Vitalik Buterin vysvetlil, ako by plán Etherea mohol vyriešiť trilemu

Spoluzakladateľ Etherea, Vitalik Buterin, sa opäť dotkol témy škálovateľnosti a vo svojich posledných technických vyjadreniach zdôraznil, že plán na dosiahnutie dôveryhodnosti a interoperability je ďalšou základnou úlohou siete Ethereum. Všetko je však potrebné urobiť pri zachovaní škálovateľnosti, bezpečnosti siete a decentralizácie. Cieľom má byť zabezpečiť to, aby niektoré L2 vrstvy plne zdedili základné vlastnosti Etherea, čo znamená, že by mali byť dôveryhodné, otvorené a odolné voči cenzúre, pričom by Ethereum malo zdieľať maximálnu interoperabilitu medzi projektami druhých vrstiev, aby bolo cítiť, že Ethereum je jeden ekosystém, ktorý nie je fragmentovaný do samostatných 34 blockchainov.

Na dosiahnutie týchto cieľov Buterin povedal, že prelomenie trilemy škálovateľnosti je ťažké, ale nie nemožné. Buterin uviedol 2 prístupy na vyriešenie blockchainovej trilemy decentralizácie, škálovateľnosti a bezpečnosti.

Prvým prístupom je vzorkovanie dostupnosti údajov pomocou SNARK, čo umožní uzlom skontrolovať, či sú údaje dostupné a či sú výpočty správne. SNARK (angl. Succinct Non-Interactive Arguments of Knowledge) sú vo svojom princípe nedôveryhodné a odstraňujú potrebu overovania. Ďalším prístupom je plazmová architektúra, ktorá zahŕňa presunutie spracovania transakcií a kontroly údajov na používateľov inteligentným spôsobom kompatibilným so stimulmi.

Buterin naznačil, že riešenie trilemy si bude vyžadovať pokročilé metódy ako SNARK a Plazma a nielen jednoduché opravy softvéru. Cieľom aktualizácie „PeerDAS (angl. Peer Data Availability Sampling)“ a ďalších vylepšení je tiež zvýšiť škálovateľnosť Etherea distribúciou údajov cez sieť.

V jednoduchosti „Peer Data Availability Sampling“ je technika vzorkovania dostupnosti údajov, ktorá umožňuje klientom overiť dostupnosť údajov bez sťahovania celých údajov v sieti typu peer-to-peer.

Podľa neho sa Ethereum tiež môže pozrieť na techniku ​​kompresie údajov, ktorá sa zameriava na zníženie veľkosti každej transakcie v reťazci, aby sa zlepšila škálovateľnosť. Ethereum by mohlo používať rôzne metódy kompresie. Bez ohľadu na použitú metódu by táto technika mala zmenšiť každú transakciu v bajtoch tak, aby mohla spracovať oveľa viac transakcií v rovnakom dátovom priestore.

Bude to výhodou, ale aj v tomto prípade existujú kompromisy, ktoré bude musieť sieť urobiť. Buterin napríklad vysvetlil, že kompresia údajov by si vyžadovala prechod na tzv. „BLS Signatures“, čo si bude vyžadovať veľký vývoj a tieto zmeny by mohli potenciálne sťažiť overovanie alebo audit transakcií a mohli by spôsobiť problémy pre nástroje, ktoré sa spoliehajú na úplné údaje o transakciách.

„BLS Signatures“ známy aj ako Boneh–Lynn–Shacham, je schéma kryptografického podpisu, ktorá umožňuje používateľovi overiť, či je podpisovateľ autentický.

Ako Buterin vysvetlil, tak všetky súčasné riešenia škálovateľnosti zápasia s problémami v rôznych aspektoch, a preto by sa riešenie škálovania „plazmou“ mohlo byť najvýkonnejšie. Vo svojom technickom príspevku teda Buterin rozobral podrobnejšie  „kľúčové ciele“, ktoré by malo Ethereum dosiahnuť, pričom medzi inými obsahujú dosiahnutie viac ako 100 000 transakcií za sekundu (TPS) v rámci hlavnej siete Ethereum a blockchainov druhej vrstvy a zvýšenie interoperability medzi druhými vrstvami L2.