Zákonodarcovia sa predbiehajú v „tvorivých návrhoch“...

Zákonodarcovia a regulačné orgány vo svete naďalej súťažia vo svojom „tvorivom úsilí“ navrhnúť čokoľvek, len nie komplexné pravidlá hry pre kryptopriemysel.

Americkí senátori Edward Markey a Richard Blumenthal napísali list, v ktorom žiadajú generálneho riaditeľa spoločnosti Meta (Facebook), Marka Zuckerberga, aby zakázal mladým ľuďom prístup k platformám metaverse. Podľa oboch zákonodarcov prístup tínedžerov vo veku od 13 do 17 rokov do virtuálneho prostredia predstavuje „vážne riziká“ ohľadom súkromia, únavy očí a online šikanovania.

Spolu so svojím kolegom J. H. Markeyom v Kongrese tiež oznámili žiadosť o opätovné zavedenie zákona ohľadom transparentnosti životného prostredia v oblasti kryptomien. Návrh zákona má vyžadovať od krypto spoločností, ktoré ťažia kryptomeny, zverejňovanie výsledkov monitorovania emisií, ktoré vytvárajú pri svojich operáciách a od správcu Environmental Protection Agency, požadujú medziagentúrne vyšetrovanie vplyvu ťažby kryptomien na životné prostredie v Spojených štátoch.

Ďalšia skupina senátorov (Elizabeth Warren, Chris Van Hollen a Roger Marshall) poslali list generálnemu riaditeľovi Binance, Changpengovi „CZ“ Zhaovi, v ktorom vyjadrili znepokojenie nad niekoľkými oblasťami aktivít krypto burzy Binance. Senátori si od spoločnosti vyžiadali kompletné ekonomické informácie o spoločnosti vrátane jej súvahy. Trojica tvrdí, že existujú dôkazy, že spoločnosť sa pokúsila vyhnúť americkým sankciám a napomohla praniu peňazí vo výške najmenej 10 miliárd dolárov.

V americkom štáte Južná Dakota bola zavedená legislatíva, ktorá má zmeniť „Jednotný obchodný zákonník“ s cieľom obmedziť definíciu peňazí na vylúčenie kryptomien z tejto oblasti. Digitálne meny centrálnych bánk (CBDC) by sa podľa navrhovanej novej definície boli považované za peniaze, ale kryptomeny nie. :-) 117-stranový dodatok, ktorý do Snemovne reprezentantov priniesol republikán Mike Stevens, definuje „peniaze“ ako „prostriedok výmeny, ktorý je v súčasnosti povolený alebo prijatý domácou alebo zahraničnou vládou“.

Predseda americkej komisie pre cenné papiere a burzy Gary Gensler opätovne podporil navrhované pravidlo, ktoré by rozšírilo pravidlá úschovy krypto aktív, pričom uviedol, že investori potrebujú väčšiu ochranu. Navrhované pravidlo by vyžadovalo písomné dohody medzi poradcami a depozitármi, pridalo by tiež požiadavky na zahraničné inštitúcie a výslovne by rozšírilo ochranné pravidlá aj na voľné obchodovanie.

Francúzske národné zhromaždenie odhlasovalo uzákonenie prísnejších pravidiel udeľovania licencií pre nové kryptomenové firmy s cieľom „harmonizovať miestne zákony s navrhovanými normami Európskej únie“. Hlasovanie bolo prijaté 109 hlasmi (za bolo 60,5 %) a proti 71 hlasov (39,5 %). Francúzsky Senát už schválil návrh zákona, ktorý teraz putuje k prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, ktorý má 15 dní na to, aby ho buď schválil, alebo poslal späť zákonodarnému zboru. Ak by bol nový zákon prijatý, zaviazal by francúzskych poskytovateľov kryptomenových služieb dodržiavať prísnejšie pravidlá v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí. Zároveň by poskytovatelia museli preukázať, že finančné prostriedky zákazníkov sú oddelené od prostriedkov spoločnosti, museli by dodržiavať nové usmernenia týkajúce sa podávania správ regulačným orgánom a poskytovať podrobnejšie informácie o rizikách a konfliktoch a zverejňovať svoje ciele a záujmy ako prostriedok na posilnenie ochrany spotrebiteľa.

Opakom týchto krokov sú kroky Ras Al Khaimah (RAK), jedeného zo siedmich emirátov, ktoré tvoria Spojené arabské emiráty. RAK sa chystá spustiť bezplatnú zónu pre spoločnosti s digitálnymi a virtuálnymi aktívami, keďže prístup krajiny k odvetviu naďalej priťahuje globálnych krypto hráčov. RAK Digital Assets Oasis (RAK DAO) bude „účelovo vybudovaná bezplatná zóna umožňujúca inovácie pre neregulované aktivity v sektore virtuálnych aktív“. Bezplatná zóna bude vytvorená pre poskytovateľov služieb v oblasti digitálnych a virtuálnych aktív v nových technológiách, ako sú metaverse, blockchain, pomocné tokeny, krypto peňaženky, nezameniteľné tokeny (NFT), decentralizované autonómne organizácie (DAO), decentralizované aplikácie (Dapps) a ďalšie oblasti súvisiace s Web3.

 

Zdroj: Cointelegraph