Uplynulo 9 rokov od doby, keď Bitcoin dosiahol kapitalizáciu 1 miliardy USD. Čo na to odborníci?

Pred viac ako deviatimi rokmi dosiahol Bitcoin (BTC) trhovú kapitalizáciu 1 miliardy dolárov, po tom, čo jeho vtedajšia cena prekročila úroveň 95 dolárov za 1 Bitcoin. Finanční experti sa škrabali za ušami a rozmýšľali nad úspechom vlajkovej lode kryptomien.

Jedným z týchto expertov bol Lawrence White, profesor histórie bankovníctva a peňazí na George Mason University vo Virgínii, ktorý v článku IEEE Spectrum Morgen E. Peck zo dňa 2. apríla 2013 povedal: „Je záhadou, že Bitcoin má vôbec pozitívnu hodnotu, pretože nebol spustený spôsobom, akým sa zvyčajne uvádza na trh nová mena.“

Odvtedy Bitcoin nevykázal žiadne zásadné spomalenie a v novembri 2021 dosiahol svoje historické maximum nad 69.000 USD. V tom čase trhová kapitalizácia Bitcoinu vzrástla na neuveriteľných 1,27 bilióna USD. V súčasnosti počas prepadu a medvedieho cyklu na trhu je trhová kapitalizácia Bitcoinu 439 miliárd dolárov. Ak boli finanční experti zmätení úspechom Bitcoinu pred deviatimi rokmi, čo by vtedy povedali, keby vedeli, že jedného dňa Bitcoin prekoná trhovú hodnotu 1 bilión dolárov?

BItcoinu sa to podarilo vo februári 2021 a Jim Reid, výskumný stratég Deutsche Bank, vtedy povedal, že Bitcoin „začal byť tak veľký, že pravdepodobne sám vytvára vlastný dopyt, keďže spoločnosti a inštitúcie začínajú podnikať výpady do oblasti, ktorú predtým nechceli“. Jim Reid okrem toho uviedol, že je iróniou osudu, že Bitcoin sa pre mnohých, ktorí mu neverili, mení na dôveryhodnú triedu aktív a zvyšuje sa inštitucionálny dopyt o Bitcoine."

Analytici bankového giganta JPMorgan (NYSE: JPM) sa v tom čase domnievali, že rally Bitcoinu bola neudržateľná a nedávala veľký zmysel. Generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Citadel, Ken Griffin, bol tiež odmietavý a uviedol“ „Nevidím ekonomický základ kryptomien. Chápem, ako premýšľať o výmenných kurzoch mien po celom svete, ale neviem, ako mám premýšľať o tom, čo je v skutočnosti digitálny token.“

Nábeh na 1 bilión dolárov však predpovedal hlavný komoditný expert Bloombergu, Mike McGlone, vo svojom tweete zo 16. novembra 2020, kde Bitcoin nazval „digitálnou verziou zlata“.

A čo si odborníci myslia dnes?

Je zaujímavé, že mnohí odborníci, ktorí boli predtým zmätení z úspechu Bitcoinu, tak teraz menia svoj tón, pričom napríklad JPMorgan uvádza, že Bitcoin a kryptomeny sú teraz preferovanou „alternatívnou triedou aktív“, ktorá prevyšuje nehnuteľnosti.

Jeden z najväčších tvorcov trhu na svete Citadel Securities spojil sily s Fidelity Investments a Charles Schwab Corp (NYSE: SCHW), aby vytvorili ponuku kryptomien, ktorá by rozšírila ich portfólio a umožnila ich klientom prístup k digitálnym aktívam.

Mike McGlone, komoditný expert Bloombergu, zostáva v otázke Bitcoinu optimistický a vyjadril svoj názor, že v druhej polovici roku 2022 prekoná výkonnosť Bitcoinu trh rovnako, ako tomu bolo aj v minulosti, a to aj napriek súčasnému poklesu trhu.