Wanchain - prenos digitálnych aktív medzi rôznymi blockchainami

Wanchain https://www.wanchain.org/ patrí v súčasnej dobe medzi jeden z najzaujímavejších blockchainov inteligentných zmlúv, ktoré prichádzajú z Ázie.

Hlavným cieľom projektu je vytvoriť finančný trh digitálnych aktív uľahčením medzireťazcových transferov z jedného blockchainu do druhého. Táto skutočnosť sa v poslednej dobe stáva hlavným cieľom mnohých projektov.

V súčasnosti v krypto priestore fungujú stovky blockchainov, z ktorých každý má svoje vlastné mince, ktoré používateľom poskytujú prístup k využívaniu služieb poskytovaných v rámci ich príslušných ekosystémov.

Keďže odvetvie neustále rastie, ďalším logickým krokom v jeho vývoji je poskytnúť používateľom spôsoby, ako si vymieňať hodnotu medzi jednotlivými nezávislými blockchainmi.

Wanchain vytvára platformu na prenos digitálnych aktív medzi rôznymi blockchainmi. Používatelia budú môcť minúť svoje kryptomeny v nenatívnych blockchainoch bez toho, aby ich museli obchodovať na burze (príkladom je výmena Ethereum (ETH) na blockchaine Cardano, kde je natívnym tokenom ADA).


2png


Wanchain je nezávislý blockchain, ktorý platforme umožňuje navrhnúť jedinečný rámec na prenos hodnoty medzi kryptomenami v rámci jednej zdieľanej účtovnej knihy.

Wanchain so svojím rámcom krížového prenosu medzi reťazcami (angl. cross chain transfer) tiež poskytuje rôzne finančné aplikácie ako napr.:

  • Požičiavanie a požičiavanie si
  • Platba a vysporiadanie
  • Transakcia a výmena
  • Investície a financovanie

Wanchain používa krížový komunikačný protokol kombinovaný s inteligentnými zmluvami na prenos údajov medzi platformou Wanchain a inými blockchainmi.  https://bridge.wanchain.org/ 


3jpg

Ich protokol má 3 funkčné moduly:

Registračný modul (angl. Registration module), v ktorom Wanchain najprv zaregistruje pôvodný reťazec zúčastňujúci sa na cross-chain transakcii. Po registrácii sa vytvorí jedinečné ID prostredníctvom špecifických pravidiel algoritmu z tohto konkrétneho reťazca pričom sa uchováva aj register ID pôvodného reťazca, aby sa predišlo podvodom alebo narušeniu bezpečnosti. Digitálne aktívum sa potom zaregistruje ako prevádzajúce. Následne sa vytvorí ďalšie jedinečné ID, ktoré obsahuje špecifické algoritmické pravidlá pre prevod aktíva.

Modul prenosu údajov o krížových transakciách (angl. Cross-chain Transaction Data Transmission Module). Pomocou tohto modulu používateľ pôvodného reťazca doručí do platformy Wanchain požiadavku na transakciu krížového reťazca. Uzol Wanchain validátora potvrdí žiadosť ako úspešnú alebo neúspešnú. Nakoniec validátorový uzol Wanchain odošle právnu transakciu pôvodnému reťazcu, aby dokončil proces prevodu späť.

Modul dotazu na stav transakcie (angl. Transaction Status Query Module). Tento modul monitoruje stav transakcie. Wanchain používa protokol o delegovanom dôkaze (angl. delegated proof of stake alebo v skratke DPoS). V rámci ich protokolu existujú 3 typy uzlov, ktoré overujú transakcie.

  • Poukážky (angl. Vouchers) slúžia na preukázanie transakcií medzi pôvodným účtom a zablokovaným účtom.
  • Validátori (angl. Validators): Validátor informuje Storemana o akciách spojených s uzamknutým účtom a poskytuje kompletný záznam operácií na Wanchaine vždy, keď transakcia dosiahne konsenzus.
  • Skladníci (angl. Storemen) sú zodpovední za údržbu a správu kľúčov uzamknutých účtov, aby sa zabezpečilo, že sú bezpečné a dôveryhodné. 

Na zabezpečenie finančných prostriedkov a kľúčov, keď je do transakcie zapojených viacero strán, Wanchain používa schému generovania uzamknutých účtov. V tejto schéme sú kľúče rozdelené na akcie a distribuované rôznym účastníkom. Uzol Storeman sa stará o udržiavanie bezpečnosti kľúčov.

