Zaujímavá kryptomena BarnBridge (BOND)

Platforma BarnBridge bola založená v roku 2019 a jedná sa o protokol pre tokenizáciu rizík.  Na trh bola uvedená v septembri 2020. Platforma je stále vo svojej počiatočnej fáze vývoja. 

Spoločnosť BarnBridge založili Troy Murray a Tyler Ward.

Pred vstupom do BarnBridge založil Murray krypto-výskumnú a vývojovú firmu RUDE_labs, ktorá skúma výhody, ktoré blockchain prináša už od roku 2012. Predtým pracoval ako riaditeľ stratégie v spoločnosti Breaker a ako supervízor a technický architekt v nadácii snglsDAO Foundation.

Tyler Ward pred vstupom do BarnBridge založil spoločnosť Proof Systems, ktorá je zameraná na digitálny marketing a na fintech priemysel. Ward tiež spolupracoval so spoločnosťami ConsenSys, Earn.com, FOAM, Dether, Grid +, Centrality, Sylo, NEAR Protocol, DARMA Capital, SingularDTV a snglsDAO.

BarnBridge ponúka tradičné nástroje na riadenie rizík a nástroje pre zabezpečenie pevného výnosu na trhu decentralizovaných financií, pričom dokáže znížiť volatilitu pre konzervatívnych investorov alebo ju naopak zvýšiť pre denných obchodníkov prostredníctvom tokenizácie fluktuácie trhu a rizík. Hlavným zameraním je rozdelenie rizík kryptomeny na tranže* tak, aby účastníci trhu mohli v závislosti od svojho rizikového profilu investovať do rôznych produktov alebo aktív.

Čím je BarnBridge unikátny?

Udržateľné platformy decentralizovaných financií (DeFi), ako sú Compound (COMP) a Aave (AAVE), poskytujú u niektorých aktív viac ako 5% ročný percentuálny výnos (APY). Vďaka optimalizácii ziskovosti, ako je yEarn, môže ročný percentuálny výnos (APY) vyrásť aj na viac ako 10%. Nevýhodou týchto DeFi platforiem je, že neponúkajú fixný príjem. Pridanie kryptomien do portfólia často znamená prevziať na seba aj riziká, pretože kryptomeny ako také, sú vysoko volatilné.

Výhodou BarnBridge je, že dokáže agregovať výnosy s fixným príjmom a vyrovnať ich tak, aby sa zlepšila efektivita systému. Pomáha to často novým investorom zabezpečiť prispôsobivejší a predvídateľnejší vstup do kryptomien a otvára tak cestu širšiemu publiku. Z hľadiska tradičného financovania možno BarnBridge použiť napríklad na zlepšenie efektívnosti obchodovania s akciami.

BarnBridge vytvára tokenizované deriváty na základe pohybu a zmeny trhu. Medzi príklady podkladov, ktoré sa berú do úvahy patria napríklad: miera návratnosti, cena, pravdepodobnosť vývoja trhu, miera zlyhania hypotéky a podobne. Tieto odvodené tokeny sú rozdelené do kategórií s vysokým, stredným a nízkym rizikom a odmenami. BarnBridge je teda multiplatformový protokol tokenizácie rizika s finančnými čiastkami fixného príjmu a volatility.

BarnBridge podporuje aj takzvaný „SMART Alpha Bonds“, ktoré umožňuje používateľov rozdeliť podľa cenových rizík a na základe ich rozhodnutia ich vystaviť veľkým, stredným alebo nízkym výkyvom cien. Smart Alpha Bonds na sieti Ethereum je možné použiť ako deriváty na zabezpečenie proti akýmkoľvek výkyvom cien tokenov ERC-20.

Hlavnými konkurentmi BarnBridge sú ďalšie platformy na zaistenie rizika decentralizovaných financií, ako sú platformy obchodovania s opciami Hegic (HEGIC) a Opyn.

Aktuálne sa altcoin BarnBridge (BOND) obchoduje na cenovej úrovni 38,50 dolára, pričom jeho ATH (najvyššia dosiahnutá hodnota) je z 27. októbra 2020, keď sa cena pohybovala na úrovni 185,69 dolára. V rebríčku kryptomien podľa CoinMarketCap je BarnBridge aktuálne podľa trhovej kapitalizácie na 425 mieste.

 

* Tranža je zjednodušene povedané, finančná čiastka (peňažná suma), ktorá je poukazovaná alebo platená podľa znenia finančného kontraktu príjemcovi. Pod finančným kontraktom je možné chápať aj konvenčnú zmluvu o úvere/pôžičke, ale vzťahuje sa to do istej miery aj na iné typy obchodných zmlúv v oblasti kapitálového trhu, investícií, realít ale aj obchodov s tovarom a službami. Tranžou sa tiež označuje skupina investorov, ktorí si uzatvorili produkt charakterizovaný špecifickým rizikovým profilom a výnosom.