Volatilita je stále charakteristickým znakom Bitcoinu

Bitcoin stratil takmer 20 % zo svojej ceny za posledné dva týždne, čo dokazuje, že volatilita zostáva naďalej jedným z charakteristických znakov investovania do kryptomien. Vo svete kryptomien je to však do značnej miery bežné, pričom rastúce, „býčie“ cenové nálady to nijak nenarušilo, čo je v kontraste s tradičnými trhmi, kde aj menšie cenové pohyby vyvolávajú doslova poplach. Po predošlom poklese ceny Bitcoinu na hodnotu 55.663 USD sa aktuálne BTC obchoduje na cenovej úrovni okolo 58.000 USD. Cenový pokles z aktuálneho cenového maxima 69.044 USD sa javí skôr ako korekcia, ktorá dáva prirodzený priestor na oddych „obchodným býkom“, pričom so sebou prináša aj zdravé výplachy prepákovaných obchodov na trhoch. Mainstreamové povedomie ohľadom kryptomien sa medzitým šíri ďalej, osvojenie neustále rastie, trhová infraštruktúra sa naďalej rozvíja a posledná Bitcoinová aktualizácia Taproot pripravuje pôdu pre ešte väčší pokrok v ďalších prípadoch využitia Bitcoinu. Niektorí analytici tvrdia, že prudký pokles je normálny po tom, čo ceny v októbri vyleteli o takmer 40 %. Čínsky zásah proti kryptomenám a nový americký zákon „Infrastructure bill“ sú vnímané, ako negatívne správy voči kryptomenám, čo zhoršilo aj sentiment u investorov.

Počas bitcoinovej zimy v roku 2016/2017 bola takou negatívnou správou informácia o zvýšení úrokových sadzieb v USA, čo znamenalo, že likvidita zo systému kryptomien začala odtekať iným smerom.

Cenové výkyvy o 20 % alebo viac % nie sú medzi kryptomenami nič nezvyčajné. Po dosiahnutí predchádzajúceho ATH (najvyššej dosiahnutej ceny), ktorú Bitcoin dosiahol začiatkom apríla na cenovej úrovni okolo 65.000 USD, zletela cena do konca júna o viac ako 50 %, aby následne opäť vzrástla a dosiahla nové cenové ATH.  V septembri po dosiahnutí ceny 53.000 USD cena BTC klesla v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov o približne 25 %. Milovníci kryptomien sú však na veľké výkyvy zvyknutí a nedajú sa odradiť. Bitcoin často vnímajú ako moderného uchovávateľa hodnoty a zabezpečenie voči inflácii, hoci sa takéto argumenty môžu zdať dosť kontroverzné. Keď teda vidíme na kryptotrhu veľký cenový pohyb smerom dole, tak sa zvyčajne pýtame, či sa niečo zásadné udialo, alebo zmenilo. Došlo teraz k nejakým zásadným udalostiam? Pritieklo na burzy množstvo Bitcoinov, aby sa začala distribúcia a predaj zo strany bitcoinových veľrýb, alebo je to korekcia, ktorá je aktuálne prechodným sentimentom? Ak sa pozrieme na mnohé on-chainové ukazovatele, tak momentálne to vyzerá na prechodný sentiment na trhu. Hnacie sily v sektore kryptomien stále vyzerajú veľmi optimisticky. Tento fakt by mohla v krátkodobom alebo strednodobom horizonte opäť narušiť snáď iba informácia o zdvihnutí úrokových sadzieb v USA.