Schéma generovania uzamknutých účtov je dôležitá, pretože poskytuje systém na uzamknutie aktív pôvodného reťazca počas procesu transakcie. Až po splnení určitých podmienok sa uzamknuté aktíva odomknú a vrátia sa na pôvodný účet alebo na iný účet.

V súčasnosti iné systémy s krížovým reťazcom používajú schému Hashed TimeLock Contract, čo je schéma dôveryhodných viazaných účtov tretích strán a schému viacerých podpisových účtov. Schéma uzamknutého účtu je lepšia, pretože je plne decentralizovaná, bezpečná a poskytuje efektívne ukladanie dát. Medzi ďalšie technické vlastnosti siete WAN patrí ich používanie kruhových podpisov a jednorazové generovanie adries, ktoré umožňujú zabezpečenie súkromia pri účasti v inteligentnej zmluve.


5png

Zakladateľom WanChain tímu je Jack Lu, ktorý je blockchainovým podnikateľom a technickým expertom. Vyštudoval Pekingskú univerzitu a Štátnu univerzitu v Ohiu. Pred prácou vo Wanchain bol spoluzakladateľom spoločnosti Factom, ktorá sa zaoberá decentralizovaným ukladaním údajov. Bol tiež spoluzakladateľom spoločnosti Wanglu-Tech, spoločnosti zaoberajúcej sa blockchainom. Jack bol tiež vedúcim softvérovým architektom v spoločnostiach Hewlett Packard a Xerox.

Ďalším členom tímu je Li Ni, ktorý je viceprezidentom a tiež vyštudoval Pekingskú univerzitu s titulom BA a získal magisterský titul (MSc) v odbore počítačová veda na University of Durham vo Veľkej Británii. Má viac ako 15-ročné skúsenosti v IT priemysle a medzinárodné skúsenosti v oblasti marketingu, rozvoja podnikania a predaja. Pred nástupom do Wanchainu pracoval Li Ni pre ZTE Telecommunication, Delta Electronics a SuperMap Software ako generálny riaditeľ a riaditeľ v obchodných tímoch. V súčasnosti je viceprezidentom Wanchainu a Wanglu Tech pre rozvoj podnikania, marketing, PR a predaj. Li tiež pôsobil ako IT konzultant pre FECC, Ministerstvo poľnohospodárstva (MOA) v Číne a Organizáciu pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Oliver Birch je viceprezident pre globálnu komunikáciu. Oliver vyštudoval na Lancasterskej univerzite bakalársky titul z filozofie, politiky a ekonómie. Pred Wanchainom riadil niekoľko klinických výskumných pracovísk a bol projektovým manažérom pre niekoľko začínajúcich spoločností s dlhoročnými skúsenosťami s prácou v krypto-priestorovej altcoinovej komunite.

Medzi poradcov Wanchain tímu patria:

  • Feng Han generálny tajomník DACA
  • David A. Johnston predseda predstavenstva spoločnosti Factom, Inc.
  • Albert Ching Zakladateľ i-Sprint
  • Ramble Lan predseda Severoamerickej asociácie blockchain (NABA)

Tokeny WAN sa používajú na zaplatenie poplatkov krížových overovacích uzlov pri uskutočňovaní transakcií. Wanchain spustil svoje ICO v októbri 2017 a získal sumu v hodnote 36 miliónov dolárov.

Ich tokeny boli pôvodne ERC20, ale odvtedy sa presunuli z blockchainu Ethereum na svoj vlastný blockchain a teraz umožňujú používateľom konvertovať svoje tokeny ERC20 na siete WAN.

Cena WAN je momentálne 0,271 USD a svoju najvyššiu hodnotu dosiahla na hladine 9,84 USD 4. mája 2018. Wanchain sa momentálne podľa trhovej kapitalizácie nachádza na 675. mieste, či patrí medzi stredne až nízkokapitalizované tokeny.

Wanchain nie je jediným blockchainom, ktorý pracuje na vytvorení riešenia na prenos krížového reťazca. Ďalšími jeho konkurentmi sú Aion a ICON, čo sú 2 hlavní hráči v tejto časti protokolov. Všetky tieto projekty pracujú na interoperabilite blockchainov, teda schopnosti blockchainov navzájom komunikovať.

Wanchain sa spojil s oboma spoločnosťami Aion a ICON a vytvorili tzv. Blockchainovú interoperabilnú alianciu (angl. Blockchain Interoperability Alliance). Spoločne majú cieľ podporovať vzájomné prepojenie medzi izolovanými blockchainovými sieťami.

