Top 5 kryptomien, ktoré v roku 2024 explodujú okrem Bitcoinu a Etherea.

Trh s kryptomenami je v roku 2024 stále ešte len na začiatku svojho býčieho rastu a je pripravený na explozívny rast, pričom niekoľko mincí je pripravených rapídne zvýšiť svoju výkonnosť. Zatiaľ čo Bitcoin už svoje ATH dosiahol a Ethereum, ktoré je kľúčovým hráčom na poli DeFi, tiež nemalo ďaleko od svojej maximálnej ceny, tak ostatné kryptomeny, ktoré stoja v tieni týchto dvoch postupne naberajú na sile a čoraz viac priťahujú pozornosť investorov. V tieni čakajú viaceré kryptomeny, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou odrazia od svojich cenových hraníc podpory a zaznamenajú zaujímavé rally. Medzi takéto kryptomeny patrí Cardano (ADA), Solana (SOL), aj keď Solana už pomerne vysoký rast dosiahla, Polkadot (DOT), Binance Coin (BNB) a Avalanche (AVAX). Za pozornosť stojí aj Algorand (ALGO), Cosmos (ATOM), VeChain (VET) a tiež Chainlink (LINK). Keďže sa tieto kryptomeny naďalej rozvíjajú a ich adopcia rastie, tak predstavujú veľmi zaujímavé príležitosti pre investorov, ktorí chcú diverzifikovať svoje portfóliá mimo Bitcoinu (BTC) a kryptomeny Ethereum (ETH).

BNB chainpng

Binance Coin (BNB).

Prvý altcoin, ktorý máme na zozname je Binance Coin (BNB). BNB je pôvodný token ekosystému Binance, do ktorého patrí:

  • Binance Exchange - jedna z najväčších svetových búrz s kryptomenami podľa objemu obchodov.
  • BNB Chain (predtým Binance Smart Chain) - blockchainová sieť, ktorá uľahčuje spúšťanie inteligentných zmlúv a decentralizovaných aplikácií (dApps).
  • Binance Academy – vzdelávacia akadémia určená na pochopenie kryptomien a blockchainu.
  • Binance Launchpad – platforma na spúšťanie nových krypto projektov.
  • Trust Wallet - krypto peňaženka na ukladanie a správu digitálnych aktív.

Reťazec BNB zaznamenal zvýšenú adopciu DeFi aplikácií a NFT, pričom rovnako tak prebiehajú diskusie a snahy o zlepšenie škálovateľnosti a zvýšenia rýchlosti transakcií. Binance naďalej vykonáva štvrťročné spaľovanie tokenov BNB prostredníctvom BNB Auto-Burn, čo znižuje celkovú ponuku a môže zvýšiť hodnotu zostávajúcich tokenov. Binance sa zároveň spojila s viacerými spoločnosťami, aby rozšírila svoj dosah a služby. Patria sem spolupráce so spracovateľmi platieb, športovými organizáciami a platformami NFT.

Vyhliadky budúceho rastu BNB sú zaujímavé, pretože pokračujúci rast DeFi a dApps v reťazci BNB by mohol zvýšiť dopyt po BNB. Zároveň, ak si Binance udrží svoju pozíciu poprednej svetovej kryptomenovej burzy, tak bude mať burza tiež prospech z BNB ako natívneho tokenu. BNB by mohlo zaznamenať zvýšené prípady použitia aj mimo ekosystému Binance, a to v sektore ako sú online platby.

Napriek pozitívnemu náhľadu je dôležité zvážiť aj prípadné riziká, medzi ktoré patria:

  • regulácie zamerané na kryptomenové burzy by mohli ovplyvniť Binance a aj cenu tokenu BNB
  • o podiel na trhu sa uchádzajú aj iné platformy inteligentných zmlúv, ako je napríklad Ethereum, Solana, Cardano, Algorad, Polkadot, Cosmos a mnohé ďalšie
  • volatilita trhu s kryptomenami môže výrazne ovplyvniť cenu BNB.

Celkovo vyzerá budúcnosť BNB sľubne vrátane jej užitočnosti v rámci rastúceho ekosystému Binance s potenciálom pre širšie prijatie. Mať neustále informácie o regulačnom procese a prípadných sporoch Binance s regulačnými orgánmi je však zásadné a preto je dôležité tento fakt sledovať. BNB je momentálne štvrtou najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie a cena BNB sa obchoduje okolo 548 USD. BNB dosiahlo svoje ATH 10.mája 2021 na cene 686,31 USD.

Cardano-Moonjpg

Cardano (ADA)

Druhou krytomenou v našom zozname je Cardano, ktoré je budované ako blockchainová platforma novej generácie, ktorej cieľom je riešiť škálovateľnosť, udržateľnosť a bezpečnosť. Cardano bolo založené na partnerskom výskume a vyvinuté prostredníctvom metód založených na dôkazoch Proof-of-Stake (PoS). Spája priekopnícke technológie, ktoré poskytujú bezkonkurenčnú bezpečnosť a udržateľnosť pre decentralizované aplikácie, projekty, systémy a spoločnosti.

Medzi jeho kľúčové aspekty patria:

  • Proof-of-Stake (PoS). Cardano využíva mechanizmus konsenzu Proof-of-Stake, ktorý sa považuje za energeticky efektívnejší v porovnaní s Proof-of-Work (PoW), ktorý používa Bitcoin.
  • Vrstvená architektúra. Cardano oddeľuje zúčtovanie transakcií od vykonávania inteligentnej zmluvy, čo potenciálne vedie k lepšej škálovateľnosti.
  • Recenzovaný výskum. Cardano sa pýši metodickým vývojovým prístupom založeným na recenzovanom výskume, ktorého cieľom je bezpečnejšia a stabilnejšia platforma.
  • Inteligentné zmluvy. Podobne ako Ethereum, tak aj Cardano umožňuje vytváranie inteligentných zmlúv, ktoré umožňujú rôzne decentralizované aplikácie (dApps).
  • Silná a lojálna komunita a vývojárske tímy. Cardano je dlhodobo v čele rebríčka vývojárskych aktivít a rast jeho ekosystému postupne naberá na sile. Ekosystém Cardano je možné sledovať na interaktívnej mape https://www.cardanocube.com/cardano-ecosystem-interactive-map

Cardano pripravuje v najbližšom období hard fork s názvom Chang, ktorý je naplánovaný na druhý štvrťrok 2024 a predstavuje veľký skok vpred pre decentralizáciu a komunitnú správu v rámci ekosystému Cardano. Táto aktualizácia umožní držiteľom ADA aktívne sa podieľať na formovaní budúcnosti siete prostredníctvom mechanizmov hlasovania v reťazci. Cardano je tiež pripravené na veľký technologický skok vpred aj s inováciou Ouroboros Leios. Táto aktualizácia protokolu výrazne zvyšuje škálovateľnosť a efektivitu siete zavedením revolučného modelu overovania transakcií a produkcie blokov. Cardano sa tiež teší zo svojho prvého stablecoinu USDM krytého americkým dolárom, ktorý bol na platforme spusteny v marci tohto roku. Pokračujúci vývoj a spustenie ďalších dApps na platforme Cardano by mohlo viesť k vyššej adopcii používateľov a tým aj hodnoty tokenov ADA.  

Predpovedanie cien kryptomien je notoricky ťažké a kryptomenoví analytici ponúkajú širokú škálu možností pre ADA v roku 2024, pričom niektorí očakávajú výrazný rast a iní zostávajú opatrní.

Preto je dôležité zamerať sa skôr na vývoj a rast ekosystému Cardano, ako aj na jeho prípady použitia v reálnom svete, než sa spoliehať len na predpovede cien. Tento pohľad pomôže určiť reálny vývoj a smerovanie ekosystému Cardano a aj potenciál zhodnotenia natívneho tokenu ADA do budúcna. Cardano má silné základy, na ktorých sú budované mnohé projekty a decentralizované aplikácie pre ďalšie generácie a širokú komunitu.

ADA je momentálne v rebríčku kryptomien podľa trhovej kapitalizácie na 11.mieste a cena ADA sa obchoduje okolo 0,45 USD. Token ADA dosiahol svoje ATH 2.septembra 2021 na cene 3,09 USD.

Polkadot adpng

Polkadot (DOT)

Ďalšou kryptomenou na našom zozname, u ktorej predpokladáme výrazné zvýšenie ceny je Polkadot (DOT). Polkadot vyniká svojim zameraním na interoperabilitu, ktorá umožňuje rôznym blockchainom prepojiť sa a komunikovať medzi sebou. Medzi kľúčové vlastnosti platformy Polkadot patria:

  • Relay Chain - centrálny reťazec Polkadot, ktorý je zodpovedný za koordináciu bezpečnosti a konsenzu vo všetkých prepojených bočných blockchainoch (tzv. parachainoch).
  • Parachainy – nezávislé blockchainy s vlastnými funkciami, ktoré sa môžu pripojiť k Relay Chain Polkadot pre zdieľanú bezpečnosť a interoperabilitu.
  • Parathreads – jedná sa o odľahčenú verziu parachainov, ktorá je vhodná pre dočasné alebo experimentálne nasadenie blockchainu.
  • Cross-Chain Messaging (XCM) - tento inovatívny protokol umožňuje parachainom navzájom si bezpečne vymieňať dáta a aktíva, bez ohľadu na ich základnú architektúru.

Polkadot tiež prechádza zaujímavým vývojom a môže sa tiež pochváliť niekoľkými zaujímavými partnerstvami. Príkladom je integrácia so „Staten Network Integration“, ktorý umožňuje bezpečné prevody dôverných aktív medzi blockchainmi na Polkadote. Ďalšou zaujímavosťou je parachain Moonbeam, ktorý je kompatibilný s ekosystémom Ethereum a prináša viaceré vývojárske nástroje a mosty do ekosystému Polkadot. Úspešná inovácia Kusama, tzv. predprodukčnej verzie ekosystému Polkadot, pripravuje pôdu pre budúce vylepšenia hlavnej siete Polkadot.

Cena natívneho tokenu DOT počas roku 2024 výrazne kolísala, čo odráža širšie trendy na trhu s kryptomenami. Rastový potenciál DOT závisí od úspechu ekosystému Polkadot. Zvýšené prijatie parachainov, inovatívne prípady použitia využívajúce XCM a úspešné partnerstvá môžu zvýšiť hodnotu DOT. Interoperabilita ekosystému Polkdot rieši veľkú výzvu v priestore blockchainu a umožňuje bezproblémovú komunikáciu medzi rôznymi sieťami. Oddelením overovania transakcií od parachainových operácií ponúka Polkadot výhody škálovateľnosti a zároveň využíva zdieľanú bezpečnosť hlavného Relay Chainu. Vývojársky rámec Polkodot Substrate umožňuje vývojárom ľahko vytvárať vlastné blockchainy, čím podporuje rozmanitý a inovatívny ekosystém. Polkadot však čelí aj veľkej konkurencii, ktorá tiež nespí. Rovnako ako Polkadot aj iné blockchainové platformy skúmajú riešenia interoperability.

Negatívom siete Polkadot je ich viacreťazcová architektúra, ktorá je pomerne zložitá a preto adopcia rastie veľmi pomaly. Rovnako ako ekosystémov Binance Coin, Cardano, Ethereum, tak aj ekosystému Polkadot sa týkajú regulačné neistoty týkajúce sa technológie blockchain, ktoré môžu ovplyvniť cenu natívneho tokenu DOT.  Celkovo však možno povedať, že funkcie interoperability Polkadot a zameranie sa na prosperujúci ekosystém ho predurčujú na významný dlhodobý rast. Pre jeho úspech však bude rozhodujúca orientácia v konkurenčnom a regulačnom prostredí.

DOT je momentálne v rebríčku kryptomien podľa trhovej kapitalizácie na 17.mieste a cena DOT sa obchoduje okolo 6,70 USD. Token DOT dosiahol svoje ATH 4.novembra 2021 na cene 54,98 USD.

Avalanche 1jpg

Avalanche (AVAX)

Avalanche je open-source platforma na spúšťanie decentralizovaných aplikácií a nasadzovanie podnikových blockchainov v jednom interoperabilnom a vysoko škálovateľnom a rýchlom ekosystéme. Avalanche je decentralizovaná platforma inteligentných zmlúv vytvorená pre rozsah globálnych financií s takmer okamžitou konečnosťou transakcií. Kľúčovým rozdielom medzi Avalanche a inými decentralizovanými sieťami je protokol o konsenze. Protokol Avalanche využíva prístup ku konsenzu, aby dosiahol svoje silné záruky bezpečnosti, rýchlu konečnosť transakcií a vysokú priepustnosť v oblasti decentralizácie. Jeho hlavnú sieť tvoria tri blockchainy: reťazec X (X-Chian), reťazec C (C-Chain) a reťazec P (P-Chain).

  • Reťazec X-Chain sa používa na správu majetku a používa konsenzuálny protokol Avalanche.
  • Reťazec C-Chain je používaný na vytváranie inteligentných zmlúv
  • Reťazec P-Chain sa používa na koordináciu validátorov.

