Vitalik Buterin vyzdvihuje oblasti, ktoré majú potenciál v sieti Ethereum

Vitalik Buterin, spoluzakladateľ Etherea, nedávno vyzdvihol veci, ktoré sú podľa neho najzaujímavejšie v ekosystéme Ethereum. V nedávno publikovanom blogovom príspevku s názvom „Čo ma najviac nadchýna v ekosystéme Ethereum z pohľadu aplikácií“, Buterin uviedol, že jeho nadšenie už nie je založené len na potenciáli objavenia neznámych možností, ale skôr na špecifických kategóriách aplikácií, ktoré sa osvedčujú a postupom času silnejú. V príspevku uviedol, že jeho názor nato, čo môže Ethereum a blockchain svetu priniesť, sa teraz zmenil, keďže v tom čase pred 5 až 10 rokmi tieto názory boli ešte v abstraktnej pozícii. V blogovom príspevku obšírne hovoril o kategóriách aplikácií v ekosystéme Ethereum, ktoré ho najviac zaujali. Medzi najzaujímavejšie podľa neho patria nasledovné aplikácie a oblasti:

  • Technológie škálovania, ako sú Optimistic a ZK rollupy, ktoré sa rýchlo vyvíjajú.
  • Rýchlosť zarhnutia transakcií do blokov, pričom sa reťazec. Tento pokrok vznikol ako vedľajší efektu prechodu siete Ethereum na konsenzus Proof of Stake.
  • Multisig peňaženky, ktoré sa stávajú praktickejšími.
  • Dizajnový priestor stablecoinov, ktorý je v zásade rozdelený do troch rôznych kategórií: centralizované stablecoiny, stablecoiny, ktoré sú kryté aktívami v reálnom svete a sú riadené DAO a nakoniec stablecoiny, ktoré sú kryté kryptomenami s minimalizovanou správou...
  • Decentralizované financie (DeFi), ktoré boli na začiatku obmedzené a čestné, no potom sa z DeFi stalo tak trochu prekapitalizované monštrum, ktoré sa spoliehalo na neudržateľné formy výnosového hospodárenia (angl. Yield farming). Teraz je oblasť DeFi v štádiu, keď sa všetko utriaslo a z tejto oblasti sa stalo stabilné prostredie, pričom sa zlepšilo zabezpečenie a prehľad o tom, ktoré aplikácie sú ozaj cenné.
  • Zavedenie štandardu „Sign In With Ethereum (SIWE)“ v oblasti identity, ktorý umožňuje používateľom prihlásiť sa na webové stránky v podstate rovnakým spôsobom, akým sa dnes prihlasuje používateľ napríklad k účtom Google alebo Facebook. Je to podľa neho užitočné, keďže to umožňuje lepšie komunikovať s webom bez toho, aby používateľ poskytol Googlu alebo Facebooku prístup k súkromným informáciám alebo im umožnil prevziať alebo zablokovať používateľský účet.
  • ENS (Ethereum Name Service) domény, ktoré umožňujú používateľom mať svoje vlastné používateľské mená. Buterin uviedol, že on má napríklad vytvorenú doménu s názvom „vitalik.eth“.
  • Proof of Humanity a ďalšie systémy preukazovania totožnosti, ktoré umožňujú používateľom dokázať, že sú jedinečnými bez zdieľania ďalších informácií, čo je užitočné v mnohých aplikáciách vrátane „riadenia a hlasovania“.
  • Decentralizovaná autonómna organizácia DAO, ktorá má predstavovať vlastnícku štruktúru alebo schopnosť kontroly nad nejakým aktívom alebo procesom. Táto štruktúra môže byť akákoľvek, a to od jednoduchých organizácií až po vysoko sofistikované viackomorové riadiace mechanizmy.
  • Štruktúra riadenia, ktorá je decentralizovaná vtedy, ak jej rozhodnutia závisia od rozhodnutí veľkej skupiny účastníkov, pričom implementácia štruktúry riadenia je decentralizovaná vtedy, keď je postavená na decentralizovanom blockchaine a nie je závislá na žiadnom právnom systéme niektorého z národných štátov.