Trh s kryptomenami aktuálne trpí ďalším pádom

Volatilita trhu s kryptomenami aktuálne zostreľuje ceny nižšie, pričom Bitcoin (BTC) je aktuálne pod hranicou 39.000 dolárov a Ethereum (ETH) sa spolu s ďalšími hlavnými kryptomenami tiež obchoduje aktuálne v červených číslach. Celková trhová kapitalizácia kryptomien klesla za posledných niekoľko dní o takmer 5% percent a momentálne je na úrovni 1,67 bilióna dolárov. Celkový objem obchodov kryptotrhu je však 71,84 miliardy dolárov, čo predstavuje nárast o 37,20 percent. Podľa CoinMarketCap, Bitcoin (BTC) bojuje na úrovni 38.497 dolárov, pričom za posledných 24 hodín klesol o takmer 3,2 percenta. Najvyššia cena Bitcoinu v tomto roku teda zostáva na cene 48.000 dolárov, ktorú Bitcoin dosiahol 2. januára. Bitcoin tak nedokázal pokračovať vo vzostupnom trende a zažil cenový zostrel. Ďalšia veľká cenová podpora pre BTC leží na úrovni 36.000 – 37.000 USD. Ak sa túto úroveň nepodarí udržať, tak cena pravdepodobne klesne až na silnú nákupnú zónu, ktorá je na úrovni 30.000 dolárov.

Ethereum (ETH) sa v súčasnosti obchoduje na úrovni 2.850 USD. Ostatné hlavné altcoiny, ako Solana (SOL) a Avalanche (AVAX) klesli približne o 6 percent, Polkadot (DOT) a Cardano (ADA) zaznamenali pokles v rozmedzí 6-8 percent a Terra (LUNA) sa obchoduje za 89,38 USD, čo je pokles o 2,25 percenta za posledných 24 hodín.

Naproti tomu, Americký dolár je jediný, ktorého cena aktuálne stúpa, čo stále dokazuje, že napriek všetkému je USA najväčšou ekonomikou sveta.  

Obnovené prepuknutie pandémie Covid19 v Pekingu vyvolalo obavy z tvrdého lock downu, čím sa s veľkou pravdepodobnosťou opäť zhoršia problémy globálneho dodávateľského reťazca a podporí sa už aj tak veľká inflácia na celom svete.

Obchodný sentiment na trhoch sa preto javí, ako veľmi medvedí, čo teoreticky môže u technologických indexov znamenať prudký cenový prepad a Bitcoinu to môže otvoriť cestu až k prepadu na cenu 20.000 dolárov. Na trhu je možné aktuálne pozorovať extrémny strach, nakoľko makro neistota naďalej silno pretrváva. 

Jurrien Timmer, riaditeľ Fidelity Investments, komentoval aktuálne cenové poklesy Bitcoinu v 12-stranovom dokumente o Bitcoine. Napriek poklesom na trhu Timmer v dokumente zmysluplným spôsobom zhodnotil hodnotovú ponuku Bitcoinu, pokiaľ ide o alokáciu aktív, pričom uviedol, že Bitcoin sa už stal mainstreamom a stále viac investorov ho považuje za legitímnu triedu aktív. Zároveň uviedol, že Bitcoin má presvedčivú dynamiku ponuky (S2F) aj dynamiku dopytu (Metcalfeov zákon) a získava na dôveryhodnosti, ako digitálne zlato. Analýzu v dokumente ukončil slovami: „Pamätajte, že cena je to, čo zaplatíte v súčasnosti, ale hodnota je to, čo dostanete v budúcnosti“.