Reťazce používajú konsenzuálny protokol Snowman, ktorý je založený na byzantskej tolerancii chýb (BFT) a transakcie finalizuje veľmi rýchlo (približne za 2 sekundy) prostredníctvom opakovaného podvzorkovania validátorov. Na rozdiel od niektorých iných protokolov sa Avalanche pri overovaní transakcií nespolieha na jediného lídra. Namiesto toho si validátori navzájom náhodne odoberajú vzorky, aby dosiahli konsenzus. Prístup tzv. čiastkového vzorkovania umožňuje Avalanche spracovať veľké množstvo transakcií za sekundu (TPS) v porovnaní s tradičnými blockchainmi. Sieť Avalanche si dokáže prispôsobiť nové podsiete, čo umožňuje škálovateľnosť pre konkrétne aplikácie bez toho, aby bola ohrozená bezpečnosť hlavného reťazca.

Avalanche v poslednom období uzavrel rovnako ako predchádzajúce, vyššie spomínané kryptomeny zaujímavé partnerstvá. Zaujímavosťou je napríklad partnerstvo a integrácia DeFi Kingdoms. DeFi Kingdoms je populárna hra, pri hraní ktorej je možné zarábať. DeFi Kingdoms využíva sieť Avalanche pre rýchle transakcie a nízke poplatky. Ďalšou zaujímavosťou je spolupráca a integrácia decentralizovanej Oracle siete Chainlink, ktorá prináša bezpečné a spoľahlivé dátové kanály do aplikácií DeFi založených na Avalanche. Avalanche zároveň spustil Avalanche Bridge, ktorý umožňuje používateľom bezproblémovo prenášať aktíva medzi blockchainmi Avalanche a Ethereum.

Úspech Avalanche závisí od prijatia jeho základného blockchainu a projektov postavených na jeho platforme. Široké používanie aplikácií DeFi, NFT a ďalších inovatívnych projektov na Avalanche môžu výrazne zvýšiť hodnotu natívneho tokenu AVAX. Pokračujúce partnerstvá a integrácie s inými blockchainmi a protokolmi DeFi môžu pomôcť viac rozšíriť ekosystém Avalanche aj do iných oblastí a pre iných používateľov.

Prečo Avalanche priťahuje pozornosť? Mechanizmus konsenzu Avalanche ponúka oproti tradičným blockchainom Proof-of-Work (PoW) značné výhody rýchlosti a škálovateľnosti. Avalanche je budovaný ako centrum pre aplikácie DeFi a NFT, čím uspokojuje rastúci dopyt v týchto sektoroch. Neustály vývoj nových projektov a partnerstiev na Avalanche naznačuje prosperujúci ekosystém. Rovnako však ako aj u iných projektov, tak aj pre Avalanche platí, že konkurencia nespí a Avalanche si svoje miesto na slnku musí tvrdo vybojovať. Ako relatívne nová platforma si Avalanche potrebuje potvrdiť dobré výsledky v oblasti bezpečnosti, aby získala širšiu dôveru používateľov. Neistoty týkajúce sa regulácií kryptomien samozrejme môžu ovplyvniť ekosystém Avalanche.

Celkovo však možno povedať, že inovatívny mechanizmus konsenzu spoločnosti Avalanche a zameranie sa na rastúci ekosystém predstavujú veľmi zaujímavé vyhliadky rastu na rok 2024. Pre dlhodobý úspech však musí Avalanche uspieť v silne konkurenčnom prostredí a musí sa zorientovať v regulačnom prostredí.

AVAX je momentálne v rebríčku kryptomien podľa trhovej kapitalizácie na 13.mieste a cena AVAX sa obchoduje okolo 34,28 USD. Token AVAX dosiahol svoje ATH 21.novembra 2021 na cene 144,96 USD.

chainlinkjpg

Chainlink (LINK)

Blockchainy sú bezpečné z hľadiska návrhu, ale majú problémy s interakciou s externými zdrojmi údajov a udalosťami v reálnom svete. Chainlink premosťuje túto medzeru tým, že poskytuje decentralizovanú sieť Oracle. Chainlink (LINK) je teda decentralizovaná sieť Oracle, ktorá prenáša údaje mimo reťazca do formátu on-chain a preklenuje tak priepasť medzi izolovaným blockchainom a údajmi zo skutočného sveta. Jej cieľom je zabezpečiť, aby externé informácie (napríklad ceny, údaje o počasí, výsledky nejakých udalostí, alebo akékoľvek reálne a relevantné údaje) dodávané do inteligentných zmlúv zostali nedotknuté. Chainlink je vybudovaný na blockchaine Ethereum a natívny token protokolu Chainlink je LINK. Token LINK sa používa na platenie operátorom siete Chainlink za ich služby.

