Ukrajinská vláda schválila zákon o legalizácii kryptomien

Po mesiacoch zvažovania a prezidentského veta bol Ukrajinským parlamentom schválený novelizovaný zákon o „virtuálnych aktívach – kryptomenách“. Tento krok je pokračovaním úsilia krajiny prilákať investície a  know-how do oblasti kryptomien. Do nového zákona boli zapracované pozmeňujúce a doplňujúce návrhy prezidenta Zelenského, ktorý ho v októbri vrátil parlamentu na prerokovanie.

Nový zákon umožní Ukrajincom vykazovať príjmy z digitálnych aktív, čo znamená, že Ukrajinci budú môcť priznať svoje príjmy vo virtuálnych aktívach, banky otvoria účty pre krypto spoločnosti a ukrajinské kryptoburzy budú fungovať legálne.

Ukrajinský podpredseda vlády a minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov toto rozhodnutie privítal a povedal: „Ukrajina už patrí medzi top 5 krajín v používaní kryptomien. Dnes sme urobili ďalší krok vpred, keď parlament prijal zákon o virtuálnom majetku. Uvedený zákon legalizuje kryptoburzy a kryptomeny a Ukrajinci tak budú mať svoj majetok chránený pred možným zneužitím alebo podvodom. Podľa Ukrajinských správ, ministerstvo v súčasnosti pracuje na novelách občianskeho a daňového poriadku, ktoré by sa prispôsobili novému zákonu.

Napriek napätiu, ktoré panuje medzi Ruskom a Ukrajinou, tak práve Ukrajina a Rusko patria medzi krajiny, ktoré si najviac uvedomujú pozíciu a využite kryptomien v globálnom svete.