TOP 6 projektov so silným potenciálom v 3Q a 4Q roku 2021.

Okrem top kryptomien akými sú Bitcoin, Ethereum, Cardano, alebo Polkadot môžeme nájsť niekoľko veľmi zaujímavých projektov, ktoré nás môžu v tomto roku príjemne prekvapiť.  Ktoré sú to? Poďme sa na nich pozrieť.

Solana

Solana reprezentuje jednu z najzaujímavejších inovácií medzi kryptomenami a má ambíciu stať sa najrýchlejším blockchainom, aký bol kedy vytvorený.  Aktuálne dosahuje rýchlosť  50.000 transakcií za sekundu s možnosťou škálovania až na 700.000 transakcií. Chce vybudovať škálovateľnú sieť, ktorá je oveľa rýchlejšia, ako ktorýkoľvek existujúci blockchain a dokonca aj VISA. Inováciu, ktorú Solana prináša je konsenzus Proof of History. Vývojári Solany si uvedomili, že v decentralizovaných sieťach hrá zásadnú úlohu synchronizácia času a preto prišli s úplne novým prístupom, ako s časom pracovať. Solana je schopná implementovať decentralizované hodiny, ktoré u všetkých validátorov bežia úplne rovnako a tým vyriešiť jeden z najväčších problémov, ktorý v decentralizovaných sieťach existuje. Solana bola oficiálne spustená v marci 2020 nadáciou Solana so sídlom v Ženeve vo Švajčiarsku.

Jedným z hlavných prísľubov spoločnosti Solana pre zákazníkov je, že ich neprekvapia zvýšené poplatky. Protokol je navrhnutý tak, aby mal nízke transakčné náklady a zároveň zaručoval škálovateľnosť a rýchle spracovanie. Vďaka inovatívnemu modelu hybridného konsenzu sa Solana teší záujmu malých a aj inštitucionálnych obchodníkov. Tento rok bolo do spoločnosti Solana investovaných viac ako 100 miliónov dolárov, aby sa uľahčila jej expanzia na čínske trhy. Aktuálna cena tokenu SOL je 70,52 dolára a s trhovou kapitalizáciou 20,4 miliardy dolárov sa nachádza na 10 mieste najhodnotnejších kryptomien.

Terra

Digitálne platobné systémy sú nevyhnutné pre globálne hospodárstvo a používajú sa už desaťročia. Väčšina z nich sa však vyvíja veľmi pomaly a dnešné platobné riešenia sú väčšinou lokálne obmedzené, závislé na sprostredkovateľoch a fungujú na zastaranej infraštruktúre. Najmä ázijský priemysel digitálnych platieb je veľmi preplnený a používajú sa platobné riešenia počnúc ApplePay, SamsungPay, KakaoPay, Alipay a +45 ďalších platobných riešení. Nespočetné množstvo nediferencovaných produktov funguje bez jasného modelu príjmu alebo hodnoty hlavného produktu, čo má za následok vysoké náklady na získanie a udržanie používateľov.

Terra je blockchainová platobná sieť novej generácie, ktorá je pretkaná stablecoinmi a poháňaná vlastnou mincou LUNA. Terra je programovateľná platforma elektronického obchodu postavená na blockchaine a ponúka takzvané „fixované fiat stablecoiny“, čím poskytuje väčšiu stabilitu pri cezhraničných platbách. Terra sa spolieha na svoju užitočnosť a vkladový token LUNA, ako aj na niekoľko ďalších stablecoinov, ktoré sú viazané na mnohé najlepšie, stabilné, svetové fiat meny. Použitím stablecoinov ponúka ekosystém Terra nízke poplatky, okamžité vyrovnanie a neobmedzenú cezhraničnú výmenu na podporu maloobchodných transakcií. Aktuálna cena tokenu LUNA je 29,85 dolára a s trhovou kapitalizáciou 12 miliárd dolárov sa nachádza na 14 mieste najhodnotnejších kryptomien.

Polygon

Polygon, predtým známy ako Matic Network, je škálovacie riešenie, ktorého cieľom je poskytnúť viacero nástrojov na zvýšenie rýchlosti a zníženie nákladov a zložitosti transakcií v blockchainových sieťach. Platforma Ethereum je domovom celej rady decentralizovaných aplikácií, kde sa ľudia môžu spájať s virtuálnymi svetmi, hrať hry, kupovať umenie a zúčastňovať sa na rade finančných služieb. Toľko aktivít však na blockchain Ethereum prinieslo vysoké poplatky a problémy s rýchlosťou siete.

Polygon je viacúrovňová platforma a funguje ako sieť takzvanej druhej vrstvy, čo znamená, že funguje ako doplnková vrstva k Ethereu, ktorá sa však nesnaží zmeniť pôvodnú vrstvu blockchainu. Polygon prináša jednoduchší rámec pre budovanie prepojených sietí a jeho plánom je pomôcť Ethereu rozšíriť veľkosť, bezpečnosť, efektivitu a užitočnosť. Zároveň sa snaží podnietiť vývojárov, aby nové, lákavé produkty uvádzali na trh rýchlejšie a efektívnejšie. Polygon ako taký možno porovnávať s inými konkurenčnými sieťami, ako sú napríklad Polkadot, Cosmos a Avalanche. Aktuálna cena tokenu MATIC je 1,51 dolára a s trhovou kapitalizáciou 9,8 miliardy dolárov sa nachádza na 17 mieste najhodnotnejších kryptomien.

