VeChain spúšťa DEX s Governance tokenom a programom Yield Farming

Ekosystém VeChain sa rozširuje rýchlym tempom. Ich prvá decentralizovaná burza (DEX) a automatizovaný tvorca trhu (AMM) s názvom VEX spustí svoj riadiaci token (angl. Governance token) s rovnakým tickerom (označením) budúci týždeň, 9. novembra, 13:00 UTC.

Okrem toho tím stojaci za DEX oznámil, že zavedie program „Yield Farming“. Program „Yield Farming“ pre obchodný pár VEX/VET by mohol byť nasadený v rovnakom čase ako „Governance token“ a mohol by používateľom ponúknuť novú príležitosť na maximalizáciu odmien.

VeChain je jedným z priekopníckych protokolov v sektore DeFi s neustále rastúcou komunitou. Počas svojej histórie sa tím stojaci za projektom snažil udržať zameranie na používateľov a platformu postupne vylepšoval. Spustenie ich druhej iterácie bolo významným míľnikom v modernizácii protokolu a poskytlo komunite väčšiu právomoc určovať budúcnosť projektu. Spustenie „Governance tokenu“ VEX je súčasťou ďalšieho kroku, aby sa VeChain stal plne decentralizovanou platformou. Používatelia budú môcť hlasovaním upraviť napríklad poplatky DEX, integrovať nové obchodné páry, zmeniť model farmárčenia (Yield Farming) a mnoho ďalšieho. Plán VEX smerom k decentralizácii sa ukončí dodatočným spustením modulu správy (angl. Governance module).

Ako uviedol tím VeChain Foundation, tak „Governance token“ VEX bude distribuovaný všetkým členom komunity, ktorí obchodujú alebo poskytujú likviditu pri svojej prvej iterácii. Používatelia ho navyše budú môcť zarobiť prostredníctvom programu likvidity pre pár VEX/VET. Odmeny budú vyplatené na základe retroaktívneho airdrop snapshotu. Alokovaných bude 2 milióny VEX tokenov pričom na každú adresu bude odoslaných 320 VEX tokenov. Množstvo tokenov VEX alokovaných prostredníctvom ťažby likvidity (angl. liquidity mining) bude predstavovať 2 milióny a ďalšie milióny VEX tokenov budú vyčlenené pre výmenné funkcie (angl. swap). Podobne, ako pri iných debutoch „Governance tokenov“ s programom LP (angl. liquidity pool), dostanú používatelia VEX tokeny v závislosti od ich objemu (hodnoty) dolárov vložených na platformu.

Governance token spoločnosti VeChain bude mať celkovú zásobu 100 miliónov tokenov, ktorá bude rozdelená nasledovne: 50 miliónov pre pokladnicu DAO (angl. decentralized autonomous organization) s dvojročným právom, 20 miliónov pre zakladateľov s dvojročným právom, 20 miliónov pre budúcich členov tímu, taktiež s dvojročným právom, 5 miliónov na airdrop a 5 miliónov na program LP bez nároku na pridelenie. Tím stojaci za DEX oznámil, že myšlienkou prideľovania tokenov je dostať väčšinu počiatočných tokenov do rúk členov komunity a nechať ich kolovať v rámci prípravy na modul riadenia a správy. Po spustení VEX, ktoré bude 9.novembra prostredníctvom airdropu a ťažby likvidity, sa tím zameria na zavedenie modelu riadenia. Budúci rok by mali mať používatelia už možnosť hlasovať o rozhodnutiach a návrhoch pomocou hlasovacieho systému.

Aktuálne sa kryptomena VeChain (VET) obchoduje za 0,1374 USD a podľa CoinMarketCap sa nachádza na 23 pozícii podľa veľkosti trhovej kapitalizácie.