Univerzity Harvard, Yale a Brown začali nakupovať bitcoiny už v roku 2019.

Správa spoločnosti Coindesk tvrdí, že početné prestížne univerzity v USA nakupovali bitcoiny už v roku 2019. 

Univerzity Ivy League (Harvard, Brown, Yale a ďalšie) si už v polovici roku 2019 otvorili účty u najpopulárnejšej americkej kryptoburzy Coinbase.

Coinbase slúžil ako sprostredkovateľ pre nákupy BTC pre vyššie uvedené univerzity prostredníctvom ich nadačných fondov. Jeden zo zdrojov správy uviedol: „V súčasnosti je na nákup bitcoinov pridelených veľa dotácií“.

Celkovo dotačné fondy elitných univerzít presahujú 100 miliárd dolárov. Harvard má aktíva v hodnote asi 40 miliárd dolárov, nasleduje Yale s 30 miliardami dolárov, Michiganská univerzita s 12,5 miliardami dolárov a Brown so 4,7 miliardami dolárov. Peniaze investujú univerzity na podporu vedeckého výskumu a ďalších akademických aktivít.

Tieto inštitúcie sa tak pripájajú k dlhému zoznamu, ktorý prijal BTC ako investičné aktívum, a podľa niekoľkých členov komunity je precedensom, ktorý povedie k úplnému prijatiu kryptomeny všetkými nadačnými fondmi amerických univerzít.

Okrem investície do bitcoinu sa tieto univerzity a ich zástupcovia aktívne podieľali na vývoji krypto projektov. V rámci ekosystému DeFi bola organizácia Harvard Law School overená ako delegát pri správe protokolu Uniswap. Vynálezca protokolu Hayden Adams uviedol, že ide o jednu zo štyroch akademických skupín zapojených do riadenia Uniswap. Medzi ďalšie skupiny patria UC Berkeley, Stanford University a UCLA.