, či vytvorenie stablecoinov, ktoré sú riadené umelou inteligenciou. Funkcie AI bežia na virtuálnom stroji Cortex, ktorý je poháňaný výlučne procesormi GPU za účelom umožnenia väčšieho výpočtového výkonu vývojárom. Vývojári si teda môžu vytvárať svoje vlastné algoritmy AI pomocou Cortex a potom ich predávať výmenou za tokeny CTXC. So stúpaním hodnoty tokenu CTXC je čoraz viac vývojárov motivovaných, aby sa pripojili ku platforme Cortex a vytvorili tak ešte rozmanitejšiu škálu modelov AI pre dApps.

Ocean Protocol (OCEAN) https://oceanprotocol.com/

Ocean Protocol (OCEAN) je kryptomena navrhnutá na uľahčenie výmeny veľkých súborov a množstva dát medzi poskytovateľmi týchto dát a vývojármi modelov umelej inteligencie. Vďaka platforme je pre vývojárov oveľa jednoduchšie a lacnejšie získať súbory a dáta, ktoré potrebujú pre testovanie alebo prevádzkovanie svojich modelov, zatiaľ čo poskytovatelia údajov môžu svoje súbory a dáta takýmto spôsobom speňažiť. Platforma funguje tak, že umožňuje tokenizáciu množiny dát, ktorú je po tokenizovaní jednoduché oceniť, kúpiť alebo predať. Každý dátový token môže byť uložený v kryptopeňaženke a poskytuje prístup k súboru údajov. Samotné údaje môžu alebo nemusia byť uložené na blockchaine Ocean Protocol. Token OCEAN je natívna kryptomena siete Ocean Protocol a slúži na výmenu, nákup alebo predaj dát. Token OCEAN môžu jeho držitelia tiež vložiť do stakingu, zabezpečovať tak likviditu a za svoj vklad tak získavať odmeny z poplatkov, ktoré sú generované za transakcie a prístup ku súborom a dátam.

Velas (VLX) https://velas.com/en

Velas je zaujímavá kryptomena postavená na forku blockchainu Solana. Velas je jedinečný v tom, že zahŕňa AI do mechanizmu overovania transakcií na blockchaine.

Velas používa to, čo nazýva Artificial Intuition Delegated Proof of Stake (AIDPoS), čo umožňuje vykonať až 30.000 transakcií za sekundu bez ohrozenia bezpečnosti. To z neho robí jeden z najrýchlejších blockchainov, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. Blockchain Velas v súčasnosti slúži ako domov pre aplikácie dApps a Web 3.0 založené, ktoré sú postavené na AI, vďaka čomu je VLX jedným z najlepších tokenov Web 3.0. Natívny token VLX sa používa ako pre platby v sieti Velas, tak aj ako token správy. Držitelia tokenov VLX môžu vkladať svoje tokeny prostredníctvom overovacieho systému AIDPoS do platformy a získať tak odmenu zo svojho vkladu vo forme „úrokov“.

dKargo (dKA) https://dkargo.io/en

dKargo je kryptomena umelej inteligencie, ktorá bola uvedená na trh v roku 2020, keď sa dodávateľské reťazce na celom svete zastavili v dôsledku pandémie COVID-19. Cieľom tejto decentralizovanej platformy je využívať AI na zefektívnenie logistiky. S dKargo môžu držitelia tokenov nakupovať a predávať logistické služby v dôveryhodnom prostredí. Uľahčujú komukoľvek kombinovať a spájať služby od viacerých poskytovateľov logistiky a vytvárať si tak vlastné dodávateľské reťazce, ktoré je takmer nemožné dosiahnuť pomocou existujúcich logistických a prepravných sietí. Natívny token platformy dKargo (DKA) sa používa na platbu za logistické služby na platforme a tiež slúži ako token riadenia pre ekosystém dKargo. Poskytovatelia služieb musia tiež vlastniť tokeny DKA, aby mohli ponúkať svoje logistické služby na platforme dKargo.

Záver

Krypto AI je relatívne nová kategória krypto projektov, ktoré sú zamerané na zlúčenie umelej inteligencie a blockchainových technológií. Najlepšie krypto projekty AI zahŕňajú širokú škálu prístupov, od začlenenia umelej inteligencie priamo do mechanizmov overovania blockchainu až po vytváranie trhov s umelou inteligenciou, ako sú napríklad služby a funkcie pre vývojárov decentralizovaných aplikácií (dApps). Všetky uvedené projekty majú spoločné to, že posúvajú používanie umelej inteligencie do prostredia kryptomien, pre blockchainové aplikácie a Web 3.0.  Začlenenie umelej inteligencie do blockchainovej technológie má potenciál umožniť dynamické inteligentné zmluvy, automatizované transakcie, zvýšiť rýchlosť spracovania transakcií a mnoho ďalšieho. Niektoré kryptomeny AI sa zameriavajú na vytvorenie trhovísk na nákup a predaj algoritmov umelej inteligencie, zatiaľ čo iné používajú umelú inteligenciu na konkrétne aplikácie, ako je analýza veľkých dát na blockchaine, vytváranie predpovedí, vytváranie dynamickejších zážitkov vo virtuálnych svetoch a podobne.

Každý investor do oblasti kryptomien a aj kryptomien AI by si mal najprv poriadne zvážiť svoje rozhodnutie a spraviť si sám dôkladnú analýzu jednotlivých projektov (tento článok nie je finančnou radou). Každý projekt by mal mať silný vývojársky tím a pre projekty AI to zvyčajne znamená vývojárov so skúsenosťami v oblasti AI a správy veľkých dát. Okrem toho by mala existovať jasná potreba riešení, ktoré daný AI projekt ponúka.