Wall Street vstupuje do kryptomien

„Hedžové fondy, registrovaní investiční poradcovia a spoločnosti zvyšujú svoje podiely v kryptomenách, keďže sa krypto trh stáva viac mainstreamovým.“ Toto bol podnadpis v nedávnej správe Wall Street Journal, ktorá podrobne popisuje, ako zmenili „veľký chlapci z Wall Street“ svoj postoj ku kryptomenám a vidia v kryptomenách rastový, býčí potenciál.

Článok zdôraznil neuveriteľný nárast inštitucionálnej adopcie. V roku 2021 inštitucionálni klienti obchodovali na burze Coinbase s kryptomenami v hodnote viac ako 1,14 bilióna dolárov, pričom v roku 2020 to bolo len 120 miliárd. Ide o ohromujúci rast, ktorý predstavuje takmer 1000 % za rok. Je to minimálne pozoruhodné, pretože kryptomeny sú pre mnohých skúsených veteránov z Wall Street stále nejasným aktívom a vyvrheľom.

Leah Wald, generálna riaditeľka Valkyrie Funds, povedala, že rast krypto aktív bol až do konca roka 2020 ťahaný skôr bežnými, retailovými obchodníkmi. Podľa jej vyjadrenia „je to teraz však už úplne iná hra, ako bola predtým“. Prieskum spoločnosti State Street, ktorý bol vykonaný v októbri 2021 medzi 300 inštitucionálnymi investormi zistil, že viac ako 80 % investorov má aktuálne povolenú expozíciu a možnosť investovania do kryptomien.

Ide však o viac ako len o to, že si tradičné hedžové fondy „namočia prsty“ do krypto aktív. Kryptomenové hedžové fondy vznikajú, ako huby po daždi a objavujú sa vo veľkom. Podľa údajov Crypto Fund Research, aktuálne pôsobí v kryptomenách viac ako 856 fondov s aktívami v hodnote 68 miliárd USD, čo je obrovský nárast, keď si predstavíme, že na konci roka 2016 mali kryptomenové hedžové fondy otvorené pozície v kryptomenách za menej, ako 1 miliardu USD.

Veľké fondy s majetkom vo výške viac ako 500 miliárd USD boli reálne veľmi aktívne, pričom takmer dve tretiny z týchto spoločností majú špecializované kryptografické oddelenia. V správe sa uvádza, že existuje v podstate iba jedna časť fondov, ktoré nie sú ešte nijako zaangažované v kryptomenách a tou časťou sú štátne investičné fondy a na nich viazané penzijné fondy. Wall Street Journal však predpovedá, že sa tak stane „do dvoch rokov“.

Ako je vyššie uvedené, prijatie kryptomien na Wall Street viedlo k zvýšenému záujmu a obchodovaniu s bitcoinom a ostatnými kryptomenami v úzkom vzťahu s technologickými akciami, čo viedlo ku korelácii cien týchto aktív. V januári 2022 bola vzájomná korelácia bitcoinu a Nasdaq 100 „na najvyššej úrovni od apríla 2020“. Zdá sa však, že tento týždeň došlo k určitej významnej dekorelácii vo svetle globálnych nepokojov.

Aj keď je volatilita bitcoinu stále prítomná, tak sa bitcoin postupne pohodlne usadzuje v hlavnom prúde. Mnohí investori začali porovnávať divoké výkyvy a volatilitu Amazonu v prvých dňoch jeho príchodu na burzy s tým, čo sa deje za posledné roky s bitcoinom. V skutočnosti je ešte veľmi skoro bilancovať porovnanie týchto dvoch aktív. Rozdiel bitcoinu oproti Amazonu je však daný. Ako nedávno poukázal slávny miliardársky investor Bill Miller, tak rozdiel je v tom, že bitcoin je „poistkou proti finančnej katastrofe“.

Či je bitcoin risk, alebo nie, tak to je zatiaľ stále otvorenou otázkou a ukáže to až budúcnosť. Zdá sa však, že bitcoin má o trochu bližšie ku komoditám, ako k akciám a to z dôvodu jeho konsenzu „Proof of work“, čo je dôkaz prácou. Ostatné kryptomeny, ktoré sú založené na konsenze „Proof-of-Stake“  sú viac podobné a majú viac podobných znakov, ako akcie. Bitcoin bude pravdepodobne v budúcnosti predstavovať niečo, čo je úplne odlišné od všetkých ostatných kryptomien a stane sa tým, za čo ho v súčasnosti Bill Miller považuje – „poistkou proti finančnej katastrofe“.

Keď dôjde ku globálnym katastrofám, tak investori sa zvyčajne utiekajú ku zlatu a v závislosti od závažnosti katastrofy aj ku veľkým technologickým akciám, ako Amazon, ktoré predstavujú bezpečný, finančný prístav. Niečo veľmi podobné sa teraz deje aj s bitcoinom. Príbeh o bitcoine teda pokračuje a predpoklad, že bitcoin je jednou z najlepších možností počas ťažkých chvíľ, sa ukazuje už teraz. Na jednej palube bezpečných aktív sa stretávajú štátne investičné fondy, poisťovne a bitcoin.

Kto aké aktívum považuje za bezpečné je však určite vecou výberu, rozhodnutia a dôvery. Podľa Wall Street Journal však inštitucionálni investori postupne preberajú štafetu investícií do kryptomien.