Výpredaje kryptomien pokračujú a Bitcoin klesol pod 21.000 USD

Výpredaje na kryptotrhu pokračujú a Bitcoin na Ázijskom trhu dnes nakrátko klesol pod 21.000 USD. Od soboty sa poklesom cien a výpredajom znížila trhová kapitalizácia kryptomien o približne 200 miliárd dolárov a celková trhová kapitalizácia od februára 2021 prvý krát klesla pod 1 bilión dolárov. Negatívny dopad na celý kryptotrh mali narastajúce sa obavy týkajúce sa solventnosti úverovej platformy Celcius, načo reagovala kryptoburza Binence pozastavením výberov coinov CEL tejto platformy. Celsius - pôžičková platforma kryptomien totižto pozastavila výbery z dôvodu obáv z možných problémov týkajúcich sa platobnej schopnosti.  

Bitcoin za posledný deň postupne klesol o viac ako 15%, pričom ostatné kryptomeny klesli ešte viac. Bitcoin sa teda aktuálne obchoduje na najnižšej cenovej úrovni od konca roku 2020. Nirmal Ranga, hlavný manažér obchodnej a technickej analýzy kryptoburzy ZebPay pre CNBC povedal: „Momentálne je všetko v plameňoch, či už sú to akcie, krypto aktíva alebo čokoľvek iné.“

To, čo aktuálne vidíme na trhu, je strach, neistota a pochybnosti. Z technického hľadiska však trhy vyzerajú byť prepredané a musí existovať určitá minimálna hranica, ktorú Bitcoin v blízkej budúcnosti dosiahne a odrazí sa od nej. Investori sa v súčasnej dobe vo všeobecnosti vyhýbajú rizikovým aktívam. Dôvodom sú obavy z potenciálnej globálnej recesie, keďže hlavné centrálne banky na celom svete zvyšujú úrokové sadzby, aby skrotili infláciu. K uvedenej situácii sa vyjadril aj Steve Liesman zo CNBC, ktorý povedal, že predstavitelia Fed-u  (Federálny rezervný systému USA) zvažujú myšlienku zvýšenia sadzieb o 75 bázických bodov (tj. 0,75% aktuálneho bodu) už koncom tohto týždňa. To je viac ako bolo doposiaľ deklarované, a ako mnohí obchodníci očakávali. Eric Robertsen zo Standard Chartered poznamenal, že ak Fed nedostane infláciu pod kontrolu, tak môže mať pred sebou desaťročný problém a vrátime sa k ekonomickej situácii a okolnostiam 70-tych rokov. Viacerí odborníci sú teda presvedčený, že Fed na svojom najbližšom toho týždňovom zasadnutí bude vo svojom rozhodnutí veľmi prísny, nakoľko už nemá inú možnosť.

Čo sa týka analytických on-chain údajov, tak percento cirkulujúcej ponuky bitcoinov držaných na kryptomenových burzách prvýkrát kleslo pod hranicu 10 %, od decembra 2018, keď cena Bitcoinu klesla na úroveň 3.200 dolárov, čo bol takzvaný koniec kryptozimy. Ponuka a počet bitcoinov držaných na kryptomenových burzách je prísne sledovaná metrika, pretože sa používa na meranie ponuky BTC, ktorá je aktuálne k dispozícii na predaj na trhu. Menšie množstvo BTC na burzách znamená, že ak dopyt dostatočne stúpne, je možný ponukový šok, ktorý zvyčajne vedie k pohybu ceny nahor.

K súčasnému prepadu na kryptomenových trhoch sa vyjadril na svojom twitter účte aj Robert Kiyosaki, veľmi úspešný autor série kníh o osobných financiách. Robert Kiyosaki, autor bestselleru „Bohatý otec, chudobný otec“ povedal, že „krachy sú najlepšie časy na zbohatnutie“.
Vo svojom tweete, ktorý zdieľal so svojimi viac ako 1,9 miliónmi sledovateľmi uviedol, že pád bitcoinu je „skvelou správou“ a čaká kým sa bitcoin zrúti na 20.000 dolárov“, aby mohol následne vyštartovať „nahor“. V tweete uviedol, že čaká až kým sa Bitcoin prepadne a otestuje cenové dno, ktoré podľa neho bude na úrovni okolo 17.000 dolárov. Dôvod, že prečo dno prepadu bude na úrovni 17.000 USD však neuviedol.