Viac ako 1 milión peňaženiek „stakuje“ Cardano (ADA)

Napriek tomu, že cena Cardano (ADA) v posledných týždňoch stagnovala a následne sa v posledných dňoch prepadla spolu s ostatnými kryptomenami, tak na sieť Cardano prišli také menšie Vianoce, keď počet peňaženiek, ktoré „stakujú“ tokeny ADA oficiálne prekročil 1.000.000 peňaženiek.

Čoraz viac používateľov kryptomien si uvedomuje výhody, ktoré so sebou prináša „staking“, ako možnosť pasívneho príjmu. Zároveň si používatelia uvedomujú nebezpečenstvo pákového obchodovania na volatilnom trhu.

Od spustenia inteligentných zmlúv na hlavnej sieti Cardano dňa 12. septembra získal blockchain Cardano veľkú trakciu a mnohí používatelia kryptomeny Cardano dúfajú, že sa Cardano priblíži kryptomene Ethereum.

Cardano sa snaží dobyť  krypto svet s možnosťou podpory rôznych typov decentralizovaných aplikácií (dApps) v rôznych odvetviach vrátane financií, zdravotníctva, či vzdelávania.  

Prečo Staking? Okrem dôležitých funkcií je jednou z veľmi atraktívnych schopností blockchainu Cardano jeho algoritmus Proof of Stake (PoS).  Konsenzus PoS umožňuje používateľom vkladať, alebo dávať svoje mince na podporu blockchainovej sieti, za čo dostávajú odmeny vo forme mincí ADA.

Po spustení funkcionality, ktorá umožňuje na blockchaine Cardano budovať a vytvárať decentralizované aplikácie (DApps), sa možnosť „stakingu“ stala jedným z kľúčových prvkov, ktorý priťahuje stále viac používateľov, ktorí vidia možný prudký nárast cien ADA.

Keďže mince používateľov neopúšťajú ich peňaženky tak „staking“ v ekosystéme Cardano je bezpečný. Validátori si zároveň užívajú získavanie odmien spôsobom, ktorý je podobný tomu, ako je získavanie úrokov na bežnom sporiacom účte, ibaže s ďaleko väčším percentom výnosu, keďže na bežných sporiacich účtoch v bankách je výnos veľmi blízky nule. Okrem toho môžu používatelia siete Cardano svoj „staking“ kedykoľvek zrušiť a previesť výnos na svoj účet, na rozdiel od iných sietí, kde sieť často vyžaduje, aby validátori uzamkli svoje mince na určité časové obdobie bez možnosti výberu, alebo zrušenia „stakingu“.

Podľa Richarda Salmonda z Investing.com, nie je takáto dynamika prekvapujúca, ak vezmeme do úvahy užitočnosť, ktorú ADA prináša ako aktívum.

Keďže sa sieť Cardano neustále rozrastá a do rozbehnutého vlaku sa pripája stále viac validátorov, tak je celkom možné, že postupne to môže trhovú kapitalizáciu Cardano do roku 2025 vystreliť až na úroveň viac ako 500 miliárd USD, čo je viac ako desaťnásobok súčasnej trhovej hodnoty (45 miliárd USD). Aktuálne sa cena Cardano (ADA) hýbe podľa CoinMarketCap na úrovni okolo 1,31 USD a Cardano je aktuálne šiestou najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie.