Trh s kryptomenami vzrástol za hodinu o viac ako 50 miliárd dolárov

Aktuálne zverejnený index spotrebiteľských cien (CPI - Consumer price index) alebo tiež inflácie v USA klesol za mesiac júl viac, ako sa očakávalo. Trh s kryptomenami na túto správu zareagoval rastom, a trhová kapitalizácia kryptomien vzrástla o viac ako 50 miliárd dolárov za 1 hodinu. Index spotrebiteľských cien vyjadruje cenovú hladinu spotrebných tovarov (potraviny, energie, PHM atď.) v spotrebnom koši. Spotrebný kôš má teda ekonomický význam a tvoria ho vybrané skupiny tovarov a služieb.

Na správu o spomalení inflácie reagoval akciový aj kryptomenový trh okamžite rastom. Index S&P 500 vzrástol takmer o 1,8% a celková trhová kapitalizácia kryptomien sa podľa údajov CoinMarketCap vyšplhala z 1,092 bilióna USD na 1,142 bilióna USD za hodinu.

Predtým, ako boli zverejnené najnovšie údaje CPI, tak celý kryptotrh bol v stave strachu a neistoty, pretože väčšina obchodníkov a analytikov sa obávala, že čísla nebudú priaznivé. Michaël van de Poppe, infuencer a odborník na obchodovanie s kryptomenami, si myslí, že tento strach a neistota prispeli pred zverejnením údajov ku korekcii a poklesu cien kryptomien, nakoľko vychádzali z naposledy zverejnených údajov o inflácii z mesiaca jún, keď čísla o inflácii boli najhoršie od roku 1981.  

Pred zverejnením najnovších údajov trhová kapitalizácia Bitcoinu klesla o 15 miliárd dolárov za desať minút. Nové údaje o inflácii však poslali cenu kryptomien nahor. Bitcoin (BTC) vzrástol o 4,07% a aktuálne sa obchoduje za úrovni okolo 24.000 USD a Ethereum (ETH) vzrástlo o 9,57% a aktuálne sa obchoduje na úrovni okolo  1.830 USD. Najnovšie údaje CPI amerického úradu pre štatistiku práce (BLS) skutočne ukázali väčšie spomalenie inflácie, než sa pôvodne očakávalo. Väčšina odborníkov očakávala medziročnú infláciu spotrebiteľských cien na úrovni 8,7%, avšak podľa oficiálne zverejnených údajov medziročná inflácia dosiahla úroveň 8,5%.

Napriek tomu, že inflácia v júli klesla, bude dôležité sledovať aj augustové CPI, ktoré môže napovedať, či Americká centrálna banka (Fed) v septembri bude pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb ako doposiaľ, teda o 75 bázických bodov, alebo zvyšovanie sadzieb už nebude také razantné.