Uniswap V3 - flexibilnejší a efektívnejší

Asi pred mesiacom priniesol Uniswap niekoľko informácií o očakávanej aktualizácii Uniswap V3, ktorá má potenciál zmeniť tvár decentralizovaných búrz (DEX). Cieľom aktualizácie je výrazne zlepšiť kvalitu vykonávania obchodu a kapitálovú efektívnosť. Zavedením koncentrovanej likvidity a viacerých úrovní poplatkov sľubuje Uniswap V3, že bude „najflexibilnejším a najefektívnejším AMM (angl. Automated Market Maker), aký bol kedy navrhnutý.“

Koncom roku 2018 bol spustený protokol decentralizovaného financovania Uniswap V1.

V máji 2020 bola spustená aktualizácia Uniswap V2, ktorá priniesla nové optimalizácie. Táto aktualizácia položila základ exponenciálneho rastu v sektore AMM. Umožnilo to napríklad obchodovanie párov ERC20 / ERC20, čo bolo predtým nemožné. Uniswap V2 od svojho uvedenia na trh sprostredkoval obchodovanie v sume viac ako 135 miliárd dolárov, čím sa Uniswap stal jednou z najväčších kryptomenových búrz na svete.

Napriek uvedeným číslam, či úspechom je smutné, že Uniswap a aj ďalšie AMM trápia problémy ako napríklad kapitálová efektívnosť, vysoké poplatky, sklz objednávok, rýchlosť a podobne.

Aktualizácia Uniswap V3 je určená na riešenie niektorých úzkych miest, najmä však problému s likviditou a nákladmi za poplatky.

Jedným z kľúčových upgradov, ktoré Uniswap V3 predstavuje, je koncentrovaná likvidita. Podľa oficiálnych vyjadrení dáva tento upgrade poskytovateľom likvidity kontrolu nad tým, do akých cenových rozsahov je ich kapitál alokovaný. Jednotlivé pozície sú agregované do jedného fondu, čím vytvárajú jednu kombinovanú krivku, s ktorou môžu používatelia obchodovať.

Koncentrovaná likvidita významne zlepší kapitálovú efektívnosť a Uniswap tvrdí, že tak bude schopný zabezpečiť likviditu s až 4 000-násobnou kapitálovou efektivitou v porovnaní s predchádzajúcou verziou V2.

Zároveň tým, že poskytovatelia likvidity sa teraz spoja a vytvoria jeden „pool“, tak bude eliminované zvyšovanie nákladov za poplatky poskytovateľom likvidity. Poplatky za obchodovanie, ktoré budú vybrané v danom cenovom rozsahu, budú poskytovateľom likvidity rozdelené proporcionálne k množstvu likvidity, ktorou prispeli.

Uniswap V3 prichádza tiež so stupňovitou štruktúrou poplatkov. Namiesto súčasného 0,3% paušálneho poplatku zavedie Uniswap V3 tri úrovne poplatkov a to: 0,05%, 0,3% a 1%. Nová štruktúra tak pomôže poskytovateľom likvidity usmerniť svoje marže podľa volatility párov. Napríklad poplatky pre stabilné páry aktív sa budú pohybovať na úrovni 0,05%, zatiaľ čo poplatky u rizikovejších párov sa budú pohybovať na hodnote 0,3%.

Uniswap V3 predstavuje ďalšie upgrady, ako napríklad aktualizované oracles. Aktualizácia bude rozhodujúcim faktorom pre prilákanie nového prílivu kapitálu do priestoru DEX (decentralizovaných búrz).