Trendy 2022 a Web3.0

Web 3.0 je všeobecný pojem, ktorý zahŕňa kryptomeny, inteligentné zmluvy a výpočty, decentralizovaný hardvér, internet vecí, nezastupiteľné tokeny NFT, DeFi (decentralizované financie) a možno v poslednej dobe aj často popularizovaný „Metaverse“. Možno je Web3.0 len módny trend.

Decentralizácia je však spolu s transparentnosťou otvoreného zdrojového kódu a distribuovanými počítačmi kľúčom k Web 3.0. Tento vývoj internetovej ekonomiky je už nespochybniteľnou realitou a krokom do budúcnosti. Stačí sa pozrieť na NFT, kde nedávny boom katapultoval toto rodiace sa aktívum na hodnotu niekoľkých miliárd dolárov. Rovnako tak sa zvyšuje a rastie pozornosť aj v prípade technológie distribuovanej účtovnej knihy, blockchainu a umelej inteligencie.

Priya Guliani, prezidentka Spojeného kráľovstva Government Blockchain Association (GBA), sa k tomuto trendu vyjadrila nasledovne: „Príchod blockchainovej technológie priniesol bezprecedentné narušenie súčasných finančných služieb. Myslím, že tento trend predstavuje oveľa viac, ako len transparentné transakcie. Môže vydláždiť cestu k plne demokratizovanému finančnému prostrediu, ktoré poskytne bezproblémovejšiu a efektívnejšiu alternatívu k súčasnému bankovníctvu. Toto prostredie, ktoré je založené na myšlienkach spravodlivosti a decentralizácie, umožňuje jednotlivcom spravovať svoje bohatstvo bez sprostredkovateľov alebo samotných veľkých inštitúcií.“

Lex Sokolin, CEO Global Fintech a hlavný ekonómom spoločnosti ConsenSys, uviedol: „Infraštruktúra blockchainu sa teraz používa na zmysluplné výpočty inteligentných zmlúv, prenos a výmenu hodnôt v rámci ekonomiky. Musíme sa však ešte popasovať najmä v otázkach, ktoré sa týkajú udržateľnosti, regulácie, škálovateľnosti a interoperability. Celkové známky dynamiky tohto prostredia sú však veľmi pozoruhodné.“

Vzostup kryptomien a blockchainovej technológie priniesol nové možnosti využívania peňazí, ako aj vzrušujúce nové formy digitálnych aktív a trhov. Umelá inteligencia a strojové učenie majú potenciál posunúť finančné služby viac, ako ktorákoľvek iná vznikajúca technológia. Pomocou umelej inteligencie môžu spoločnosti lepšie koordinovať a znižovať riziká, optimalizovať portfóliá, bojovať proti finančnej kriminalite, poskytovať rôzne zákaznícke profity a podobne. Kľúčovou silou umelej inteligencie je to, že umožňuje spoločnostiam analyzovať veľké bloky údajov a vykonávať tak rozhodnutia na základe reálneho veľkého množstva údajov. Chvíľu to pravdepodobne bude ešte trvať, ale bankovníctvo bez bánk sa stáva postupne realitou. Schopnosť digitálnych „nomádov“ začleniť finančné služby do nových platforiem urýchlila odliv zákazníkov, ktorí boli etablovaní v súčasnom bankovom svete.

Bill Gates v roku 1994 povedal: "Bankovníctvo je nevyhnutné, banky však nie."