Vystrelí aktualizácia Dencun cenu Etherea k 5.000 dolárom?

Aj keď Bitcoin (BTC) v súčasnom krypto rastúcom trende priťahuje väčšinu pozornosti, tak ani Ethereum (ETH), ako druhá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie, nie je pozadu. Nielenže došlo k výraznému zvýšeniu ceny tejto kryptomeny v predchádzajúcom období a ETH sa dostalo na najvyššiu úroveň od roku 2021, ale ani vývojárske tímy Ethereum nezaháľali a pokračovali v aktívnom zavádzaní upgradov.

Najnovšia aktualizácia s názvom Dencun, bola uvedená do prevádzky dnes (13. marca) a je primárne zameraná na posilnenie efektívnosti mechanizmov blockchainu a na ukladanie informácií s konečným cieľom drasticky znížiť poplatky v sieti. Jeho cieľom je zvýšiť kapacitu siete na spracovanie transakcií integráciou novej funkcie, ktorá využíva tzv. „bloby“. Tieto bloby sú navrhnuté tak, aby efektívne dočasne ukladali veľký objem údajov, čím sa znižuje celková potreba úložného priestoru.

Dencun je teda zameraný najmä na škálovateľnosť a obsahuje vylepšenie s označením EIP-4844 alebo Proto-Danksharding, ktorý vytvára vyhradený dátový kanál na Ethereum sieti pre dáta druhej vrstvy L2, čím sa dramaticky znižujú transakčné poplatky. Podľa vývojára Tima Beika, aktualizácia Dencun prináša celkovo 9 návrhov na zlepšenie Etherea (EIP).

Priaznivci Etherea sú teraz v očakávaní, či úspešná aktualizácia pomôže kryptomene Ethereum vystreliť jeho cenu vyššie, smerom k méte 5.000 USD. Ethereum, ako druhá najväčšia kryptomena na svete má dobrú pozíciu na to, aby čoskoro otestovala nové historické cenové maximum, k čomu by mohlo prispieť aj kladné rozhodnutie SEC ohľadom schválenia ethereum spotových ETF (Ethereum exchange-traded fondu).  Definovať šance na schválenie týchto ETF je zatiaľ predčasné, nakoľko komisia SEC je vo svojich vyjadreniach stále veľmi zdržanlivá.

Napriek cenovému odporu na hladine 4.000 dolárov, ktoré už ETH prekonalo, je tu ešte cenová úroveň medzi  4.500 a 4.650 dolármi, ktoré môžu ETH brániť v rozlete smerom k cene 5.000 dolárov.

Ethereum za posledných 52 týždňov vzrástlo o 136,93% a od začiatku tohto roka vzrástla jeho cena o 73,92%, pričom len za posledných 30 dní cena vyskočila o 50,85%. Jeho cena sa aktuálne hýbe okolo úrovne 4.000 dolárov.