USA nechce zakázať bitcoin, tvrdí renomovaný finančný historik Niall Ferguson

Renomovaný finančný historik Dr. Niall Ferguson nedávno napísal článok o budúcnosti peňazí, v ktorom tiež popisuje bitcoin.

Ferguson je v súčasnosti jedným z vedúcich senior pracovníkov v Hoover Institution (súčasť Stanfordskej univerzity), čo je „think tank“ verejnej politiky propagujúci princípy individuálnej, ekonomickej a politickej slobody. Zároveň je tiež vedúcim pracovníkom fakulty v Belferovom centre pre vedu a medzinárodné vzťahy na Harvardskej univerzite a je tiež hosťujúcim profesorom na univerzite Tsinghua v Pekingu.

Ferguson, bol v roku 2004 uvedený v zozname 100 najvplyvnejších ľudí na svete podľa časopisu TIME. Vyučoval na univerzitách v Cambridge, Oxforde a na Harvarde.

V roku 2008 vydal knihu „The Ascent of Money: A Financial History of the World“. Neskôr vznikla na základe knihy adaptácia, upravená ako päťdielny dokumentárny film, ktorý v roku 2009 získal cenu Emmy award za najlepší dokumentárny film.

Najnovšie komentáre Fergusona k bitcoinu sa objavili v rozhovore pre Bloomberg.

Tu je niekoľko najzaujímavejších vyjadrení:

  • Dôvody úspechu bitcoinu spočívajú v tom, že je suverénny, nikto ho nekontroluje - ani „veľryby“, ktoré vlastnia veľké množstvo bitcoinov, a ani ani ťažiari. Bitcoin má konečné, obmedzené množstvo 21 miliónov. Všetko toto je veľmi inteligentné.
  • Cieľová cena, ktorú som „videl" v roku 2018 bola na sume 75.000 dolárov. Teraz táto cena vyzerá veľmi konzervatívna.
  • Bitcoin je pre systém "fiat mien“ sústredených okolo dolára to, čo kedysi boli stredoveké Benátky pre pozostatky západnej rímskej ríše. Svojim ekonomickým systémom je tým, čím bol kapitalizmus pre feudalizmus.
  • Aj keď sa bitcoin v súčasnosti javí ako outsider, či ako špekulatívne aktívum, tak v praxi plní celkom dobre minimálne dve z troch klasických funkcií peňazí. Keďže adopcia bude pokračovať, tak sa môže stať "zlatom“, ako napríklad uchovávateľ hodnoty, či možno účtovnou jednotkou.
  • Bitcoin nie je ideálnym prostriedkom výmeny, ako napríklad peniaze, a to práve preto, že jeho konečná ponuka je nemenná, konečná a neprispôsobuje sa, ako je tomu v prípade peňazí. V mnohých ohľadoch sa to javí, ako jedinečná výhoda bitcoinu.
  • Bitcoin a Ethereum, rovnako ako mnoho ďalších digitálnych mincí, sú "peniazmi" bez štátnej príslušnosti.
  • USA sa nechystajú zakazovať bitcoiny, iba ich chcú zdaňovať vždy, keď sa budú prevádzať na doláre.
Uvedené názory sú vyjadrené autorom a majú iba informačný charakter a nepredstavujú finančné, investičné ani iné poradenstvo. Investovanie do kryptomien alebo obchodovanie s kryptomenami, či inými aktívami je vždy spojené s rizikom.