Visa, Mastercard a PayPal pozastavujú svoje služby v Rusku

Giganti finančných služieb Visa, Mastercard a PayPal oznámili plány na ukončenie služieb zákazníkom so sídlom v Rusku a pripojili sa tak k obrovskému počtu spoločností, ktoré opúšťajú Rusko po Putinovej invázii do Ukrajiny.

Odkedy sa začala vojna medzi týmito dvoma bývalými sovietskymi štátmi, tak západný svet zaujal odlišný prístup, ako tomu bolo v minulosti a namiesto priameho zapojenia sa do konfliktu začal uvaľovať na Rusko rôzne sankcie. Okrem priamych sankcií západných krajín sa nespočetné množstvo spoločností a organizácií rozhodlo stiahnuť z Ruska a označilo Putina za agresora.

Mnohé zo sankcií pochádzajú najmä z finančnej oblasti a najnovšie sa k týmto sankciám pripojili aj giganti finančných služieb so sídlom v USA – Visa, Mastercard a PayPal.

Agentúra Reuters citovala Dana Schulmana, prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti PayPal, ktorý vysvetlil, že PayPal „stojí za medzinárodným spoločenstvom“ a odsudzuje násilnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine a podľa agentúry Reuters od 5.3.2022 zastavuje všetky finančné služby v Rusku s tým, že ešte určité obdobie umožní zákazníkom so sídlom v Rusku vybrať si zostatky na účtoch. Iné operácie už nebudú umožnené. Spoločnosť Visa nasledovala tento príklad a uviedla, že v najbližších dňoch začala proces ukončenia všetkých finančných transakcií. Vo vyjadrení spoločnosti Visa sa uvádza: „Visa karty vydané v Rusku, už nebudú fungovať mimo Ruska a žiadne Visa karty vydané finančnými inštitúciami mimo Ruska už nebudú fungovať v Ruskej federácii.“ Spoločnosť Mastercard sa tiež pripojila a vo svojom stanovisku uviedla: „Po dôslednom preskúmaní súčasnej situácie sme sa rozhodli pozastaviť naše finančné, sieťové služby v Rusku“.

Otázkou teda zostáva, či sa Rusi obrátia na kryptomeny.

Zatiaľ čo väčšina ruských bánk bola zo SWIFT-u vylúčená a spoločnosti PayPal, Visa a Mastercard ukončujú svoju bežnú obchodnú činnosť v Rusku, tak Rusom zostane už len veľmi málo možností na finančné fungovanie. Zdá sa, že jednou z možností je využívanie odvetvia kryptomien. Po vypuknutí vojny sa objavili správy, ktoré tvrdili, že objemy obchodovania s digitálnymi aktívami z Ruska a Ukrajiny raketovo vzrástli a dosiahli nové vrcholy. Mnoho regulátorov začalo varovať, že oligarchovia by mohli využiť digitálne aktíva na obídenie sankcií.

Viaceré krypto burzy, vrátane Binance, Kraken a Coinbase, však odmietli blokovať možnosť obchodovania s kryptomenami pre ruských zákzníkov a používateľov. Generálny riaditeľ spoločnosti Coinbase, Brian Armstrong, uviedol, že kryptomeny používajú blockchain, kde je každá transakcia zaznamenaná a viditeľná, čo znamená, že „prepašovanie veľkého množstva peňazí“ prostredníctvom kryptomien je ľahšie vysledovateľné, ako keby sa toto „pašovanie vykonalo v hotovosti v amerických dolároch“.  Zákazom nákupu kryptomien by mohli byť negatívne ovplyvnení mnohí, obyčajní Rusi, ktorí by si mohli kúpiť kryptomeny a ochrániť tak svoj majetok, zatiaľ čo ich národná mena padá. Napriek tomu sa Armstrong zaviazal blokovať transakcie z IP adries, ktoré by mohli „patriť sankcionovaným jednotlivcom alebo subjektom“. S uvedeným prístupom súhlasia viacerí odborníci z finančného sveta a zo sveta kryptomien, ktorí upozornili nato, že kryptotrh nie je aktuálne dostatočne likvidný nato, aby celé Rusko dokázalo prostredníctvom kryptomien obchádzať sankcie. Zástupca spoločnosti Blockchain Association, Jake Chervinsky povedal, že takéto teórie sú nepodložené a podobným sposôbom sa vyjadril aj vedúci právneho a vládneho oddelenia kryptokriminality TRM Labs, Ari Redbord. Chervinsky uviedol: „Nastolené sankcie sa netýkajú len amerického dolára a nezáleží na tom, či Rusko používa doláre, zlato, morské mušle alebo bitcoiny“.

Finančné potreby Ruska niekoľkonásobne prevyšujú súčasné možnosti kryptotrhu, ktorého trhová kapitalizácia je okolo 2 biliónov dolárov. Rusko zároveň nemá ešte dokončené vlastné zákony, ktoré sa týkajú regulácie kryptomien a Putinova stratégia zahŕňala diverzifikáciu ruských rezerv na čínske juany a zlato a nie kryptomeny. Jeho diverzifikácia zahŕňala presun obchodu do Ázie a nie na blockchain, ktorý je transparentný. Rusko sa samozrejme môže z dôvodu slobody, ktorá je samotnou podstatou bitcoinu, pokúsiť využiť kryptomeny na obchádzanie sankcií, ale nie v takom rozsahu, aby sa dokázalo vymaniť spod sankcií západu. To však neznamená, že kritici kryptomien sa nebudú pokúšať využiť súčasné okolnosti na zvýšenú reguláciu kryptomien a rovnako to tiež neznamená, že bežní Rusi, alebo oligarchovia sa nepokúsia zachrániť svoj majetok prostredníctvom kryptomien.