Záujem o Cardano (ADA) stúpa medzi maloobchodnými a aj inštitucionálnymi investormi

Za posledné obdobie prejavujú inštitucionálni aj retailoví investori čoraz väčší záujem o kryptomenu Cardano.  Cardano sa tak rýchlo stáva voľbou, ako pre nových investorov, tak aj pre investorov, ktorí sú už v kryptomenách dlhodobo. Posledné obdobie je totiž pre Cardano (ADA) veľmi zaujímavé a vzrušujúce, a to nie len kvôli cenovému rastu za posledné mesiace, ale najmä preto, že sieť Cardano prechádza postupnými zmenami, aby bola úspešne ukončená etapa Goguen, ktorá prinesie inteligentné zmluvy na platformu Cardano. Sieť úspešne prešla hard forkom Mary a aktuálne beží testnet poslednej časti - hard fork s názvom Alonzo. S termínom ukončenia hard forku Alonzo sa tiež zvýšil objem uzamknutej hodnoty v „stakingu“. Uzamknutá hodnota je aktuálne na hodnote takmer 30 miliárd dolárov, pričom celkovo je uzamknutých až 70 percent mincí ADA a počtom uzamknutých mincí je číslo jeden pred kryptomenou Ethereum. Cardano je blockchainom s konsenzom proof of stake a pre zabezpečenie svojej siete spotrebováva zanedbateľné množstvo energie v porovnaní s inými špičkovými kryptomenami, ako napríklad Bitcoin. Energetická, uhlíková stopa Cardana je v tomto ohľade zanedbateľná, a preto jednotlivci a mnohé inštitúcie nachádzajú v tejto kryptomene bezpečné útočisko. Údaje rôznych analytických spoločností ukazujú, že Cardano za posledné obdobie prilákalo viac investičných fondov a inštitúcií, ako väčšina ostatných digitálnych aktív v krypto priestore. Spolu s Bitcoinom a Ethereom je na čele rebríčka inštitucionálnych investícií. Spoločnosť Grayscale, ktorá je lídrom v oblasti investovania do kryptomien pridala Cardano do svojich krypto fondov a minca ADA je so svojim podielom treťou najsilnejšou mincou vo fonde.  Cardano sa podľa CoinMarketCap nachádza aktuálne medzi top 5 kryptomenami s trhovou kapitalizáciou takmer 41 miliárd dolárov. Cena ADA je aktuálne na hodnote 1,27 USD za mincu.

Relatívne nízka cena mince bola doteraz jedným z hlavných hnacích faktorov záujmu o túto mincu. Minca, ktorá sa obchoduje za niečo viac, ako dolár a má veľký potenciál priťahuje investorov aj trhových špekulantov, ktorí očakávajú nárast podobne, ako tomu bolo za posledný rok.

Neustála práca na projekte ukazuje odhodlanie tímu okolo siete Cardano. Úsilie tímu tiež zapôsobilo na zakladateľa spoločnosti Ethereum, Vitalika Buterina, ktorý ocenil projekt za zaujímavé nápady, ktoré sa teraz postupne realizujú.

Populárna kryptoburza eToro začiatkom mesiaca zverejnila štatistické údaje, ktoré ukázali, že minca ADA sa stala najviac držanou mincou na tejto kryptoburze. Podľa informácií je táto skutočnosť pripisovaná zvýšenému potenciálu rastu a celkovému potenciálu využitia blockchainovej siete Cardano, čím sa stáva Cardano stále viac a viac príťažlivé pre investorov a zvyšuje sa tak ich motivácia, aby sa do projektu zapojili. Tento záujem sa však pripisuje aj investorom, ktorí hľadajú ďalší „Bitcoin“. Toto hľadanie vedie k zvýšenému záujmu o menšie a cenovo dostupnejšie mince, ako napríklad ADA, kde investori vidia veľký potenciál.

„Bitcoin však je a zostane len jeden, ale Cardano má určite potenciál na úspech“.