Trh s kryptomenami stratil 250 miliárd dolárov za 24 hodín

Najväčšia kryptomena na svete bitcoin klesla na cenovú úroveň pod 49.000 dolárov.

Kryptomenový trh v piatok klesol na hodnotu pod 1,8 bilióna dolárov po nedávnom prepade bitcoinu a ďalších digitálnych aktív. Bitcoin zároveň dnes prvýkrát od 7. marca 2021 klesol pod cenu 49.000 dolárov za jeden bitcoin. Podľa posledných údajov zverejnených spoločnosťou CoinMarketCap, klesla celková hodnota kryptomien za posledných 24 hodín o viac ako 250 miliárd dolárov. Aktuálne je celková trhová kapitalizácia kryptomien na úrovni okolo 1,82 bilióna dolárov.

Posledný prepad bitcoinu a ďalších kryptomenových aktív spustil masívne likvidácie obchodných pozícií na rôznych digitálnych burzách. Podľa posledných údajov zverejnených kryptoanalytickou platformou Bybt.com bolo za posledných 24 hodín zlikvidovaných približne 580.000 pozícií obchodníkov s kryptomenami.

Bybt.com uvádza, že boli zlikvidované „long“ obchodné kryptomenové pozície v hodnote približne 3,1 miliárd dolárov za jediný deň. Zlikvidované obchodné „long“ pozície u kryptomeny Bitcoin boli v hodnote takmer 1,2 miliárd dolárov, pričom ich nasledovali kryptomeny Ethereum, XRP a Dogecoin.

Trh s kryptomenami zaznamenal v tomto roku výrazný nárast, keď celková hodnota digitálnych mien vyskočila za posledných 15 týždňov z približne 750 miliárd dolárov na až 2,2 bilióna dolárov.

Aktuálny prepad v kryptomenách urýchlil sieťovú aktivitu a podľa najnovších údajov zverejnených spoločnosťou Whale Alert, ktorá sa zaoberá sledovaním a analýzou blockchainov, začali veľryby v kryptomenách presúvať svoje digitálne aktíva vo veľkých množstvách. Whale Alert zo dňa 23. apríla uvádza presun 3.002 bitcoinov do neznámej peňaženky. Celková hodnota tejto transakcie je okolo 150 miliónov dolárov. Ďalšou takou transakciou je presun 100.000 Ethereum tokenov (ETH) v hodnote takmer 230 miliónov dolárov do neznámej kryptomenovej peňaženky.

Celková volatilita sa za posledných 24 hodín na kryptotrhu výrazne zvýšila. Aktíva kryptomien ako Dogecoin (DOGE) a XRP stratili za posledných pár hodín viac ako 20%. Binance Coin (BNB), Litecoin (LTC) a Cardano (ADA) klesli o viac ako 10%.