Víkendový krach na trhu s kryptomenami

Aktuálne prebieha drsný víkend pre obchodníkov s kryptomenami, pričom bitcoin sa v priebehu asi tridsiatich minút prepadol o viac ako 16 % z 52.000 USD na 41.960 USD. Cena bitcoinu sa aktuálne prepadla na dvojmesačné minimum v dôsledku zvýšenej volatility. Uvedený prepad technicky zrušil 2-mesačný rastúci trend bitcoinu, ktorý vzrástol od 29. septembra do polovice novembra o viac ako 63%. Kryptomena číslo jeden sa po prepade od oblasti podpory odrazila a aktuálne sa obchoduje na úrovni 49.300 dolárov.

Ethereum a trh s altcoinami nasledovali pri prepade bitcoin, pričom ich prepady boli takmer dvojnásobné voči prepadu ceny BTC.  Ethereum (ETH) kleslo z 3.983 USD na 3.497 USD v rovnakom časovom rámci, ako BTC. Kolaps na kryptotrhu podľa analytickej firmy Coinglass, Cointelegraph Markets Pro a TradingView zlikvidoval obchodné pákové pozície vo výške 2,5 miliardy dolárov. Podľa krypto obchodníka Toneho Vaysa je ešte príliš skoro povedať, či prepad na cenu 41.960 dolárov bude aktuálnym dnom pre bitcoin.

Bitcoin sa pri prepade vyhol útoku na cenovú podporu, ktorá sa nachádza na cenovej úrovni okolo 40.000 dolárov. Prepad pod túto hodnotu by mohol znamenať otočenie trhu a do rúk by opraty zobrali medvedi.

Otázkou je, či sa BTC dokáže rýchlo spamätať a dostať nad 50.000 dolárov.  50.000 dolárov bude teraz pravdepodobne veľmi slušným odporom. Vo všeobecnosti trhy hlboko klesli a to mohol byť veľmi dobrý čas na nákup prepadu ceny, pred potenciálne ďalším rastom. Pri pohľade na dlhodobý časový rámec bitcoin ani týmto prepadom neporušil svoj býčí vzostupný trend. Stále sa z pohľadu technickej analýzy nachádzame nad dlhodobým kĺzavým priemerom, takže aktuálne je dôležité, aby táto technická podpora vydržala.

Bitcoin by po tomto prepade mohol teraz dlhšiu dobu konsolidovať, aby následne pokračoval vo svojom raste.  Obdobie akumulácie častokrát využívajú „veľryby“ na akumuláciu, alebo distribúciu kryptomien. Akumulácia a distribúcia bude pravdepodobne znamenať konsolidáciu až do Q1 budúceho roka. Aktuálne je pravdepodobne najlepším riešením uvoľniť sa a počkať, čo nám trh v najbližšom čase ukáže.