Ako Chainlink funguje?

  • Chainlink využíva tzv. „Oracles“, teda nezávislé uzly, ktoré zhromažďujú a doručujú údaje z externých zdrojov do blockchainov.
  • Chainlink sa spolieha na sieť decentralizovaných oracle zdrojov, čím sa eliminuje akýkoľvek jediný bod zlyhania a zaisťuje sa, že údaje sú odolné voči falšovaniu.
  • Chainlink stimuluje čestné doručovanie údajov prostredníctvom systému reputácie, ktorý odmeňuje dobrých hráčov na trhu a penalizuje hráčov, ktorí nedodržujú pravidlá a snažili by sa podvádzať.
  • Chainlink využíva kryptografické mechanizmy na zaistenie bezpečnosti a presnosti údajov dodávaných do blockchainov.

Ako bolo spomenuté pri projekte Avalanche, tak medzi Chainlinkom a Avalanche vzniklo partnersto. Chainlink uzavrel tiež spoluprácu so SWIFT, globálnou sieťou pre zasielanie správ pre banky, aby otvorili dvere pre technológiu blockchain a pre tradičný finančný svet. Orákulá Chainlinku sa použili napríklad aj na prenesenie reálnych dát do reťazca v pilotných projektoch overiteľnej výpočtovej techniky.

Cena LINK počas roku 2024 kolísala.  Dlhodobý rast LINK je spojený s prijatím siete Oracle spoločnosti Chainlink v rôznych blockchainových aplikáciách. Chainlink ako líder v oblasti Oracle dát má do budúcna sľubné vyhliadky. Chainlink umožňuje interakciu inteligentných zmlúv s reálnym svetom a odomyká širokú škálu funkcií. Keď sa aplikácie DeFi stanú zložitejšími, dopyt po bezpečných a spoľahlivých orákulách, ako je Chainlink, pravdepodobne porastie. Chainlink môže spájať blockchainy s externými zdrojmi údajov bez ohľadu na základnú platformu, čím podporuje interoperabilnejší blockchainový ekosystém.

Rovnako ako iné kryptomeny, aj Chainlink čelí výzvam, medzi ktoré patrí konkurencia, aj keď je nutné povedať, že Chainlink je v tejto oblasti lídrom, ďalšou výzvou je zložitosť integrácie reťazových oracle databáz, čo do budúcna môže zvýšiť zložitosť vývoja inteligentných zmlúv. Celkovo však možno povedať, že decentralizovaná oracle sieť Chainlink hrá kľúčovú úlohu pri umožňovaní interakcie inteligentných zmlúv s reálnym svetom. Pokračujúce partnerstvá, integrácia s novými blockchainmi a širšie prijatie DeFi môžu z dlhodobého hľadiska poháňať rast natívneho tokenu LINK.

LINK je momentálne v rebríčku kryptomien podľa trhovej kapitalizácie na 18.mieste a cena LINK sa obchoduje okolo 13,54 USD. Token LINK dosiahol svoje ATH 10.mája 2021 na cene 52,70 USD.

Záver

Záverom možno povedať, že oblasť kryptomien v roku 2024 ponúka množstvo príležitostí mimo Bitcoinu a Etherea, pričom niekoľko mincí vykazuje obrovský potenciál pre explozívny rast. Cardano, Solana, Polkadot, Binance Coin, Avalanche, Algorand, Cosmos, VeChain a Chainlink sú v pozícii, aby v tomto a aj budúcom roku urobili významný pokrok. Každý z týchto projektov prináša na stôl jedinečné funkcie a inovácie, od škálovateľnosti a interoperability až po decentralizované oracle siete a stablecoinové ekosystémy. Keďže tieto kryptomeny naďalej dozrievajú a získavajú si čoraz väčšiu adopciu, tak je pravdepodobné, že postupne prilákajú čoraz viac investorov a používateľov, čo bude mať z veľkou pravdepodobnosťou pozitívny dopad na rast ich ceny.

Každý investor si však musí pred investovaním do akejkoľvek kryptomeny vykonať vlastný dôkladný prieskum, pretože kryptomenový trh je veľmi volatilný a nepredvídateľný. Tento článok neslúži ako investičné poradenstvo a je osobným názorom.