Trhová kapitalizácia kryptomien je vyššia než 1,5 bilióna dolárov, čo je viac ako HDP Austrálie

Trhová kapitalizácia s kryptomenami dnes po nedávnom raste bitcoinu a etherea vyskočila nad hodnotu 1,5 bilióna dolárov. Trh digitálnych kryptomien je teraz väčší ako celý austrálsky hrubý domáci produkt (HDP).

Bitcoin, najväčšia kryptomena na svete, sa dnes po výraznom inštitucionálnom dopyte krátko dotkla hodnoty 50.000 dolárov. V čase písania tohto článku sa BTC obchoduje nad 49.000 dolárov s celkovou trhovou kapitalizáciou viac ako 916 miliárd dolárov. Bitcoin získal na svojej cene za posledných 24 hodín takmer 4%.

Trh s kryptomenami vzrástol od začiatku roku 2021 takmer o 100%. Nedávny rast ceny bitcoinu podporený oznámeniami spoločnosti Tesla, MicroStrategy, VISA, MasterCard, PayPal a rastúci inštitucionálny záujem zohrali hlavnú úlohu pri náraste ceny bitcoinu na svoje nové maximá.

Podľa údajov zverejnených Svetovou bankou sa celkové HDP Austrálie pohybuje okolo 1,4 bilióna dolárov. Hodnota španielskeho HDP je tiež približne 1,4 bilióna dolárov. Nedávny skok v trhovej kapitalizácii kryptomien znamená, že celková hodnota digitálnych aktív je v súčasnosti vyššia ako austrálske a španielske HDP.

Osvojenie digitálnych aktív sa za posledných pár mesiacov podstatne zvýšilo, pretože veľké finančné spoločnosti oznámili svoje plány týkajúce sa kryptoaktív.

Aktuálna dominancia bitcoinu na trhu je okolo 61%. Od začiatku roku 2021 klesá z dôvodu výrazného zvýšenia cien altcoinov.  Ethereum, Polkadot, Cardano, Stellar, Dogecoin a Litecoin dosiahli za posledných 6 týždňov veľké zisky. Ethereum, druhá najväčšia kryptomena na svete, vzrástla od začiatku roku 2021 o takmer 150%. Momentálne sa Ethereum obchoduje nad 1.800 dolárov s celkovou trhovou kapitalizáciou viac ako 200 miliárd dolárov.

DeFi tokeny zaznamenali za posledných pár týždňov fenomenálny rast. Chainlink, Aave, Uniswap, Compound a Synthetix vzrástli od začiatku tohto roka o viac ako 200%. Celková hodnota uzamknutá v rámci projektov DeFi tento týždeň prekročila 40 miliárd dolárov, čo je najvyššia zaznamenaná hodnota.