Tretia najväčšia bitcoinová veľryba kúpila BTC v hodnote 375 miliónov dolárov za 11 dní

Tretia najväčšia bitcoinová veľryba zaznamenala rekordný nákupný ošiaľ, keď uskutočnila za 11 dní niekoľko po sebe nasledujúcich nákupov a nakúpila 6.665 bitcoinov, v hodnote 375 miliónov dolárov. Uvedený nákup znamenala v čase, keď bitcoin klesol o 10% zo svojej predchádzajúcej ceny.  Ako uvádza analytická spoločnosť CryptoQuant, tak odliv bitcoinov z búrz pokračuje a v posledných týždňoch sa hráči na trhu sústredili viac na nákupy a hromadenie bitcoinov.

Cena bitcoinu sa začína stabilizovať po predchádzajúcom poklese za posledný týždeň. Bitcoin sa aktuálne obchoduje v rozmedzí 56.000 až 57.000 dolárov. Technické ukazovatele ukazujú na možný stúpajúci trend k cenovej úrovni 60.000 – 63.000 dolárov. Bitcoinový index Fear & Greed je na najnižšej úrovni od konca septembra, čo zvyčajne predchádza oživeniu ceny BTC. Index naznačuje, že účastníci trhu sú v režime „strachu“, čo niektorí analytici považujú za protichodný signál, keď sa mnohí kupujúci postupne vracajú na trh.

Viacerí analytici očakávajú, že objemy obchodov tento týždeň klesnú vzhľadom nato, že vo štvrtok je v USA sviatok vďakyvzdania. Posledné tri roky šla volatilita obchodovania počas tohto sviatku nadol, pričom to môže byť tiež spôsobené vypršaním platnosti opcií / futures kontraktov a rebalansovaním.

Na pokles ceny bitcoinu má s veľkou pravdepodobnosťou aj rastúca cena amerického dolára. Americký dolár v posledných týždňoch posilnil, keďže investori očakávajú prísnejšiu menovú politiku. Očakáva sa s takmer 100%-nou pravdepodobnosťou, že FED dvakrát zvýši úrokové sadzby do konca roka 2022 a trh zároveň dáva takmer 40 % šancu na tretie zvýšenie sadzieb do decembra 2022. Vo všeobecnosti platí, že ak je menová politika prísnejšia a úrokové sadzby stúpajú, tak je to negatívna správa pre rizikové aktíva vrátane akcií a kryptomien.

Altcoiny sa aktuálne v porovnaní s bitcoinom presadzujú čoraz viac, čo naznačuje, že obchodníci podstupujú väčšie riziko, keďže sa nedávne výpredaje zastabilizovali. Obchodníci zobchodujú aktuálne miliardy dolárov mesačne pomocou aplikácií decentralizovaných financií a NFT.