Tezos s aktualizáciou Granada

Po spustení aktualizácie protokolu s názvom Florence, spoločnosť Nomadic Labs oznámila ďalší návrh úpravy protokolu platformy Tezos. Najnovšia aktualizácia s názvom Granada, má priniesť viaceré vylepšenia. Toto oznámenie prišlo necelý mesiac po tom, čo 11. mája bola spustená aktualizácia Florence. Spoločnosť Nomadic Labs uviedla, že najnovší update protokolu je spoločným úsilím spoločností  Marigold, TQ, Tarides a DaiLambda.

Podľa vyhlásenia, predstavuje aktualizácia Granada vylepšenie súčasného protokolu a inovácia má rovnako tak opraviť aj niekoľko chýb v protokole. Spoločnosť Nomadic Labs zdôraznila niektoré významné zmeny, ktoré s aktualizáciou prídu. Granada bude slúžiť, ako aktualizácia konsenzuálneho algoritmu Emmy +, pričom v oznámení z 3. mája spoločnosť Nomadic Labs vysvetlila, že update zníži čas medzi blokmi na polovicu, čo znamená zo súčasných 60 sekúnd na 30 sekúnd. Aktualizácia bude mať za následok vyššiu konečnosť v porovnaní s aktuálnym konsenzuálnym algoritmom. Granada tiež prinesie zmenu v „Liquidity Baking“, ktorá sa bude zaoberať dostupnosťou „výmeny malých transakcií mincí Tezos do iných kryptomien a naopak“.

Inovácia Granada bude navyše obsahovať vylepšenia týkajúce sa poplatkov. Aktualizovaný protokol povedie k dvojnásobnému až šesťnásobnému zníženiu poplatkov. Uvedená skutočnosť zároveň umožní vývojárom využívať bohatšie, komplikovanejšie a zaujímavejšie aplikácie na platforme Tezos vrátane lacných poplatkov. Skupina má v pláne pokračovať vo vývoji a prinášať ďalšie vylepšenia, ktoré zvýšia výkon, znížia poplatky a zminimalizujú časy blokov, už počas nasledujúcich mesiacov.