Voľný pád trhu kryptomien

Trh s kryptomenami pokračoval v týždennom poklese, pričom Bitcoin a Ethereum sa dnes prepadli cez kľúčové technické podpory. Bitcoin spadol o 30% a Ethereum o 38%.

Bitcoin klesol na svoje niekoľkomesačné minimum, ktoré bolo tesne nad úrovňou 32.000 dolárov, čo je pokles o 30% za posledných 24 hodín, pričom na burze Bitstamp sa Bitcoin prepadol až na 30.078 dolárov. Rovnako tak sa prepadlo aj Ethereum, keď sa cena tejto kryptomeny prepadla takmer až o 40% na cenovú úroveň tesne nad 2.000 dolárov. Obe kryptomeny sa z prepadu trochu zotavili, keď cena Bitcoinu aktuálne stúpala na úroveň nad 37.000 dolárov a Ethereum takmer na úroveň 2.700 dolárov.  

Je zároveň pozoruhodné, že aj Tether (USDT), najlikvidnejší stablecoin na trhu viazaný na americký dolár, sa tiež prepadol. USDT sa rovnako vykúpal v červenom kúpeli, keď spadol na úroveň 0,84 USD.

Dnešný deň bol obchodne otvorený v červených číslach, keď trh reagoval na FUD medvedie správy z Číny. Skupina čínskych platobných a finančných inštitúcií dostala odporučenie, aby zakázali používanie kryptomien pri ich obchodných operáciách. Zároveň prišlo varovanie pre investorov pred špekulatívnym obchodovaním s kryptomenami. Uvedené odporúčanie pochádza od Čínskej národnej internetovej finančnej asociácie (NIFA), Čínskej bankovej asociácie (CBA) a Čínskej asociácie pre platby a vyrovnania. Dôvodom má byť nebývalý nárast počtu investorov do altcoinov.

Medvedí trend tohto týždňa spustilo kontroverzné vyjadrenie Elona Muska, generálneho riaditeľa spoločnosti Tesla, keď spoločnosť Tesla pozastavila platobné možnosti formou Bitcoinu za svoje produkty s odvolaním sa na problémy v oblasti životného prostredia. Ďalším kontroverzným vyhlásením bolo, že Tesla chce odpredať svoje Bitcoiny. Táto správa opäť posunula cenu nadol, aby následne Elon Musk ďalším svojim vyhlásením túto nejasnú správu dementoval.

Cenový prepad kryptomien na burzách spôsobil dokonca krátkodobý výpadok webových stránok Coinbase, CoinGecko, či CoinMarketCap. Burza Binance podľa tweetu pozastavila výbery z ETH a tokenov ERC-20 „kvôli preťaženiu siete“.

Keďže mnohí retailoví obchodníci, chceli rýchlo odpredávať svoje ETH a ERC-20 tokeny, tak ceny za poplatky v krypto sieti číslo dva prudko vzrástli. Podľa Etherscanu náklady na priemernú transakciu aktuálne stoja 700 gwei.

Generálny riaditeľ MicroStrategy Michael Saylor v čase prepadu na svojom Tweeter účte uviedol, že subjekty, ktoré ovláda, získali 111.000 Bitcoinov a nepredali ani jedno satoshi. Saylorov tweet prišiel v období výraznej volatility trhu.

Ako však ukazuje minulosť, tak skúsení hráči a veľryby na trhu takýto prepad zväčša nakupujú.

Odkedy sa trh začal prepadávať, tak mnohé analýzy a správy opakovane potvrdzovali, že tí, ktorí sa ponáhľali s predajom, aj keď so stratou, tak boli len krátkodobými držiteľmi kryptomien. Najnovšie údaje analytickej spoločnosti IntoTheBlock tieto správy potvrdzujú. Podľa údajov z IntoTheBlock sa svojich mincí zbavili adresy, ktoré nemali historicky ani rok.

Naproti tomu tí, ktorí investujú do primárnych kryptomien viac ako rok, teda HODL-eri, alebo  dlhodobí obchodníci, či investori, tak počas prepadu nakupovali a akumulovali viac Bitcoinov.

Ďalšie údaje z blockchainu naznačovali, že veľryby hromadne nakupovali, pretože za pár minút bolo z krypto búrz stiahnutých 16.835 Bitcoinov, čo je objem viac ako 670 miliárd dolárov.

Ďalšou zaujímavosťou je, že napríklad technický indikátor RSI je po veľmi dlhej dobe „prepredaný (ang. Oversold). Index relatívnej sily (RSI) je populárna metrika fungujúca, ako hybný oscilátor merajúci rýchlosť a zmenu cenových pohybov. Pohybuje sa medzi úrovňou 0 a 100 a úroveň nad 70 sa považuje za prekúpenú, zatiaľ čo pod 30 je prepredaná. Akonáhle dôjde indikátor do jedného z extrémov, tak to častokrát potencionálne naznačuje zvrátenie trendu.

Napríklad hodnota RSI Bitcoinu bola koncom januára 2021 vysoko nad číslom 80 a krátko potom prišlo krátkodobé otočenie trendu a cena Bitcoinu sa prepadla o 20% za pár dní. Teraz sa však táto metrika prepadla najviac od takzvaného „Čierny štvrtku“, ktorý bol v polovici marca 2020.

Spoločnosť The Wolf Of All Street na Twitteri uviedla reakciu na posledný vývoj a Muskove vyhlásenia s tým, že „Bitcoin je silnejší ako nejaký tweet od temperamentného miliardára“.

 Scott Melker zo spoločnosti The Wolf Of All Street uviedol, že je ešte príliš skoro na akékoľvek predpovede, pretože na trhu prebiehajú korekcie. Ako uvádza, tak ešte pred Muskovými vyjadreniami ukazovalo niekoľko špičkových technických indikátorov zmenu na trhu.

Známky iracionálnej eufórie, nekonečné rastové signály, laserové oči, cenové rasty bezcenných mincí ako Dogecoin, či takzvaní TikTok obchodníci masívne tlačili kryptotrh nahor. Zvyčajne takáto skutočnosť vedie k obrovskému návalu retailových obchodníkov, pričom sa následne rýchlo zmenia ich emócie od chamtivosti k strachu.

Bitcoin a kryptomeny sú už tu a budú tu naďalej. Skutočnosť, že sa spoločnosť Tesla rozhodla nepredávať autá za Bitcoiny, aj keď by si Teslu v skutočnosti za Bitcoin aj tak nikto nekúpil, nie je dôvodom tohto prepadu.