Existuje však niekoľko kľúčových rozdielov medzi tým, ako každá platforma pristupuje k problému.

6png

Konkurencia.

Aion je platforma so sídlom v Kanade a poskytuje flexibilné a výkonné API na prepojenie medzi blockchainmi. Sú dobre prepojení s hlavnými spoločnosťami z rebríčka Fortune 500. Sú tiež schopné prenášať hodnotu medzi súkromnými a verejnými blockchainmi a poskytujú interoperabilné Dapps.

ICON je kórejský blockchain, ktorý už má na svojej platforme vybudovaných niekoľko ICO a uzavrel oveľa viac významných partnerstiev ako ktorýkoľvek z jeho konkurentov. Ich cieľom je prepojiť súkromné a verejné blockchainy, viaceré odvetvia, vlády a verejné služby.

Ark je platforma so sídlom vo Francúzsku. Používajú konsenzus delegated proof of stake. Ich hlavným zameraním je prepojenie verejných blockchainov, ako aj nástrojov mimo reťazec, IPDB, kartových sietí, IPFS a ďalších.


4jpg

Vývojová mapa Wanchain.

Wanchain bol dlho vo vývoji, a preto sú dosť ďaleko, pokiaľ ide o ich cestovnú mapu. V januári tohto roku spustili svoju prvú verziu na živej sieti. V máji spustili svoju službu Wanchain Name Service (WNS). Je to podobné ako Ethereum Name Service (ENS) v tom, že umožňuje vývojárom používať Wanchain blockchain pre konvenčné adresy „.wan“ domény. Hlavnou výhodou prechodu na konvenčnejší štandard pomenovania je, že ľudia v sieti Wanchain môžu ľuďom jednoducho posielať tokeny WAN bez toho, aby si museli pamätať kompletné identifikátory hexových adries.

Wanchain sa snaží stať lídrom na trhu pre interoperabilitu blockchainu a umožňuje používateľom vymieňať si hodnotu medzi blockchainmi, čo otvára dvere pre uskutočnenie ďalších transakcií a môže pomôcť rásť celému kryptopriestoru ako celku. Maximalizuje bezpečnosť pomocou schémy generovania uzamknutých účtov a podporuje všetky ERC20 tokeny.

Wanchain je blockchain, ktorý má funkcie na vykonávanie medzireťazcových operácií na prenos a agregáciu aktív, údajov a hodnoty naprieč blockchainmi ako Cardano, Ethereum, Bitcoin, Polkadot, Tron a mnohé ďalšie.  Za posledných niekoľko rokov si Wanchain získal povesť umožňovaním interoperability medzi sieťami EVM (Ethereum Virtual Machine) a sieťami, ktoré nie sú EVM, ako napríklad Bitcoin, Litecoin, Tezos, Cardano, Polkadot a pod.

1png

Záver

Napriek skutočne vyspelej technológii a silnej vývojovej mape čelí Wanchain vážnej konkurencii zo strany ICON a AION.

ICON (ICX) je momentálne na 230. mieste podľa trhovej kapitalizácie s cenou 0,3248 USD / ICX, Wanchain je na 675. mieste s cenou 0,271 USD / WAN a AION s cenou 0,001557 USD / AION na 2699. mieste. ICON a AION sa profilujú po celom svete, zatiaľ čo Wanchain je dominantný najmä v Číne, avšak jeho expanzia už začala aj mimo Číny, čo dokumentujú viaceré partnerstvá.

Prevody medzi reťazcami sa rýchlo stávajú čoraz viac dôležitejšími, pretože blockchainy sa snažia spolupracovať s inými, aby sa rýchlejšie škálovali. Podobne ako rôzne platformy sociálnych médií sú prepojené pomocou API, ktoré umožňujú používateľom prihlásiť sa na ľubovoľnú webovú stránku pomocou svojich účtov na Facebooku. Skutočnou hodnotou pre blockchainový priestor bude umožnenie používateľom bezproblémovo prenášať hodnotu z jedného blockchainu na druhý bez vynaloženia veľkého úsilia.

Wanchain aj vďaka partnerstvu s inými blockchainmi sa zameriava na interoperabilitu a buduje si tak dobré základné kamene nato, aby sa táto technológia dostala do bežného prijatia.

Tento článok má len informačný charakter a neslúži ako obchodné odporučenie. Pred investovaním je si každý investor musí spraviť vlastnú analýzu a na základ nej sa o prípadnej investícii rozhodnúť.


Zdroj: Wanchain, Medium