Theta

Theta je projekt, ktorý sa snaží stimulovať globálnu sieť počítačov k prevádzke decentralizovanej platformy na streamovanie videa. V súčasnosti je doručovanie akéhokoľvek obsahu geograficky umiestnené do siete operátorov a za poskytovanie obsahu video streamu platí koncový používateľ. Tieto existujúce siete sú obmedzené svojim umiestnením a nedokážu držať krok so stále kvalitnejšími streamami.

Theta umožňuje svojmu globálnemu fondu užívateľov prenášať videá tak, že ponúka svoju voľnú šírku pásma a výpočtové zdroje a zato ich zároveň odmeňuje. Čím viac používateľov sa pripája k sieti Theta, tým je k dispozícii väčšia šírka pásma, a tým sa zároveň zlepšuje kvalita streamovania videí v sieti. Sieť Theta tiež umožňuje vývojárom budovať decentralizované aplikácie na svojom blockchaine. Medzi príklady aplikácií patria napríklad aplikácie na distribúciu licenčných poplatkov a mechanizmy crowdfundingu. Theta tiež vybudovala mikroplatobný systém na účely streamovania videa, ktorý umožňuje divákom a tvorcom obsahu odosielať a prijímať THETA prostredníctvom oficiálnej aplikácie krypto peňaženky. Aktuálna cena tokenu Theta je 7,16 dolára a s trhovou kapitalizáciou 7,1 miliardy dolárov sa nachádza na 25 mieste najhodnotnejších kryptomien.

NEAR Protokol

NEAR Protocol je decentralizovaná aplikačná platforma navrhnutá tak, aby boli aplikácie použiteľné na webe. Sieť funguje na konsenzuálnom mechanizme Proof-of-Stake (PoS) s názvom Nightshade, ktorého cieľom je ponúknuť škálovateľnosť a stabilné poplatky. NEAR Protokol je zároveň jedným z mnohých konkurentov platformy Ethereum a zameriava sa na vývojársku a užívateľskú prívetivosť. Oproti ostatným platformám NEAR Protokol prichádza s názvami účtov, ktoré sú čitateľné ľuďmi, na rozdiel od klasických adries kryptografických peňaženiek a zároveň prináša schopnosť nových používateľov interagovať sa s decentralizovanými aplikáciami (dApps) a inteligentnými zmluvami bez toho, aby potrebovali peňaženku. NEAR Protokol zamestnáva viac ako 40 zamestnancov vrátane vývojárov so skúsenosťami s Google a MemSQL a podľa oficiálnej webovej stránky NEAR Protocol sú mnohí vývojári držiteľmi cien a nominácií zo súťaží v kódovaní a príbuzných oblastiach, najmä z medzinárodnej medzinárodnej súťaže programovania (ICPC). Aktuálna cena tokenu NEAR je 5,32 dolára a s trhovou kapitalizáciou 2,3 miliardy dolárov sa nachádza na 54 mieste najhodnotnejších kryptomien.

Algorand

Algorand je decentralizovaná blockchain platforma, za ktorou stojí Algorand Foundation v čele s významným kryptografom Silviom Micalim, ktorý je držiteľom Turingového ocenenia za položenie základov modernej kryptografie založenej na verejnom kľúči z roku 2012. Toto ocenenie sa v IT sektore vníma ako ekvivalent Nobelovej ceny. Sila Algorandu tkvie najmä v tom, že všetci užívatelia bez rozdielu majú právo zúčastniť sa na procese navrhovania a schvaľovania blokov. Je teda dosiahnutá maximálna miera decentralizácie a vstupná brána pre túto činnosť je nastavená na 1 ALGO. Algorand má naviac veľmi silný tím vývojárov v čele so spomínaným Silviom Micalim. Už dnes sa dajú priamo na prvej vrstve platformy Algorand používať smart kontrakty alebo digitalizovať komodity či majetok. Algorand sa snaží rozšíriť možné prípady použitia kryptomien zrýchlením transakčných rýchlostí a skrátením času potrebného na to, aby sa transakcie vo svojej sieti považovali za konečné. Algorand sa môže pochváliť veľmi zaujímavými partnerstvami, či už z univerzitného prostredia, technologického, alebo finančného a dokonca aj veľmi pozitívnymi vzťahmi s rôznymi vládnymi predstaviteľmi. Aktuálna cena tokenu ALGO je 1,06 dolára a s trhovou kapitalizáciou 3,6 miliardy dolárov sa nachádza na 42 mieste najhodnotnejších kryptomien.

 Tak uvidíme, či tieto kryptomeny dokážu naplniť svoje potenciál......

Nákup kryptomien je spojený ako aj u iných investícií s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí.