Trh s kryptomenami stratil za 24 hodín 200 miliárd dolárov

Trh s kryptomenami stratil viac ako 200 miliárd dolárov za 24 hodín po tom, čo výpredaj a následná panika medzi retailovými obchodníkmi spôsobili prepad kryptomien Bitcoinu a Ethereum. Najväčšie kryptomenové aktívum na svete Bitcoin v utorok kleslo na úroveň 49.000 dolárov. Aktuálne sa obchoduje na úrovni 49.800 dolárov.

Ethereum, druhá najväčšia kryptomena na svete, dosiahla najnižšiu úroveň za 3 týždne po poklese ETH pod 1.600 dolárov. Trhová kapitalizácia Etherea predstavuje hodnotu okolo 180 miliárd dolárov, čo je pokles z 230 miliárd dolárov, ktorú malo Ethereum 20. februára.

Celková trhová kapitalizácia kryptomien v sobotu dosiahla 1,74 bilióna dolárov potom, čo cena Bitcoinu vyskočila nad úroveň 58.000 dolárov a Ethereum nad 2.000 dolárov. Trh je odvtedy v krátkodobom klesajúcom kanáli kvôli veľkému predajnému tlaku zo strany obchodníkov. Aktuálna celková trhová kapitalizácia digitálnych aktív sa pohybuje okolo 1,5 bilióna dolárov.

Podľa posledných údajov zverejnených kryptoanalytickou spoločnosťou Bybt.com nedávny prepad bitcoinu a ďalších aktív kryptomeny zlikvidoval za posledných 24 hodín obchodné „long“ pozície v hodnote viac ako 4 miliardy dolárov. Ako uvádza Bybt.com, tak  najväčšia „likvidačná objednávka“ sa uskutočnila na burze Huobi po tom, čo boli zlikvidované „long pozície“ Bitcoinu v hodnote 20,66 milióna dolárov. Podobný pokles nastal počas druhého januárového týždňa 2021, keď trh s kryptomenami stratil za jediný deň takmer 170 miliárd dolárov. Volatilita digitálnych aktív sa za posledných pár mesiacov zvýšila v dôsledku veľkého dopytu zo strany retailových a inštitucionálnych investorov. Aktuálne najväčším rizikom zostala obmedzená ponuka najväčších digitálnych aktív a likvidita. „Veľryby“ v priestore kryptomien presúvajú veľké množstvá kryptomien z búrz do bezpečnej úschovy svojich peňaženiek. Ponuka digitálnych aktív na burzách s kryptomenami sa prepadla na najnižšiu úroveň za 2 roky. Z dlhodobého hľadiska to však s veľkou pravdepodobnosťou bude znamenať ďalší postupný rast ceny kryptomien.