Veľké spoločnosti umožňujú platby kryptomenami

Zatiaľ čo sa nákup a predaj kryptomien stáva čoraz bežnejším, možnosti platby virtuálnymi menami je vzhľadom na volatilitu kryptomien ešte obmedzený.  Každým dňom však pribúdajú spoločnosti, z mnohých odvetví, ktoré prijímajú kryptomeny a umožňujú tak svojim zákazníkom, aby ich používali ako oficiálny spôsob platby za ich výrobky alebo služby.

Tu sú niektoré z najväčších a najznámejších spoločností využívajúcich prijímajú kryptomeny ako možnosť platby:

Microsoft, jedna z najväčších softvérových spoločností na svete prijíma platby v bitcoinoch, a tým do istej miery prejavuje dôveru v používanie kryptomien. Bitcoin je napríklad možné použiť na zaplatenie kreditu pri dobíjaní používateľských účtov, alebo je ho možné použiť na platbu za celý rad ďalších služieb, ako napríklad Xbox Live alebo Skype. Záujem spoločnosti Microsoft o krypto technológiu tým nekončí. Spoločnosť Microsoft pomocou blockchainu koncom marca uviedla na trh aj dvojvrstvovú autentifikačnú platformu ION. Táto technológia vytvára digitálne identifikátory na autentifikáciu online identít.

Po rozsiahlej fáze testovania môžu zákazníci Starbucks teraz pomocou novej aplikácie Bakkt platiť za nápoje a tovar v tomto „coffee“ reťazci bitcoinami. Podľa tvorcov aplikácie sa až 500.000 ľudí zapojilo do programu, aby otestovalo digitálnu peňaženku ako spôsob platby.

Výrobca elektromobilov Tesla sa stala jednou zo spoločností, ktorá v posledných týždňoch oznámila, že bude akceptovať platby bitcoinom za nákupy vozidiel Tesla v USA. Uvedený krok je tiež výsledkom investície Tesla vo výške 1,5 miliardy dolárov (1,2 miliardy eur) do kryptomien, ktorú vykonala spoločnosť Elona Muska vo februári tohto roka.

Začiatkom tohto roka sa objavilo vyhlásenie, že Amazon sa pridáva do radu ďalších technologických gigantov, podobne ako Facebook, ktorá chce založiť vlastnú exkluzívnu kryptomenu. Táto spoločnosť internetového obchodu, zatiaľ priamo kryptomeny neprijíma. Môžete si však kúpiť poukážky na Amazone prostredníctvom spoločnosti Bitrefill, ktorá slúži výhradne pre kryptomeny, čo je platforma, ktorá uľahčuje život kryptomien tým, že napríklad prevádza bitcoiny na darčekové karty, umožňuje dobíjanie telefónov  atď.

Platobný gigant VISA koncom marca potvrdila, že pripravila pilotný program s platformou Crypto.com, kde bude akceptovať USD Coin (USDC), stabilnú kryptomenu, ktorá je naviazaná 1:1 na hodnotu amerického dolára. VISA chce umožniť nákup bitcoinov pomocou prihlasovacích údajov na platforme VISA a zároveň umožniť „prácu“ s bitcoinovými peňaženkami, ktorá bude umožňovať aj prevod bitcoinov na fiat meny a tým umožní ich okamžité používanie na ktoromkoľvek zo 70 miliónov miest po celom svete, kde je akceptovaná karta VISA.

Po prvom oznámení z októbra minulého roka môžu používatelia spoločnosti PayPal aktuálne nakupovať, predávať alebo držať niekoľko vybraných kryptomien (Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, a Litecoin). Okrem toho používatelia môžu sledovať kryptomeny prostredníctvom aplikácie PayPal. Jedinou nevýhodou je, že peniaze nemožno prevádzať z digitálnej peňaženky spoločnosti PayPal na inú.

Národný dopravca airBaltic začal prijímať krypto platby už v júli 2014, keď prvou akceptovanou kryptomenou bol Bitcoin (BTC).  Cestujúci letiaci lotyšskou leteckou spoločnosťou airBaltic majú odteraz zase viac možností platby kryptomenami. Podľa pondelkového oznámenia leteckej spoločnosti môžu cestujúci teraz platiť za letenky aj pomocou kryptomien Ethereum (ETH) a Dogecoin (DOGE). Medzi ďalšie akceptované virtuálne meny patria Bitcoin Cash (BCH) a štyri stabilné mince viazané na americký dolár: USD mince (USDC), Binance Dollar (BUSD), Gemini Dollar (GUSD) a Paxos (PAX). Spoločnosť AirBaltic v rámci svojho oznámenia objasnila, že napriek prijímaniu krypto platieb, ceny leteniek nie sú denominované v podporovaných kryptomenách. Ceny sú zobrazené v eurách so službou platobnej brány pre kryptomeny BitPay, ktorá pri zakúpení lístka zaisťuje prevod platieb z virtuálnej meny na fiat. 

Rozhodnutie nasledovali aj východoeurópske aerolínie LOT Polish Airlines, ktoré v roku 2015 oznámili, že budú akceptovať ako spôsob platby za lety aj bitcoin. Napriek šiestim rokom, ktoré uplynuli od jeho rozhodnutia, LOT stále umožňuje platbu kryptomenami, ako jednu z platobných možností.

Spoločnosť Amatil, fľaškovateľ a distribútor nápojov CocaCola v ázijsko-pacifickom regióne, umožňuje platby kryptomenami prostredníctvom svojho partnerstva s platformou Centrapay. Od roku 2020 je v Austrálii a na Novom Zélande v súčasnosti viac ako 2.000 automatov CocaCola, ktoré sú schopné prijímať kryptomeny na zaplatenie nápojov.

Cestovný gigant Expedia je jednou z najvýznamnejších cestovných agentúr, ktorá prijíma bitcoiny prostredníctvom svojho partnerstva s Travala.com, krypto rezervačnou platformou. V súčasnosti si tak zákazníci môžu bezproblémovo rezervovať z viac ako 3 miliónov cestovných produktov po celom svete, vrátane možnosti výberu zo 700.000 hotelov, domov, letov, zájazdov a aktivít vrátane zľavových systémov, úspor a odmien. Platby podporujú možnosť viac ako 30 kryptomien vrátane bitcoinu.

Spoločnosť Lush bola jednou z prvých svetových spoločností, ktorá sa prispôsobila možnosti použitia platby formou kryptomien. Táto kozmetická firma, ktorá vyrába všetky svoje produkty ručne, zaviedla možnosť platieb v kryptomenách už v roku 2017 prostredníctvom partnerstva so spoločnosťou Bitpay.com. Spoločnosť umožňuje platby bitcoinom za objednávky aj prostredníctvom svojich webových stránok.