Začnite krypto kariéru počas krypto zimy

Aj keď sa vyhliadky zdajú strašidelné, tak existuje mnoho argumentov preto, aby ste sa pozerali do budúcna a študovali blockchain, alebo inú príbuznú technológiu už teraz.

Tento týždeň CoinDesk zverejnil rastúci počet univerzitných programov, ktoré sa zameriavajú na blockchain a kryptomeny. Vysoká škola nie je nevyhnutne podmienkou pre solídnu kariéru v tomto odbore, ale pre väčšinu ľudí je to najistejší krok.

Po dvojročnom období humbuku okolo kryptomien sme vstúpili do „kryptozimy“, čo je opakujúci sa druh poklesu, ktorý sa ukázal ako typický aj pre blockchainový priemysel. Jednoducho špekulácie existujú v každom odvetví. Obrovské cykly nahor a nadol v kryptomenách môžu byť určite na nervy.

Náboroví pracovníci, ktorí sa dívajú na technologický svet však uvádzajú tri dobré dôvody, prečo má učenie sa o blockchaine zmysel, a to aj v momente, keď to teraz vyzerá tak trochu hrozivo.

Po prvé, zručnosti, ktoré vám otvoria dvere kryptomien môžete bez väčších problémov preniesť do iných technologických sfér. Po druhé, každý, kto je vyškolený v oblasti informatiky, alebo ekonómie, tak bude mať relatívne dobré pracovné vyhliadky v takmer akomkoľvek druhu hospodárstva. A po tretie, v kryptomenách, ako aj vo väčšine oblastí, môže pokles v skutočnosti určitým spôsobom vytvoriť viac pracovných miest a uľahčiť tak vstup do tejto oblasti a to kľudne prácou z domova.

Náboroví odborníci tvrdia, že na hľadanie zamestnania je dôležité myslieť v dlhodobom horizonte, a to aj v prípade, keď sa z médií dozvedáme o prepúšťaní a spomaľovaní ekonomiky. Hroziaci hospodársky pokles spôsobuje mimoriadne obavy technologickým pracovníkom v troch odvetviach. Tými oblasťami sú nehnuteľnosti, fintech (vrátane kryptomien) a takzvaná koncertná ekonomika. Ľudia v korporátnych rolách... v Instacart, Uber, Lyft sa obávajú, či sú ich obchodné modely udržateľné. Čo je za rozsiahlym poklesom v oblasti technológií a kryptomien? Vo veľmi širokých líniách je COVID-19 stále najdôležitejším faktorom, ktorý tento stav ovplyvnil. Prerušenie pandémie viedlo k vysokej inflácii a centrálne banky zase zvyšujú úrokové sadzby v USA aj na celom svete. To má obzvlášť ostrý vplyv na takzvané rastové sektory ekonomiky, kde si spoločnosti často požičiavajú peniaze od investorov na financovanie a uvádzanie nových nápadov na trh. Keď sú úrokové sadzby vyššie, zdroj peňazí má tendenciu vysychať, pretože bezpečnejšie investície, ako sú dlhopisy, sú relatívne atraktívnejšie. Táto skutočnosť je obzvlášť znepokojujúca pre spoločnosti ako Uber, ktoré existujú už roky, ale stále vykazujú slabú ziskovosť a obmedzený rast. Čo sa týka kryptomien, tak niektoré kryptofirmy majú silné príjmy aj počas súčasného poklesu, no mnohé sa spoliehajú na investičné fondy toho či onoho druhu, keďže pracujú na širšom prijatí. Tieto prostriedky sa stali vzácnejšími a medzi rokom 2021 a prvou polovicou roku 2022 klesli o polovicu. Znamená to, že súčasná stagnácia práce v kryptosvete a v technológiách môže skončiť niekoľkými rôznymi spôsobmi: buď oživením investícií, alebo zvýšením výnosov, alebo prílevom zákazníkov.

Dobrou správou je, že na rozdiel od Uberu je krypto považované za sektor z veľkou budúcnosťou, takže investície do krypta stále prúdia, hoci pomalšie ako na vrchole posledného býčieho trhu.

Rozhodujúci je fakt, že mnohé zručnosti potrebné na prácu v odvetví kryptomien, najmä v technických pozíciách, sú prenosné do širšieho technologického sektora, vďaka čomu sú kódovanie, dizajn a ďalšie zručnosti základom pre zaujímavú kariéru. Akokoľvek sa nato človek pozrie, tak v súčasnosti je „každá spoločnosť technologickou spoločnosťou“.

Napriek tomu, že došlo k spomaleniu náboru zamestnancov v kryptopriemysle, tak mnoho bankových a finančných spoločností najíma ľudí s kryptografickými zručnosťami. Je teda zrejmé, že v bankovníctve a finančnom svete existuje veľký priestor pre odbornosť v oblasti blockchainu.

Na jednej strane existujú špecifické programovacie jazyky alebo softvérové ​​nástroje, no na druhej strane sú veľmi dôležitými súčasťami disciplína a flexibilita, nakoľko okrem programátorských zručností je mnoho netechnických úloh, ktoré sú s kryptomenami úzko prepojené, ako napríklad komunikačné a organizačné schopnosti, technický copywriting, či marketing, alebo vedenie komunikačných chatovacích, discordových skupín.  Napríklad diskusný web Blind https://www.teamblind.com/ je anonymizované fórum, kde overení zamestnanci voľne hovoria o svojich pracoviskách, o tom čo sa tam deje, čo sa deje mimo neho, vďaka čomu je tento web veľmi cenným zdrojom informácií o trhu práce. Kryptomeny ponúkajú množstvo netradičných ciest pre tých, ktorí chcú vstúpiť do tohto odvetvia a v poslednej dobe sa stali ľahšie prístupnými z dôvodu vzostupu DAO (decentralizovaných autonómnych organizácií). Súčasný stav a trend počas kryptozimy prináša mnoho príležitostí pre ľudí, ktorých priťahujú hlbšie ciele a ideály kryptopriemyslu, a to vrátane finančného začlenenia a ohodnotenia. Pohľad dovnútra, analýza projektov a následné správne rozhodnutie môže byť v skutočnosti tým najdôležitejším rámcom pre plánovanie kariéry v tejto oblasti, kde vývoj letí doslova míľovými krokmi.