Začne panika, keď bitcoin dosiahne cenu 100.000 dolárov?

Keď bitcoin dosiahne cenu 100.000 USD, tak začne „skutočná“ panika okolo blížiacej sa hyperinflácie amerického dolára. Takto sa vyjadril bitcoinový „evanielista“ Max Keizer, k nedávnemu tweetu Virginie Heffernan, publicistky z WIRED, The New York Times a hostiteľky podcastu Stitcher. Heffernan vyjadrila názor vzhľadom na tweet Jacka Dorseyho o hyperinflácii dolára, ktorý uviedol, že podľa neho hyperinflácia čoskoro príde, a to najprv v USA a potom prejde do globálnej roviny. Jack Dorsey je CEO spoločnosti Twitter a spoluzakladateľ a CEO spoločnosti Square. V reakcii na Dorseyho tweet, novinárka Heffernanová uviedla, že každý, kto buduje nový typ meny, alebo robí všetko pre to, aby implementoval nový menový model, či už je to Mark Zuckerberg, Jack Dorsey alebo Elon Musk, tak pravdepodobne začne vytvárať paniku okolo súčasnej globálnej rezervnej meny, ktorou je USD. Novinárka teda pravdepodobne nevníma celkovú situácia okolo dolára a neustáleho tlačenia peňazí. Facebook v súčasnosti pracuje na Metaverse spolu s vytvorením DIME stablecoinu, Jack Dorsey aktívne implementuje bitcoin na Twitteri a v nedeľu sa rozšírila správa, že spoločnosť Twitter začala testovať možnosť podpory prispievateľov tweetov vo forme bitcoinov na zariadeniach s operačným systémom Android. Elon Musk propaguje Dogecoin a plánuje obnoviť prijatie bitcoinových platieb spoločnosťou Tesla. Max Keizer vo svojom tweete uviedol, že americký dolár bude čeliť hyperinflácii, ktorá privádza USD k megakrachu, keďže dôvera v dolár neustále klesá.

Rastúca cena bitcoinu sa odráža aj v ťažobnej sile tohto aktíva. Údaje poskytnuté spoločnosťou Blockchain.com naznačujú, že k 24. októbru 2021 bol bitcoinový hash rate (výpočtový výkon) 151,21 EH/s, čo je len 22 % pod historicky najvyššou hodnotou, ktorá bola 188,66 EH/s. Bitcoinový hash rate aj cena výrazne klesli v polovici roku 2021 v dôsledku zvýšeného regulačného zásahu zo strany Číny. Čína zakázala ťažbu bitcoinov a uviedla, že kryptomeny predstavujú hrozbu pre stabilitu čínskeho finančného sektora. V rovnakom čase ťažba bitcoinov čelila odporu ekológov v súvislosti s uhlíkovou stopou. Debata však postupne ochladla, keďže ťažba bitcoinov je čoraz viac založená na energiách z obnoviteľných zdrojov a bitcoinoví ťažiari sa presťahovali z Číny do iných pre bitcoin priateľských jurisdikcií. Je zaujímavé, že Spojené štáty sa ukázali ako priateľská krajina pre bitcoinových ťažiarov a v dôsledku toho USA predbehli Čínu, ako najväčší svetový domov ťažiarov bitcoinov. Na základe správy „Cambridge Center for Alternative Finance“ je súčasťou príťažlivosti USA pre ťažiarov práve prístup k obnoviteľným zdrojom energie.

Po historickom maxime z minulého týždňa, keď bitcoin prekonal 67.000 dolárov, hodnota aktíva začala klesať. Toto malo za následok stratu vo výške cca 7.000 dolárov v priebehu niekoľkých dní, čím trh aspoň trochu vychladol. Bitcoin sa však po poslednom poklese pod 60.000 dolárov od tejto ceny odrazil a aktuálne sa obchoduje na úrovni okolo 63.000 dolárov. Trhová kapitalizácia bitcoinu sa tak opäť priblížila k 1,2 biliónom USD.