USA chce plnú moc nad stablecoinami

Nový návrh zákona, ktorý predstavil americký demokrat Don Beyer z Virginie, navrhuje definovať rozsiahly regulačný a právny rámec pre digitálne aktíva vo všetkých oblastiach, pričom návrh zákona má dať ministerstvu financií USA plnú moc nad stablecoinami viazanými na USD. Návrh zákona tiež požaduje, aby Federálna rezervná banka mala jednoznačnú právomoc vydávať digitálny dolár.

Návrh zákona s názvom „Štruktúra trhu s digitálnymi aktívami a zákon o ochrane investorov z roku 2021“ sa dotýka prakticky všetkých dôležitých oblastí, ktoré v súvislosti s kryptomenami v USA naďalej existujú.

Jedným z jej primárnych cieľov je vytvoriť štatutárne definície pre digitálne aktíva a cenné papiere digitálnych aktív. Tým sa by sa digitálne aktíva dostali do kompetencie Americkej komisie pre termínované obchody s komoditami (CFTC) a cenné papiere by sa dostali do pôsobnosti SEC (Americká komisia pre cenné papiere a burzy).

Návrh zákona sa okrem toho snaží formalizovať regulačné požiadavky na všetky digitálne aktíva a cenné papiere digitálnych aktív podľa zákona o bankovom tajomstve, pričom oba tieto nástroje klasifikuje ako „peňažné nástroje“ s cieľom posilniť transparentnosť, vykazovanie a presadzovanie práva proti praniu špinavých peňazí.

Pokiaľ ide o digitálne meny centrálnych bánk, návrh zákona sa snaží pripraviť cestu pre Federálny rezervný systém na vydávanie digitálneho dolára tým, že ho výslovne označí za jedinú inštitúciu, ktorá má na to oprávnenie. Žiada vykonať tieto opatrenia od Ministerky financií USA, ktorý má právomoc povoliť alebo zakázať stablecoiny v USA, či sa to jedná o dolár, alebo iné fiat meny.

Aby sa predišlo podvodom, návrh zákona tiež navrhuje, aby sa všetky digitálne aktíva, ktoré nie sú zaznamenané vo verejnej distribuovanej knihe do 24 hodín, boli nahlásené v registri údajov o obchode s digitálnymi aktívami komisie CFTC.

Ministerka financií Janet Yellenová nedávno tiež informovala finančné regulačné orgány o tom, že vláda musí rýchlo konať, aby vytvorila regulačný rámec pre stablecoiny, pričom poznamenala, že predstavujú možné riziká a môžu mať širší vplyv na finančný systém a národný rozpočet krajiny.

Niektorí senátori sa tiež pripojili k návrhu dohody o krypto daniach, aby tým získali dodatočné príjmy vo výške 28 miliárd dolárov.