TOP 10 „Smart Contract“ platforiem podľa trhovej kapitalizácie Messari.

Platformy inteligentných zmlúv sa rozrástli a stali sa jedným z najvýznamnejších sektorov kryptoekonomiky.

Trhová kapitalizácia 10 popredných platforiem inteligentných zmlúv má kombinovanú trhovú kapitalizáciu v čase písania článku viac než 176 miliárd dolárov. Jedná sa o nasledovné platformy:

Ethereum.

Ethereum je navrhnuté tak, aby fungovalo ako decentralizovaný „svetový počítač“, ktorý sa dá použiť ako platforma, na ktorej môžu bežať DApps.

Cardano.

Cardano, je verejný blockchainový projekt typu open-source a spočíva v tom, že tvrdí, že je prvým recenzovaným blockchainom na svete. Sieť akademikov a vedcov kontroluje a audituje jeho protokoly pred ich vydaním.

Polkadot.

Spoločnosť Polkadot, ktorú vytvoril spoluzakladateľ Ethereum Gavin Wood, je „sieť s viacerými reťazcami“, ktorá je navrhnutá na spoločné pripojenie k sieti blockchain.

EOS.

Spoločnosť EOS je zameraná na podnikových užívateľov a je navrhnutá na riešenie bežných problémov okolo blockchainu, ako sú rýchlosť a škálovateľnosť.

TRON.

TRON je tzv. „Decentralizovaný virtuálny stroj“. Tron bol pôvodne navrhnutý ako platforma pre sociálne médiá a zábavu a teraz má vysoký cieľ podporiť decentralizovaný internet.

NEM.

NEM je skratkou New Economy Movement. NEM je platforma navrhnutá tak, aby poskytovala podnikom efektívnejší spôsob overovania a presunu blockchainových aktív.

Tezos

Tezos je konkurent spoločnosti Ethereum. Bol odzákladu navrhnutý ako blockchain proof-of-stake. Majitelia mincí môžu hlasovať o návrhoch na zmeny v spôsobe fungovania blockchainu Tezos.

VeChain.

VeChian je navrhnutý tak, aby zlepšoval a zjednodušoval správu dodávateľského reťazca a pomáhal podnikom eliminovať podvody výrobného a doručovacieho procesu.

NEO

NEO sa často nazýva ako „čínske ethereum“. Líši sa od Etherea tým, že nemá transakčné poplatky, je rýchlejší a podporuje okolo 10.000 transakcí za sekundu.

Cosmos

Cosmos je „internet blockchainov“. Jedná sa o sieť blockchainových sietí určených na bezproblémovú vzájomnú komunikáciu pomocou komunikačného protokolu Inter-Blockchain.

 V súčasnej dobe má väčšina blockchainov funkcie smart kontraktov, a niektoré na ich prechod v najbližšej dobe prejdú. Aktívne komunity vývojárov vytvárajú DApps pomocou inteligentných zmlúv na blockchainoch. Rozsah schopnosti inteligentných zmlúv sa môže pohybovať od veľmi jednoduchých v prípade bitcoinu alebo litecoinu až po pokročilejšie v blockchainoch podporujúcich DApps ako Ethereum, Tron alebo Polkadot. Samozrejme existuje ďaleko viac Smart Contracs platforiem, ktoré riešia rôzne špecifiká života.