Tokeny BRC-20 na Bitcoinovej sieti prekročili trhovú hodnotu takmer 900 miliónov dolárov

Tokeny vytvorené prostredníctvom protokolu Ordinals prekročili celkovú trhovú hodnotu 900 miliónov dolárov, čo poukazuje na rýchly rast novovznikajúceho druhu aktív na bitcoinovom blockchaine. Ordi memecoin v tejto oblasti vedú kategóriu BRC-20 s hodnotou presahujúcou pol miliardy dolárov, a to na základe údajov z webových stránok brc-20.io a Ordspace. Je to obrovský skok z ceny 0,11 dolára na začiatku apríla na dnešných 25 dolárov v rámci prebiehajúcej memecoinovej mánie.

Memecoiny tvoria väčšinu tokenov vytvorených pomocou BRC-20, nedávno vyvinutého štandardu tokenov pre Bitcoin využívajúceho protokol Ordinals. Tieto tokeny založené na Bitcoine sú porovnateľné s ERC-20, štandardom tokenov, ktoré poznáme z blockchainu Ethereum. Protokol, ktorý v januári predstavil vývojár Casey Rodarmor, umožňuje indexovanie a monitorovanie každého satoshi, najmenšej jednotky Bitcoinu, v celej bitcoinovej sieti.  V súčasnosti má Ordi  trhovú kapitalizáciu 525 miliónov USD. Token sa dnes stal dostupným aj na bežné obchodovanie na burze Gate.io, centralizovanej krypto burze, ktorá ako prvá kótovala top token BRC-20. V rámci trhového segmentu BRC-20 je Ordi nasledovaný ďalšími meme coinami na Bitcoine, ako sú Meme, Domo a Nals, ktorých jednotlivé trhové kapitalizácie sa pohybujú v rozmedzí od 8 do 20 miliónov USD.

Protokol Ordinals umožňuje vývojárom priradiť každému satoshi v bitcoinovej sieti osobitnú identitu alebo súbor, pričom tento proces sa nazýva inskripcia. Tento mechanizmus pripravil pôdu pre vývoj zameniteľných (vymeniteľných) tokenov, ako sú tokeny BRC-20, aj nezameniteľných tokenov (NFT), ktoré sú často prezentované ako „digitálne umenie“. Len za posledných niekoľko mesiacov bolo vytvorených viac ako 11 000 tokenov a obchodná aktivita okolo BRC-20 tokenov prispela k výraznému nárastu denných transakcií v sieti Bitcoin, ktoré podľa údajov The Block dosiahli rekordnú hodnotu 534.000 dolárov. Uvedená skutočnosť však následne viedla aj k prudkému nárastu poplatkov v bitcoinovej sieti za posledný týždeň.